Europees Parlement wil meer gemeenschappelijke schulden en uitgaven

Het Europees Parlement wil dat de EU na 2027 veel meer gaat uitgeven. Woensdag stemden 317 Europarlementariërs voor een resolutie waarin wordt gepleit voor een ‘ambitieuzere’ langetermijnbegroting. Volgens de tekst is het huidige uitgavenplafond van 1 procent van het bruto nationaal inkomen van de 27 lidstaten ‘niet genoeg’ om alle crisissen en uitdagingen aan te pakken.
De EU moet volgens het Parlement kunnen reageren op de oorlog in Oekraïne, economische problemen, dalende concurrentiekracht en klimaatproblemen. ‘Als we de EU vragen om meer te doen, moeten we haar daar ook voor uitrusten’, zei medeopsteller Siegfried Mureşan (EVP).
Geen nationale plannen, wél controle
Het Parlement wijst het plan van de Commissie af om opnieuw te werken met ‘één nationaal plan per lidstaat’, zoals bij het coronaherstelfonds. In plaats daarvan willen de Europarlementariërs dat regio’s, lokale overheden en het Parlement zelf meer zeggenschap krijgen. Alleen dan is er volgens hen genoeg democratische controle en transparantie.
Defensie omhoog, sociale uitgaven behouden
De EU moet volgens de resolutie meer gaan investeren in defensie, maar niet ten koste van sociale of milieuprojecten. Ook het voorstel van de Commissie voor een ‘concurrentiefonds’ wordt afgewezen. Het Parlement wil in plaats daarvan een nieuw investeringsfonds, waarbij publieke en private middelen worden samengebracht met hulp van EU-garanties.
Strikte voorwaarden en meer flexibiliteit
Er moet ook meer flexibiliteit komen in de EU-begroting. In elke uitgavencategorie moeten middelen beschikbaar zijn voor crisissituaties. Er moeten speciale instrumenten komen voor rampenhulp en andere noodsituaties. Ook moet toegang tot EU-geld afhankelijk blijven van ;respect voor de rechtsstaat'. ‘Slimme conditionaliteit’ moet voorkomen dat burgers gestraft worden voor het beleid van hun regering.
Aflossen van schulden mag geen andere uitgaven raken
De afbetaling van EU-coronaschulden mag niet ten koste gaan van andere prioriteiten. Daarom pleit het Parlement voor nieuwe inkomstenbronnen. Gezamenlijke leningen blijven volgens hen noodzakelijk in tijden van grote Europese crisissen. ‘De EU moet kunnen reageren, haar burgers beschermen en concurrerender worden,’ aldus Mureşan. ‘Daarvoor is een effectieve en toekomstbestendige begroting nodig.’