Southport-jihadist overgiet cipier met kokend water in gevangenis

De Britse politie onderzoekt een aanval op een gevangenbewaarder door Axel Rudakubana, de veroordeelde dader van de kindermoord in Southport. Volgens bronnen kreeg de cipier afgelopen donderdag kokend water over zich heen gegoten, meldt BBC. Het slachtoffer is naar het ziekenhuis gebracht en dezelfde dag ontslagen.
De aanval vond plaats in de gevangenis waar Rudakubana zijn levenslange straf uitzit. De Britse gevangenisdienst bevestigt dat het incident plaatsvond en noemt het onaanvaardbaar. “Geweld tegen ons personeel wordt niet getolereerd. We zullen altijd aandringen op de zwaarst mogelijke straf,” aldus een woordvoerder.
De aanval van Rudakubana komt vlak na een soortgelijk incident in april, waarbij Hashem Abedi – de dader van de aanslag in Manchester Arena – drie bewakers aanviel met hete olie en geïmproviseerde wapens. Dat gebeurde in een zwaarbeveiligde afdeling voor jihadistische gevangenen. Eén cipier liep derdegraads brandwonden op.
Volgens de Britse gevangenisbond POA stapelt het geweld zich op. Het aantal aanvallen op personeel in gevangenissen in Engeland en Wales is inmiddels het hoogste in tien jaar. De roep om meer veiligheidsmaatregelen klinkt steeds luider.
Toegang tot ketel
Hoe Rudakubana aan het hete water kwam, is nog onduidelijk. Volgens Tom Wheatley van de Prison Governors’ Association is het normaal dat gevangenen een waterkoker op cel hebben. “Het alternatief is dat personeel telkens heet water moet rondbrengen. Dat levert juist meer risico op,” zegt hij. “Gevangenen gebruiken van alles om anderen pijn te doen. Wat ons zorgen baart, is hun intentie.”
'Volwaardige crisis'
De Britse minister van gevangenissen, James Timpson, verklaarde eerder deze week tegenover de BBC: “Ik denk dat het prima werken is in onze gevangenissen.” Maar de oppositie ziet dat anders. Robert Jenrick, de schaduwminister van Justitie, noemt het stijgende geweld een “volwaardige crisis”. Hij eist onmiddellijke actie van het kabinet.
Om de veiligheid te verbeteren, kondigde minister van Justitie Shabana Mahmood eerder al proefprojecten aan met tasers en een versnelde evaluatie van beschermende kleding voor cipiers.
Zware straf, beruchte dader
Axel Rudakubana werd begin dit jaar veroordeeld tot een minimale gevangenisstraf van 52 jaar. Vorige zomer vermoordde hij drie jonge meisjes tijdens een dansles met een Taylor Swift-thema: Elsie Dot Stancombe (7), Alice Aguiar (9) en Bebe King (6). Acht andere kinderen, een docent en een voorbijganger raakten gewond. Rudakubana gebruikte onder meer een mes en werd ook veroordeeld voor pogingen tot moord, het bezit van terroristisch materiaal en het maken van de dodelijke stof ricine.
In april begon een openbaar onderzoek naar de gebeurtenissen in Southport. De zaak schokte het land en leidde tot scherpe kritiek op de veiligheidsdiensten.
Een verzoek om zijn straf te laten herzien werd in februari door de procureur-generaal afgewezen. De rechterlijke uitspraak betekent dat Rudakubana niet eerder dan in 2076 in aanmerking komt voor vervroegde vrijlating.
De recente incidenten onderstrepen de hoge druk op het Britse gevangenissysteem. Overbevolking, personeelstekort en een toename van extreem gewelddadige gedetineerden maken het werk van cipiers steeds gevaarlijker. Sinds kort zijn zelfs speurhonden niet meer toegelaten in de zwaarbewaakte gevangenis HMP Frankland, omdat honden "onrein" zouden zijn in de islam.