Macron wil Moslimbroederschap keihard aanpakken met nieuwe wetgeving

De Franse president Emmanuel Macron heeft de strijd tegen de Moslimbroederschap tot prioriteit gemaakt. Op maandag 7 juli kwam de Franse defensieraad bijeen voor een speciale vergadering over de groeiende invloed van de islamistische beweging. Volgens Macron moet er nog deze zomer een wet komen die organisaties met banden met de Moslimbroederschap financieel en bestuurlijk hard aanpakt, meldt Le Monde.
De aanleiding voor de bijeenkomst was een alarmerend rapport over de ‘infiltratie van de Moslimbroederschap in alle lagen van de Franse samenleving’. Macron vond de eerdere kabinetsreactie ‘volledig ontoereikend’ en wil nu ‘de maatregelen tegen separatisme versterken’.
Bevriezen van geldstromen
Een van de nieuwe plannen is het bevriezen van financiële middelen van verdachte organisaties. Hiervoor wordt gebruikgemaakt van bestaande antiterreurwetgeving. Ook wordt de mogelijkheid tot bestuurlijke ontbinding van instellingen uitgebreid. Niet alleen rechtspersonen, maar ook vermogensfondsen kunnen straks worden opgeheven.
Doel van deze maatregelen is om buitenlandse financiering van moskeeën, verenigingen en culturele instellingen zoveel mogelijk te blokkeren. Volgens Macron worden deze vaak gebruikt voor het verspreiden van Broederschapspropaganda.
Boetes en subsidies
Frankrijk kent sinds 2021 een ‘republikeins verbinteniscontract’ voor organisaties die overheidssubsidie ontvangen. Organisaties die zich hier niet aan houden, kunnen voortaan dagelijkse boetes verwachten. Daarnaast wil Macron optreden tegen ‘illegale publicaties’ en ‘oproepen tot haat en discriminatie’.
Ook de imamopleiding werd besproken. Frankrijk wil ‘de opleiding van imams versterken’ en af van de afhankelijkheid van buitenlandse religieuze netwerken. Macron erkent dat de uitvoering moeilijk is, omdat de Franse grondwet het financieren van religies verbiedt.
Verzet vanuit islamitische organisaties
Macron heeft aangekondigd binnenkort met vertegenwoordigers van het Forum de l’islam de France (Forif) te spreken. Sommige islamitische organisaties zijn bezorgd over ‘gevaarlijke veralgemeningen’. Macron verdedigt zich en gaat niet mee in deze kritiek: hij zou niet handelen uit ‘complotdenken of paranoia’.
In mei noemde Marine Le Pen de eerdere maatregelen nog ‘halve maatregelen’. Volgens haar toont de defensieraad nu eindelijk ‘meer vastberadenheid’ in de strijd tegen islamisme. Of het wetsvoorstel overeind blijft in het parlement, moet nog blijken.