DENK-leider op Turkse staatstelevisie: 'In Nederland zit islamofobie in de wet'

In de Engelstalige documentaire Muslims: Dutch ‘Others’, uitgezonden door het Turkse TRT World, wordt Nederland afgeschilderd als een land dat moslims systematisch buitensluit. In een van de afleveringen vertelt DENK-leider Stephan van Baarle zijn persoonlijke verhaal, dat uitgroeit tot een bredere aanklacht tegen het Nederlandse systeem. ‘In Nederland zit islamofobie in de wet’, zegt Van Baarle letterlijk. Volgens hem worden wetten bewust ingezet om moslims te controleren en te discrimineren.
Van Baarle noemt concrete voorbeelden. ‘Als je in Nederland een bankrekening wilt openen met een organisatie die een Arabisch of islamitisch klinkende naam heeft, dan stelt de bank je vragen en controleert je.’ Hij beweert dat veel moslims in Nederland te maken hebben gehad met geblokkeerde bankrekeningen. Ook zegt hij: ‘We hebben een wet in Nederland tegen de niqab in het openbaar. We hebben een wet in Nederland die als doel heeft om scholen in moskeeën te controleren.’
Verwijten aan politici en media
De DENK-leider legt de schuld bij de Nederlandse politiek. Volgens hem is er in het parlement een klimaat ontstaan waarin islamofobe wetgeving mogelijk werd. ‘In de vroege jaren 2000 had je de opkomst van een politicus genaamd Pim Fortuyn en later kreeg je Geert Wilders in het parlement en hij was nog extremer dan Pim Fortuyn.’ Volgens Van Baarle wil Wilders ‘moskeeën verbieden, de Koran verbieden en islamitische scholen verbieden’.
Hij verwijt de rest van het parlement dat ze te weinig doen om deze uitspraken tegen te spreken. ‘Ze proberen je te framen alsof je slachtoffer speelt en altijd de discriminatiekaart trekt’, aldus Van Baarle. ‘Maar wij zijn leden van de Nederlandse samenleving en we hebben rechten.’
Een eenzijdige aanklacht
De documentaire is een productie van TRT World, onderdeel van de Turkse staatsomroep. Die zender opereert volgens critici in naam van de politieke belangen van de Turkse regering. De Turkse regering wordt de afgelopen jaren steeds meer bekritiseerd doordat het de persvrijheid beperkt en religieuze minderheden onderdrukt.
Toch geeft de documentaire het beeld alsof het vooral Nederland is die vrijheden, in dit geval van moslims, onderdrukt. Buiten Van Baarle komt niemand aan het woord in de desbetreffende video met een andere visie die het denkbeeld van Van Baarle kan nuanceren.