Tiener plande IS-bloedbad in Wenen, over drie maanden alweer vrij

In Oostenrijk heeft een vijftienjarige jongen plannen gemaakt voor een terreuraanslag namens Islamitische Staat (IS). Hij wilde met een machete zoveel mogelijk ‘ongelovigen’ vermoorden op station Westbahnhof in Wenen. Toch komt hij over drie maanden alweer vrij, meldt Heute.
De rechtbank in Wenen veroordeelde hem maandag tot 24 maanden cel. Maar daarvan hoeft hij er maar acht uit te zitten, en zelfs dat lijkt niet nodig. De rechter heeft namelijk 16 maanden voorwaardelijk opgelegd. De jongen moet nog maar drie maanden vastzitten. Daarna volgen voorwaarden zoals een TikTok-verbod, verplichte school of stage, en deelname aan een deradicaliseringsprogramma.
‘We willen dat je stopt met domme ideeën’
In zijn kamer vond de politie onder meer messen, IS-propaganda, bominstructies en plattegronden van het station. Ook waren er tekeningen van poppetjes die werden neergestoken met het label ‘Kuffar’. Dat is een scheldwoord voor niet-moslims.
De rechter zei in de rechtszaal: ‘Je hebt nog wat tijd nodig om de strijd tegen je ideologie te winnen. Daarom houden we je nog drie maanden hier.’ En ook: ‘We willen dat je bezig bent, en stopt met domme ideeën.’
TikTok en haatpredikers
De jongen vertelde in de rechtszaal dat hij zijn plannen had laten varen nadat hij aardige psychologen en reclasseringsmedewerkers had ontmoet. ‘Ik had een bloedbad gepland, maar zij waren goed voor mij. Ik heb me nooit eerder geaccepteerd gevoeld. Nu wel.’
Volgens de aanklager begon de radicalisering via TikTok. Later keek de jongen naar haatpredikers die Osama bin Laden prezen. ‘Hij is klein, jong en tenger,’ zei de aanklager, ‘maar juist zulke mensen kunnen gevaarlijk zijn onder IS-invloed.’
Niet alleen straf, ook toekomst
De advocaat van de jongen, Anna Mair, zei: ‘Het gaat niet alleen om straf, maar ook om zijn toekomst.’ Ze noemde haar cliënt geen monster, maar een misleid kind.
De jongen is veroordeeld voor deelname aan een terreurorganisatie, voorbereiding van een aanslag en mishandeling. Hij werd vrijgesproken van bedreiging van een docent wegens gebrek aan bewijs. Het vonnis is nog niet definitief: beide partijen kunnen in hoger beroep gaan.