Raisa Blommestijn: "De woke-ideologie hanteert een 'militant' handhavingsmechanisme"

Nieuws21 februari 2022

Vandaag de dag is het verwijt dat het Westen schuld heeft aan veel problemen in de wereld haast niet meer weg te denken uit het politieke debat. Is het Westen niet rijk geworden dankzij onderdrukking en slavernij? Draagt het Westen geen schuld waarvoor zij boete moet doen? Wat is de staat van 'het Westen', van de VS, Europa en Australië? Deze en meer vragen staan centraal in de nieuwe essaybundel Westerse Schuld van uitgeverij Aspekt. NieuwRechts ging in gesprek met Raisa Blommestijn over het belang van de bundel en haar essay-onderwerp de diversiteitsdystopie van doorgeslagen schuldreflex.

De bundel behandelt een breed aantal onderwerpen en problemen binnen het thema ‘Westerse Schuld’. Enkele prominente stemmen, die zelf vaak genoeg verketterd worden door de linkse identiteitspolitiek, hebben een bijdrage geleverd. Zo schrijft historicus Piet Emmer over het Nederlandse slavernijverleden. Hij ziet dat de geschiedschrijving steeds meer in de ban raakt van activisme: 

"De Westerse schuld manifesteert zich ook in ’historische‘ beeld op het slavernijverleden. Zo wordt er geen woord gerept over de Arabische en de interne Afrikaanse slavenhandel. Erger nog; feiten over het Nederlandse slavernijverleden worden omgeruild voor onwaarheden om het idee van de Westerse schuld te kunnen blijven handhaven. Zelfs de geschiedwetenschap ontsnapt niet aan de activistische lens."

In de inleiding van het boek schrijft Ayaan Hirsi Ali dat de discussies over diversiteit en met name de schaduwzijde van de multiculturele samenleving die vandaag worden gevoerd ook al in de jaren ’90 van de vorige eeuw plaatsvonden. Toen was het VVD-leider Frits Bolkestein die dit agendeerde.  Maar, zoals Hirsi Ali schrijft, was het in die tijd haast taboe om zulke onwelgevallige zaken aan te kaartten. 

Ook Raisa Blommestijn is een groot tegenstander van de identiteitspolitiek en de woke-ideologie: "De woke-ideologie, die direct samenhangt met de westerse schuld, heeft verstrekkende gevolgen: mensen worden bijvoorbeeld ‘gecanceld’ indien zij de schuld van het Westen aan allerlei vermeend historisch onrecht weigeren te erkennen. Zelfs de academie is niet gevrijwaard van dit fenomeen, met alle negatieve gevolgen voor de vrije wetenschap van dien. Zo is doorgeslagen diversiteitsdenken in het hedendaagse ‘woke-gedachtegoed’ een belangrijke manifestatie van het westerse schuldcomplex", schrijft ze in haar essay. 

NieuwRechts.nl ging in gesprek met Raisa Blommestijn over de essaybundel.

Westerse Schuld
Aan de bundel hebben diverse academici en mensen met een politieke achtergrond meegeschreven, waarom is het zo belangrijk dat dit onderwerp, en dan met name het tegengeluid, meer aandacht verdient? 

"We hebben de afgelopen jaren gezien dat hele debat omtrent het kolonialisme, het slavernijverleden en vooral ook de vraag hoe dat nu nog doorwerkt in de samenleving veel aandacht heeft gekregen. Wij missen eigenlijk een bredere belichting van dat onderwerp," begint Raisa haar verhaal. "Je ziet dat vooral activisten of activistische wetenschappers dat onderwerp hebben gekaapt. Je ziet dat er daardoor veel aandacht uitgaat naar de negatieve kanten van het slavernijverleden of dat onze samenleving doordrenkt zou zijn van systemisch racisme, om maar enkele voorbeelden te noemen."

"Vooral één kant van de zaak krijgt veel aandacht. In de bundel hebben we getracht een wat meer afgewogen kijk te geven op het geheel. In het huidige debat missen we die bredere kijk, vandaar deze bundel."

Het debat over deze onderwerpen is niet per se nieuw, maar wel geïntensiveerd ziet Raisa. "Debatten over dit onderwerp zijn de afgelopen vijf jaar steeds heftiger geworden." Volgens haar komt dit vooral door de jarenlange inspanning van activisten. 

"Door activisten is er de afgelopen jaren veel gewerkt aan een soort van bewustwording. Het is daardoor een thema dat steeds hoger op de maatschappelijke agenda is komen te staan. En zeker sinds Black Lives Matter is het niet langer meer een onderwerp dat speelt bij voornamelijk academici of journalistiek. Steeds meer mensen zijn het op zichzelf aan het betrekken. Door deze ontwikkelingen heeft het nog meer maatschappelijke aandacht gekregen. Deze ontwikkelingen speelden al langer, denk aan bijvoorbeeld de Zwarte Pietendiscussie, maar de Black Lives Matter-beweging heeft het debat nog groter en ingrijpender gemaakt."

"Je ziet nu dat het niet louter meer een discussie is die plaatsvindt in kleine delen van de samenleving. Musea, universiteiten en andere instellingen gaan nu zelfs zo ver om bijvoorbeeld zaken die ‘gevoelig’ liggen aan te passen. Tegenwoordig zien we ineens discussies over het aanpassen van straatnamen, om maar een voorbeeld te noemen." 

Diversiteitsofficier
In haar essay beschrijft Raisa het militante karakter van het woke-gedachtegoed achter al deze culturele ontwikkelingen. Volgens Raisa zit er een harde agenda achter die weinig ruimte voor discussie over laat:

"Je ziet met de cancel culture en bijvoorbeeld het streven naar het veranderen van straatnamen het militante karakter. Dat het een soort van buitenwettelijke handhaving lijkt te zijn. Het gaat het helemaal niet om dingen die nu strafbaar zijn. Om een voorbeeld te noemen: het woord ‘blank’ is helemaal niet strafbaar om te gebruiken, maar als je nu nog zo’n woord gebruikt volgt er een stroom van reacties op."

"Mensen die blank in plaats van wit gebruiken riskeren om als fout te worden neergezet met alle gevolgen van dien. Je riskeert zo je carrière of reputatie. Je kan daarom spreken over een bepaald soort militant handhavingsmechanisme, maar dit is niet ingegeven door het strafrecht of door een onafhankelijke rechter of door een onafhankelijke procedure. Het wordt meer ingegeven door een bepaald soort maatschappelijke onrust."

Inclusie leidt tot exclusie 
De kern van Raisa’s essay komt neer op het feit dat de gewenste diversiteitsutopie leidt tot een exclusieve samenleving. Het willen streven naar inclusie leidt juist naar exclusie.

"Het is tekenend voor wat dit allemaal behelst. Er wordt een soort van ideologie opgetuigd van diversiteit en inclusie, maar eigenlijk gaat het helemaal niet om diversiteit. Er ontstaat juist een monocultuur van bepaalde opvattingen en iedereen die die opvattingen niet deelt wordt buitengesloten. Dat leidt dus niet tot inclusie maar tot exclusie."

Het boek Westerse Schuld is te koop bij uitgeverij Aspekt

Meerartikelen

Nieuws

FVD stelt Kamervragen aan kabinet nadat D66'er ON!-journalist 'demoniseert'

Tijdens een rondleiding in de Tweede Kamer maakt D66-Kamerlid Tjeerd de Groot de omroep Ongehoord Nederland (ON!) uit voor "fascisten". Als de verslaggever van ON!, Jonathan Krispijn, om tekst en uitleg komt vragen, weigert De Groot antwoord te geven

Nieuws

GL door het stof: beticht JA21 van verspreiden desinformatie, maar dat blijkt niet te kloppen

De Amsterdamse afdeling van GroenLinks heeft een pijnlijke fout begaan: de partij betichtte JA21 van het verspreiden van desinformatie over windmolens. Echter blijkt er niks van het verwijt van GroenLinks te kloppen: JA21 baseert zich namelijk op een

Nieuws

De Jong (PVV): 'D66'er gebaart naar Bergkamp om mij af te kappen in debat'

PVV-Kamerlid Léon de Jong zegt bij een debat te zijn afgekapt door Kamervoorzitter Vera Bergkamp (D66) op verzoek van een D66-Kamerlid. Dit is als hij komt met koopkrachtvoorstellen. Zo wil hij dat de btw op boodschappen en energie naar nul gaan, zod

Nieuws

Van Huffelen (D66) onderhandelt in Brussel over Digitaal ID na afkeuren motie Tweede Kamer

Vorige week werd er door de Tweede Kamer een motie aangenomen om de Europese regels over een digitale identiteit niet aan te nemen. Maar het kabinet legt deze motie naast zich neer, zo heeft de staatssecretaris van Digitalisering, Alexandra van Huffe

Nieuws

Stikstofminister weet niet wanneer Nederland weer "van het slot af kan"

Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) heeft "geen idee wanneer het land weer van het slot kan en er weer meer stikstofruimte is". Dit meldde de minister tijdens een debat over de landbouwbegroting. Het kabinet gaat er alles aan doen o

Nieuws

Orbán en Macron bezorgd om kosten Russisch-Oekraïense oorlog voor Europese industrie: 'Tijd voor herevaluatie'

De Franse president Emmanuel Macron en de Duitse vice-kanselier Robert Habeck hebben beiden kritiek geuit op de Biden-regering vanwege het profiteren van de energiecrisis die is veroorzaakt door de Russisch-Oekraïense oorlog. De Hongaarse premier Vik

Nieuws

D66-Kamerlid corrigeert eigen 'bullshit' over zieke koeien: "Dat klopte natuurlijk niet"

Dinsdag zei D66-Kamerlid Tjeerd de Groot dat koeien 'permanent ziek' zijn omdat het Nederlandse gras te eiwitrijk zou zijn. Maar NPO-programma EenVandaag ging op onderzoek uit, en komt tot de conclusie: is "geen wetenschappelijk bewijs" voor twee bew

Nieuws

Bergkamp krijgt kritiek na afwijzen verzoek: "U bent Kamervoorzitter, niet Kabinetsvoorzitter"

Kamervoorzitter Vera Bergkamp (D66) heeft woensdag flinke kritiek gekregen van BBB-leider Caroline van der Plas. Dit was omdat Bergkamp meteen een tweede informatieverzoek weigerde over essentiële informatie over de stikstofnormen. Van der Plas vraag

Leesmeeropinie
Leesmeerinterviews

Meerartikelen

Nieuws

Van der Plas woest: Stikstofminister (VVD) weigert 'cruciale informatie' vrij te geven

BBB-leider Caroline van der Plas is woest op Stikstofminister Christianne van der Wal (VVD). Zaterdag bleek uit een column dat Van der Wal - vermoedelijk expres - weigert een document met essentiële informatie over de stikstofnormen te delen met de T

Nieuws

Van der Wal wil 700.000 hectare natuur erbij: 'Dat is gewoon 30 procent van de landbouwgrond'

Stikstofminister Christianne van der Wal heeft de ambitie uitgesproken dat er 702.000 hectare aan natuur moet bijkomen in Nederland. Dit zou nodig moeten zijn voor het behalen van de Natura2000-doelstellingen. De doelstelling van Van der Wal zou neer

Nieuws

Eurocommissaris hekelt gezeur Nederland over arbeidsmigratie: 'Niet klagen'

Eurocommissaris Margaritis Schinas is van mening dat Nederland niet te veel moet klagen over arbeidsmigratie. De Eurocommissaris erkent dat Nederland kampt met een woningtekort, maar ook andere landen kennen zo hun eigen problemen, aldus de Brusselse

Nieuws

Van der Burg (VVD) onder vuur na negeren uitspraak rechter: 'Ondermijning van de rechtsstaat'

Maandag stelde de rechter dat de nareisbeperking geen wettelijke basis heeft, en daarom in een individuele rechtszaak niet geldig was. Maar VVD-staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) trekt zich hiervan niets aan, en gaat door met de inreisbeperki

Nieuws

D66 krijgt vraag: "Wie is er eerder gehalveerd, de veestapel of D66?"

In een debat is JA21-Kamerlid Derk Jan Eppink in aanvaring gekomen met D66-Kamerlid Tjeerd de Groot. De aanleiding hiervoor is JA21's opstelling in het stikstofdebat. De Groot vindt dat JA21 expres de zaken belemmert, terwijl Eppink stelt dat D66 zic

Nieuws

Kaag teleurgesteld nadat Orbán financieel steunpakket van 18 miljard aan Oekraïne blokkeert

De Hongaarse regering heeft haar vetorecht gebruikt tegen het noodhulppakket van de Europese Unie. Dit hulppakket van 18 miljard euro is bedoeld voor Oekraïne, maar de Hongaarse premier Viktor Orbán heeft vetorecht gebruikt om de komst van dit pakket

Nieuws

Titanic-regisseur: "Testosteron is gifstof die je langzaam uit je systeem moeten wegwerken"

In een nieuw interview heeft de Amerikaanse regisseur James Cameron zich negatief uitgelaten over het mannelijke hormoon testosteron. Volgens hem is dit "een gifstof die je langzaamaan uit je systeem moet wegwerken". Deze uitspraak komt Cameron op ve

Nieuws

VVD-Kamerlid wekt 'schijn van belangenverstrengeling' na accepteren 290 geschenken

VVD-Kamerlid Rudmer Heerema (woordvoerder sport) heeft als Tweede Kamerlid 290 geschenken ontvangen, 170 hiervan waren direct van sportbonden en commerciële evenementenorganisatoren, meldt HP/DeTijd. Hiermee wekt hij de schijn van belangenverstrengel

Nieuws

Wilders is blij: er komt geen groot azc in Bakel

De inwoners van het plaatsje Bakel kunnen opgelucht ademhalen. Na hun maandenlange felle kritiek geeft de gemeenteraad eindelijk gehoor aan hun wensen: er komt geen opvang van 300 vluchtelingen in hun gemeente. PVV-leider Geert Wilders toont zich ent

Nieuws

Opnieuw grote rellen na WK-winst Marokko: 'Geen feestvierders, maar crimineel reltuig'

Dinsdagavond won Marokko na strafschoppen van Spanje in de achtste finale. Hoewel de feestvreugde groot was, sloeg het in de grote steden ook al snel om in rellen. Onder meer in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Amersfoort waren er vernielin

Nieuws

Tafelgast Op1 verlaat programma na uitspraken Gordon: "Ik vind kritiek op WK Voetbal in Qatar woke"

Dinsdagavond was Gordon te gast bij het NPO-programma Op1. Het optreden van Gordon viel niet in goede aarde bij filosoof Fleur Jongepier. Toen Gordon zijn verhaal deed over het WK Voetbal in Qatar besloot ze ter plekke de uitzending te verlaten.  Gor

Nieuws

FVD'er Gideon van Meijeren riskeert celstraf na wetsovertreding

Tweede Kamerlid Gideon van Meijeren (FVD) zal vrijdagochtend voor de rechter moeten verschijnen. De Forum-politicus is namelijk door rood gereden op een snorfiets terwijl de rechter hem eerder al zijn rijbewijs had ontnomen. Voor deze wetsovertreding