Raisa Blommestijn: "De woke-ideologie hanteert een 'militant' handhavingsmechanisme"

Nieuws21 februari 2022

Vandaag de dag is het verwijt dat het Westen schuld heeft aan veel problemen in de wereld haast niet meer weg te denken uit het politieke debat. Is het Westen niet rijk geworden dankzij onderdrukking en slavernij? Draagt het Westen geen schuld waarvoor zij boete moet doen? Wat is de staat van 'het Westen', van de VS, Europa en Australië? Deze en meer vragen staan centraal in de nieuwe essaybundel Westerse Schuld van uitgeverij Aspekt. NieuwRechts ging in gesprek met Raisa Blommestijn over het belang van de bundel en haar essay-onderwerp de diversiteitsdystopie van doorgeslagen schuldreflex.

Lees ook

Derksen gooit handdoek in de ring na cancel-pogingen: "Ik ben er klaar mee"

De bundel behandelt een breed aantal onderwerpen en problemen binnen het thema ‘Westerse Schuld’. Enkele prominente stemmen, die zelf vaak genoeg verketterd worden door de linkse identiteitspolitiek, hebben een bijdrage geleverd. Zo schrijft historicus Piet Emmer over het Nederlandse slavernijverleden. Hij ziet dat de geschiedschrijving steeds meer in de ban raakt van activisme: 

"De Westerse schuld manifesteert zich ook in ’historische‘ beeld op het slavernijverleden. Zo wordt er geen woord gerept over de Arabische en de interne Afrikaanse slavenhandel. Erger nog; feiten over het Nederlandse slavernijverleden worden omgeruild voor onwaarheden om het idee van de Westerse schuld te kunnen blijven handhaven. Zelfs de geschiedwetenschap ontsnapt niet aan de activistische lens."

In de inleiding van het boek schrijft Ayaan Hirsi Ali dat de discussies over diversiteit en met name de schaduwzijde van de multiculturele samenleving die vandaag worden gevoerd ook al in de jaren ’90 van de vorige eeuw plaatsvonden. Toen was het VVD-leider Frits Bolkestein die dit agendeerde.  Maar, zoals Hirsi Ali schrijft, was het in die tijd haast taboe om zulke onwelgevallige zaken aan te kaartten. 

Ook Raisa Blommestijn is een groot tegenstander van de identiteitspolitiek en de woke-ideologie: "De woke-ideologie, die direct samenhangt met de westerse schuld, heeft verstrekkende gevolgen: mensen worden bijvoorbeeld ‘gecanceld’ indien zij de schuld van het Westen aan allerlei vermeend historisch onrecht weigeren te erkennen. Zelfs de academie is niet gevrijwaard van dit fenomeen, met alle negatieve gevolgen voor de vrije wetenschap van dien. Zo is doorgeslagen diversiteitsdenken in het hedendaagse ‘woke-gedachtegoed’ een belangrijke manifestatie van het westerse schuldcomplex", schrijft ze in haar essay. 

NieuwRechts.nl ging in gesprek met Raisa Blommestijn over de essaybundel.

Westerse Schuld
Aan de bundel hebben diverse academici en mensen met een politieke achtergrond meegeschreven, waarom is het zo belangrijk dat dit onderwerp, en dan met name het tegengeluid, meer aandacht verdient? 

"We hebben de afgelopen jaren gezien dat hele debat omtrent het kolonialisme, het slavernijverleden en vooral ook de vraag hoe dat nu nog doorwerkt in de samenleving veel aandacht heeft gekregen. Wij missen eigenlijk een bredere belichting van dat onderwerp," begint Raisa haar verhaal. "Je ziet dat vooral activisten of activistische wetenschappers dat onderwerp hebben gekaapt. Je ziet dat er daardoor veel aandacht uitgaat naar de negatieve kanten van het slavernijverleden of dat onze samenleving doordrenkt zou zijn van systemisch racisme, om maar enkele voorbeelden te noemen."

"Vooral één kant van de zaak krijgt veel aandacht. In de bundel hebben we getracht een wat meer afgewogen kijk te geven op het geheel. In het huidige debat missen we die bredere kijk, vandaar deze bundel."

Het debat over deze onderwerpen is niet per se nieuw, maar wel geïntensiveerd ziet Raisa. "Debatten over dit onderwerp zijn de afgelopen vijf jaar steeds heftiger geworden." Volgens haar komt dit vooral door de jarenlange inspanning van activisten. 

"Door activisten is er de afgelopen jaren veel gewerkt aan een soort van bewustwording. Het is daardoor een thema dat steeds hoger op de maatschappelijke agenda is komen te staan. En zeker sinds Black Lives Matter is het niet langer meer een onderwerp dat speelt bij voornamelijk academici of journalistiek. Steeds meer mensen zijn het op zichzelf aan het betrekken. Door deze ontwikkelingen heeft het nog meer maatschappelijke aandacht gekregen. Deze ontwikkelingen speelden al langer, denk aan bijvoorbeeld de Zwarte Pietendiscussie, maar de Black Lives Matter-beweging heeft het debat nog groter en ingrijpender gemaakt."

"Je ziet nu dat het niet louter meer een discussie is die plaatsvindt in kleine delen van de samenleving. Musea, universiteiten en andere instellingen gaan nu zelfs zo ver om bijvoorbeeld zaken die ‘gevoelig’ liggen aan te passen. Tegenwoordig zien we ineens discussies over het aanpassen van straatnamen, om maar een voorbeeld te noemen." 

Diversiteitsofficier
In haar essay beschrijft Raisa het militante karakter van het woke-gedachtegoed achter al deze culturele ontwikkelingen. Volgens Raisa zit er een harde agenda achter die weinig ruimte voor discussie over laat:

"Je ziet met de cancel culture en bijvoorbeeld het streven naar het veranderen van straatnamen het militante karakter. Dat het een soort van buitenwettelijke handhaving lijkt te zijn. Het gaat het helemaal niet om dingen die nu strafbaar zijn. Om een voorbeeld te noemen: het woord ‘blank’ is helemaal niet strafbaar om te gebruiken, maar als je nu nog zo’n woord gebruikt volgt er een stroom van reacties op."

"Mensen die blank in plaats van wit gebruiken riskeren om als fout te worden neergezet met alle gevolgen van dien. Je riskeert zo je carrière of reputatie. Je kan daarom spreken over een bepaald soort militant handhavingsmechanisme, maar dit is niet ingegeven door het strafrecht of door een onafhankelijke rechter of door een onafhankelijke procedure. Het wordt meer ingegeven door een bepaald soort maatschappelijke onrust."

Inclusie leidt tot exclusie 
De kern van Raisa’s essay komt neer op het feit dat de gewenste diversiteitsutopie leidt tot een exclusieve samenleving. Het willen streven naar inclusie leidt juist naar exclusie.

"Het is tekenend voor wat dit allemaal behelst. Er wordt een soort van ideologie opgetuigd van diversiteit en inclusie, maar eigenlijk gaat het helemaal niet om diversiteit. Er ontstaat juist een monocultuur van bepaalde opvattingen en iedereen die die opvattingen niet deelt wordt buitengesloten. Dat leidt dus niet tot inclusie maar tot exclusie."

Het boek Westerse Schuld is te koop bij uitgeverij Aspekt

Meerartikelen

Nieuws

COA trekt aan de bel: dit jaar zijn er 9.000 bedden meer voor asielzoekers nodig dan verwacht

De Nederlandse asielopvang zit op dit moment propvol en op al tijden op de maximale opvangcapaciteit, toch zijn er dit jaar maar liefst 9.000 extra bedden nodig. Dat heeft het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) laat weten. Het COA had voor dit

Nieuws

65 procent van de Fransen vindt dat er te veel immigratie is

Uit onderzoek van het Franse CSA instituut, in opdracht van CNews, blijkt dat 65 procent van de Fransen vindt dat er te veel immigratie is in Frankrijk. Deze mening wordt gedeeld door 69 procent van de 25-34-jarigen, door 62 procent van de vrouwen, d

Nieuws

Peiling: BBB op 18 zetels, daarmee tweede partij van Nederland

In de nieuwe zondagspeiling van Maurice de Hond stijgt de BoerBurgerBeweging (BBB) maar liefst vier zetels in een week tijd. Door deze flinke stijging is de partij van Caroline van der Plas de tweede partij van Nederland met 18 zetels. De VVD wordt g

Nieuws

BIJ1-voorzitter stapt op: 'Ik ben als zwarte vrouw nog nooit zo respectloos behandeld'

De landelijke voorzitter van BIJ1, Jursica Mills, legt haar functie per direct neer. Mills kan niet langer meer omgaan met de toxische werksfeer binnen haar partij en zal daarom per direct stoppen. De partijtop van BIJ1 heeft aangegeven al veel werk

Nieuws

Oud VVD-prominent overgestapt naar BBB

Gert-Jan Oplaat, voormalig VVD-Kamerlid, heeft bekend gemaakt vanaf heden lid te zijn van de BoerBurgerBeweging (BBB). Een week geleden maakte Oplaat bij Op1 zich niet langer thuis te voelen bij de VVD en de partij te gaan verlaten. Inmiddels heeft O

Nieuws

Koning springt in de bres voor boeren: "Er moet perspectief gegeven worden"

Koning Willem-Alexander heeft het opgenomen voor de Nederlandse boeren. Volgens de Koning moet er namelijk wel perspectief komen, iets wat nu ontbreekt. Daarnaast gaf hij aan dat het koningshuis de boeren een warm hart toedraagt.  Koning Willem-Alexa

Nieuws

Man die huis van BVNL-leider Van Haga binnendrong weer op vrije voeten

De man die donderdagmiddag de woning van Kamerlid Wybren van Haga (BVNL) binnendrong is weer op vrije. De Tweede Kamer heeft aangifte gedaan tegen de inbreker, aldus het AD. Van Haga deed donderdag al een oproep aan zijn medepolitici om te stoppen me

Nieuws

Amerikaans Hooggerechtshof schaft landelijk recht abortus af: Biden spreekt van "tragische fout"

Het Hooggerechtshof in de Verenigde Staten heeft een historisch besluit genomen en de pro-abortus uitspraak van Roe vs. Wade teruggedraaid. Hierdoor is het landelijke recht op abortus afgeschaft. De vraag of vrouwen wel of niet abortus mogen plegen i

Opinie

Opinie

Klimaatcommunisten zijn een gevaar voor de staatsveiligheid

In Rotterdam participeerden afgelopen weekend duizenden mensen in een klimaatmars. Het ultieme doel van deze mensen: zorgen dat de opwarming van de aarde onder de 1,5 °c blijft. Maar dit was niet het enige waar de demonstranten voor actievoerden. Bla

Opinie

Waarom inclusief onderwijs zo gevaarlijk is

Inclusief onderwijs. Onderwijs waarin elk kind, ongeacht sociale of culturele achtergrond, beperking of handicap, emotionele of gedragsproblemen zijn of haar maximale talenten kan ontplooien. Onderwijs, waarin alle kinderen samen en gelijk in de klas

Opinie

Journalisten zijn een doorgeefluik, ook al vindt de Ombudsman NPO Margot Smit dat een gruwel

Sinds januari 2022, het moment waarop ON! de NPO is komen versterken, voldoet de NPO beter aan haar publieke opdracht dan daarvoor. Maar Margot Smit, de Ombudsman NPO, denkt daarover anders in een kritisch rapport dat zij over ON! heeft geschreven. D

Opinie

Utopia versus realiteit

Dienen wij, het machtige Westen, onze kernwapens te verminderen voor een wereld zonder oorlog of dienen wij, het machtige Westen, ons te bewapenen met kernwapens om ons te beschermen tegen de dreigingen uit Rusland of China? Het was dé vraag afgelope

Opinie

Cultuursubsidies leiden tot staatspropaganda en zielloze kunst

Het was al decennia lang een trend, maar tijdens de coronacrisis werd het pas echt zichtbaar: de Nederlandse cultuursector zit onder de plak bij de overheid. Cultuur hoort uitdagend, provocerend en het verst verwijderd van politieke correctheid te zi

Opinie

NPO Ombudsman Margot Smit diskwalificeert ten onrechte Kamerlid Simone Kerseboom (FVD)

“De NPO is van plan omroep Ongehoord Nederland een financiële sanctie op te leggen. De NPO zet die stap na een kritisch rapport van de ombudsman van de NPO van vorige week. De NPO wil de omroep nog wel de kans geven zijn kant van het verhaal te verte

Leesmeeropinie

Interviews

Interviews

Fuseren? Als het aan Benide ligt, liever niet

In een poging van links om tot intensievere samenwerking te komen, pleiten de partijtoppen van de Partij van de Arbeid en GroenLinks voor een fusie van de fracties van de Eerste Kamer. Maar blijft het daarbij? Zijn er ideeën voor een algehele fusie?

Interviews

De politicus met de drang naar vrijheid: Wybren van Haga

Den Haag – In de afgelopen vijf jaar is er flink wat veranderd in de politieke carrière van Wybren van Haga. Op 31 oktober 2017 werd hij verkozen als Tweede Kamerlid voor de VVD, de partij die hem nog geen twee jaar later eruit gooide. Hij ging door

Interviews

Toeslagenmoeder Agnes Plaatje over VVD-actie: “Het was minachting”

Vorige week donderdag werd er in de Tweede Kamer gedebatteerd over de uithuisplaatsingen van kinderen van ouders uit de toeslagenaffaire. Daarbij liepen de emoties soms hoog op. Tijdens de bijdrage van de VVD liepen toeslagenouders weg van de publiek

Interviews

Olaf Ephraim: "BVNL heeft argwaan aan een grote overheid"

DEN HAAG – De Tweede Kamer kent ondertussen alweer 20 fracties,  waarvan de helft nog niet veel langer bestaat dan vijf jaar. Wij spraken Olaf Ephraim, de penningmeester, Tweede Kamerlid medeoprichter van BVNL (in de Tweede Kamer bekend als Groep Van

Interviews

De wensdroom over een Europees leger. Toine Beukering over de onhaalbaarheid en onwenselijkheid van dit plan

Vanuit de Europese Unie wordt het geluid voor de vorming van een Europees leger alsmaar luider. Critici zien in de komst van de recent aangekondigde flitsmacht de opmaat naar een echt Europees leger. Volgens JA21-Senator Toine Beukering is het idee v

Interviews

Hugo de Jonge was ondanks kritiek wetenschappers groot voorstander coronapaspoort

Uit WOB-documenten is gebleken dat toenmalig coronaminister Hugo de Jonge en de Europese Unie voorstanders waren van een coronapaspoort. Echter dachten wetenschappers medio 2020 hier anders over: zij zagen weinig heil in deze politieke plannen. Nieuw

Leesmeerinterviews

Meerartikelen

Nieuws

D66 stopte kritische stikstofconclusies van eigen focusgroep in doofpot: het zou FVD namelijk in de kaart spelen

Professor Han Lindeboom heeft op NPO Radio 2 een boekje open gedaan over de werkwijze van D66. Lindeboom was betrokken bij een focusgroep van de democraten die bezig was met het stikstofdossier. Tijdens diverse bijeenkomsten focuste deze groep zich o

Nieuws

Kabinet zet in op flexwoningen voor asielopvang, sluit dwang niet uit

Het kabinet ziet het sneller bouwen van tijdelijke woningen als een manier om de asielcrisis aan te pakken. Het kabinet zet alles op alles om dit jaar 7.500 tijdelijke huizen te realiseren. Toch sluit het kabinet niet uit dwang te gaan gebruiken om g

Nieuws

PVV'er sloopt ChristenUnie: "Grote woorden, beetje pruttelen, niet doorpakken"

PVV-Kamerlid Edgar Mulder was donderdag tijdens het stikstofdebat enorm kritisch op de ChristenUnie. Tijdens debatten weet die partij zich zo neer te zetten alsof ze wel degelijk op komen voor de landbouwsector, maar onderaan de streep pakt de partij

Nieuws

Ongekend: man dringt woning Wybren van Haga binnen. "Het gaat veel te ver nu"

Een man is donderdagmiddag de woning van Kamerlid Wybren van Haga (BVNL) binnengedrongen. Dat zei het Kamerlid plotseling tijdens het debat over het stikstofbeleid. Van Haga doet een oproep aan zijn medepolitici om te stoppen met elkaar voor van alle

Nieuws

Kijken: emotionele boer spreekt Kamerleden toe: "Het is oorlog"

Donderdagmiddag vond zich er een bijzonder tafereel plaats in de Tweede Kamer. Enkele Kamerleden werden getrakteerd op een zeer emotionele toespraak van boer Koos, die vertelde hoe een boer uit het leven was gestapt vanwege de politieke koers in Den

Nieuws

Bezorgde bewoner sloopt D66-burgemeester om komst van mega AZC

De burgemeester van Velsen-Noord, Frank Dales (D66), is enorm blij met een nieuw prestigeproject in zijn gemeente. Velsen-Noord gaat maar liefst 1000 asielzoekers opvangen op een cruiseschip in de haven. Dat Velsen-Noord slechts 5000 inwoners heeft e

Nieuws

Johnson ziet partijvoorzitter vertrekken na zetelverlies tussentijdse verkiezingen

Oliver Dowden, partijvoorzitter van de Conservatieve Partij in het Verenigd Koninkrijk, heeft zijn functie neergelegd na het zetelverlies in de tussentijdse verkiezingen.  In het kiesdistrict Tiverton-Honiton raakte de partij een belangrijke zetel kw

Nieuws

Van Haga (BVNL) doorziet échte reden onteigenen boeren: 25.000 woningen in Stroe

Tweede Kamerlid Wybren van Haga (BVNL) wil opheldering van stikstofminister Van der Wal over een gigantische uitbreiding van het aantal woningen in Stroe. Voor het dorp, waar woensdag nog het grote boerenprotest plaatsvond en waar boeren van hun gron

Nieuws

Klaver noemt Van der Plas tijdens Kamerdebat "vergif": "Wat hij doet is levensgevaarlijk"

GroenLinks-leider Jesse Klaver heeft fel uitgehaald naar BBB-politica Caroline van der Plas. De politica trekt de stikstofcijfers die de overheid gebruikt in twijfel en wil graag meer opheldering. Volgens Klaver zou Van der Plas niet moeten twijfelen

Nieuws

D66 wil vaart maken met stikstofreductie: "Er is meer nodig"

Terwijl veel politieke partijen in de Tweede Kamer tijdens het stikstofdebat bezwaar maken tegen de nieuwe stikstofplannen van het kabinet en minister Christianne van der Wal, wil D66 juist een tandje meer. De democraten willen juist dat men vaart ga

Nieuws

Oversterfte eind 2021 hoger dan Covid-sterfte: reden onduidelijk

Uit gemeenschappelijk onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het RIVM is duidelijk geworden dat de oversterfte in de tweede helft van 2021 hoger lag dan dan de sterfte door Covid-19. Volgens het RIVM is er geen reden om te denk

Nieuws

Waarom Pieter Omtzigt sceptisch is over toelating Oekraïne tot EU

"Zelden is er een Europese top geweest waarbij er zo veel zulke grote uitdagingen op het bord lagen." Dat zei Kamerlid Pieter Omtzigt woensdag tijdens een debat over de aankomende EU-top, waar het conflict tussen Oekraïne en Rusland een belangrijk on