"Knettergek!" - NCTV controleerde tijdens coronapandemie influencers en politici
Uit WOB-documenten blijkt dat het Rijk controle uitvoerde op media en burgers tijdens de coronapandemie. Onder andere overheidscritici Maurice de Hond, Hans van Tellingen, Fleur Agema en Caroline van der Plas werden door Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) gemonitord. Info werd doorgespeeld aan het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, destijds onder leiding van Hugo de Jonge.
Zeker omdat het NCTV er is om terrorisme te bestrijden zorgt het nieuws voor veel verbaasde blikken. Het wekt de suggestie dat journalisten en politici bespioneerd zijn.
De wob-documenten laten zien dat Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) tijdens de coronapandemie informatie over journalisten, politici en influencers doorspeelt aan het ministerie van Volksgezondheid. Dit werd gedaan via zogenaamde omgevingsanalyses, waarin wordt omschreven wat de impact is van kritische influencers op de maatschappij - en daarmee het overheidsbeleid.
Uit het onderzoek, dat gedaan is door een groep bezorgde burgers, zou naar voren komen dat er een duidelijke strategie lag om personen buiten de overheid in te schakelen om het "grote verhaal voor gedragsbeïnvloeding" te vertellen.
Maurice de Hond werd gevolgd door de overheid, getuige deze screenshot.
De overheid bemoeide zich ook actief met het laten verwijderen van kritische social media uitingen.
Hierboven valt te lezen dat de overheid "gesprekken met techbedrijven" had over de "genomen extra maatregelen" zoals het "verwijderen van bepaalde berichtgeving".
Data-analist Daniël van der Tuin schrijft op zijn website over het onderzoek. Hij interpreteert deze als volgt: "De stukken laten zien dat een groot aantal ministeries en instanties is betrokken bij het inventariseren van kritische geluiden van burgers. Men zegt dit te doen om “desinformatie” tegen te gaan. Maar in werkelijkheid gaat het om het tegenwerken van meningen, ideeën en zelfs feitelijke informatie, die tegen het regeringsbeleid in gaan."
"De Nederlandse staat houdt zich op grote schaal bezig met gedragsbeïnvloeding. Enerzijds wordt de media als spreekbuis gebruikt, waarbij regeringsbeleid via narratieven moet leiden tot gedragsverandering. De kritiek van burgers op het beleid, die zich hoofdzakelijk via social media verspreidt, wordt tegengegaan door techbedrijven onder druk te zetten om deze geluiden te censureren en burgers van platformen te verwijderen."
Fleur Agema reageert op Twitter op het nieuws: "Huh? Het NCTV controleert mij vanwege mijn onwelgevallige mening en speelt dit door aan VWS? Omdat ik mijn werk als Kamerlid doe?!?Knettergek!!!"
Update: lees de reactie van de minister na Kamervragen over dit artikel.