Column Hans van Tellingen: Is rechts het nieuwe links?

Nieuws5 maart 2022 Hans van Tellingen
Hans van Tellingen

Ik ben geboren in (december) 1966. Het jaar van ‘Pet Sounds’ van The Beach Boys, ‘Revolver’ van The Beatles. En ‘Aftermath’ van The Rolling Stones. Iconische albums. Ik ben groot fan. Nog steeds. Maar de jaren 60 representeerden meer dan alleen een decennium van briljante muziek. Het was het decennium van grote veranderingen. En in een aantal opzichten zeker ook ten goede. De luidkeelse roep om liefde, vrede, eerlijkheid, gelijkheid en vrijheid was fenomenaal. Nu zijn deze zaken soms wat met elkaar in tegenspraak, maar het streven daarnaar was mooi. Het ideaal was een ‘links’ ideaal. Links stond voor deze waarden. En het conservatieve ‘rechts’ stond erbij en keek ernaar. Links stond voor verandering, vrijheid van meningsuiting en de verheffing van het volk, de  ‘gewone man of vrouw’. En dat terwijl rechts stond voor de status quo, de onwil om te veranderen, de repressie, de intolerantie en het niet durven toestaan van meningen die niet ‘de juiste’ waren.

‘Vrijheid’ mijn levenscredo

De conclusie luidt, dat als ik zelf in de jaren 40 of 50 was geboren en mijn vormende jaren in de jaren 60 zouden zijn geweest, ik vast en zeker ook links was geweest. Logisch. Een andere keuze was er niet geweest voor iemand als ondergetekende. ‘Vrijheid’ is het centrale thema in mijn leven. Vrijheid van handelen. Vrijheid van ondernemen. En met name ook vrijheid van meningsuiting. 

Klassiek liberalisme

Maar goed, mijn vormende jaren waren de jaren 80. Ook een ‘interessant’ decennium. Een decennium van economische crisis. Een dreigende atoomoorlog. En een decennium van de mafste mode en kapsels. Het gesternte was somber. Neerslachtig. En naargeestig. Voor het eerst kwam er dan ook kritiek op het linkse gedachtegoed. Was dat niet een naïef gedachtegoed? Waren we niet te vriendelijk voor die Sovjets? Schoven we niet teveel de misdaden van communistische regimes onder tafel? En was een te grote overheid niet een veel te grote belemmering om goed te kunnen ondernemen en de crisis te bezweren? Er woei een nieuwe wind door de wereld. Een (klassiek)liberale wind. Vanaf eind jaren 80 brak dan ook een periode aan van grote bloei. De jaren 90 waren uitzinnig. In positieve zin. En in velerlei opzichten. ‘Rechts’ had gewonnen. Het socialisme was op sterven na dood. En links moest zich herbronnen. 

Links herpakte zich

Links moest zich herpakken. En aldus geschiedde. Links begon toen met een mars door de instituties. Media, onderwijs, ambtenarij en uiteindelijk ook het bedrijfsleven werden langzaamaan bevolkt door mensen met een links wereldbeeld. 

En tja, vanaf deze eeuw, dit millennium, lijkt de ongebreidelde vrijheid uit de jaren 90 steeds verder weg van ons weg te varen. Want links, hoewel een minderheid behalend bij de stembus, heeft het voor het zeggen. Elitair links welteverstaan. Op zich mag dat. Kan dat. Maar het wordt vervelend als er geen tegenspraak geduld wordt. Als het streven naar gelijkwaardigheid - een nobel streven waar ook ik volledig achter sta - zo doorslaat dat het ‘woke’ wordt. Zodat Westerse mannen vrijelijk gediscrimineerd mogen worden. Dat het streven naar ‘inclusie’ in feite een autoritair, discriminatoir en ‘exclusief’ karakter kent. Door mensen met andere meningen zonder pardon te ‘cancelen’.

Maar ook dat ‘het klimaat’ heilig wordt verklaard. Terwijl het maar zeer de vraag is of wij als mensheid daar ook maar iets aan kunnen veranderen. Dat stikstof als uiterst schadelijk wordt gezien. Terwijl de uitstoot al met zo’n 70% is gedaald ten opzichte van 1990. Terwijl stikstof, net als CO2 trouwens, een onschuldig en tegelijkertijd onmisbaar gas is op aarde voor al het leven. En dat de norm van wat ‘een overdaad aan stikstof’ is, in omringende landen soms honderden malen hoger ligt dan bij ons. 

Dat elke, rationele en onderbouwde kritiek op het coronabeleid in de kiem wordt gesmoord. Dat mensen die deze kritiek uiten, terwijl ze slechts de feiten benadrukken, worden weggezet als idioten. En ook worden bedreigd. Geloof me, ik weet waar ik het over heb.

En ja, op dit moment vindt de culminatie plaats van oorlogszuchtige taal jegens Rusland. Dat zwaar veroordeeld dient te worden door de aanval op een soevereine staat. Geen misverstanden. Er bestaat geen persoon met een grotere afkeer van geweld dan ondergetekende. Maar ‘olie op het vuur gooien’ is onverstandig lijkt mij. Links bepleit militair ingrijpen, bepleit raketten en tanks, wil het defensiebudget opeens verhogen en o ja, men klaagt over de hoge benzinekosten. En links doet tevens een oproep om Russen op alle fronten te cancelen. 

Links is rechts en rechts is links

Het is de omgekeerde wereld. Links is rechts geworden. En rechts is links geworden. 

En klopt dit ook altijd? Nee, natuurlijk niet, ik beschrijf een gemiddelde situatie. Ook aan de rechterkant zijn er sommige groeperingen dusdanig conservatief of reactionair dat ik mijzelf er niet in herken. En ook aan de linkerkant bestaan er gewoon mensen die anderen juist niet willen cancelen en die anderen in hun waarde willen laten. 

Verder is ‘rechts’ een brede term. Zelf beschouw ik mijzelf als gematigd rechts. In ieder geval op economisch terrein. Ik ben groot pleitbezorger van de (MKB-)ondernemer in Nederland. En ja, dan heb je het opeens over bijna 2/3 van de Nederlanders die werkt voor een MKB-bedrijf, dé banenmotor van Nederland. In feite vormt het MKB de essentieelste sector in het land. Verder beschouw ik mijzelf als cultureel (mild) conservatief, in die zin dat de soevereiniteit van Nederland en de Nederlandse waarden gewaarborgd dienen te blijven. Maar in alle opzichten ben ik uiterst liberaal. Het maakt voor mij niet uit welke seksuele oriëntatie iemand heeft, of iemand wel of geen kleurtje heeft en welke godsdienst men aanhangt. In de persoonlijke sfeer pleit ik voor 100% vrijheid en de mogelijkheid om het leven volledig in te vullen naar eigen inzicht. Maar bovenal beschouw ik mijzelf als een pleitbezorger van de gewone man of vrouw, het ‘volk’ zo u wenst. En ja, die neiging zie ik inmiddels meer bij rechts dan bij links.

Denk in medemenselijkheid

Dus, is rechts het nieuwe links en links het nieuwe rechts? Nou, in ieder geval in zekere zin. Links kan onmogelijk claimen dat zij de wijsheid in pacht hebben en dat alleen zij het ‘goede’ in de mensheid vertegenwoordigen. Dat klopt gewoon niet. Laten we proberen om begrip voor elkaar te hebben, naar elkaar te luisteren, elkaar niet te cancelen en elkaar te omarmen als medemens. Denk niet in bubbels, denk niet in ‘verzuiling’. Maar denk in samenwerking en medemenselijkheid. Dan komt het vanzelf goed met de samenleving. 

______________________________

Hans van Tellingen is sociaal geograaf en is auteur, spreker en publicist. Als sociaal wetenschapper is Hans tevens een dossiervreter en een fanatiek waarnemer van maatschappelijke, economische en politieke ontwikkelingen. Hans publiceert vrijwel wekelijks artikelen in De Ondernemer, EW (Elsevier Weekblad), OpinieZ, Retailtrends, Emerce, Stadszaken en anderen. Hans is tevens landelijk bestuurslid van het Belang van Nederland, BVNL. 

Meerartikelen

Markuszower
Nieuws

PVV'er Markuszower tóch geen minister van Migratie

PVV-Kamerlid Gidi Markuszower wordt toch geen vicepremier en minister van Migratie, na bezwaren van de veiligheidsdiensten. Dit maakt Geert Wilders bekend op X. De beoogde minister is nu PVV'er Marjolein Faber. De naam van Markuszower zong al een aan

Orbán
Nieuws

Hongarije krijgt enorme EU-boete vanwege streng migratiebeleid

Hongarije is door het Europees Hof van Justitie veroordeeld tot een boete van 200 miljoen euro wegens het weigeren van immigranten. Daarnaast moet het land voor iedere dag dat het zich niet conformeert aan het EU-beleid een extra boete van 1 miljoen

AfD
Nieuws

AfD alsnog niet welkom in Europese ID-fractie na ontslag lijsttrekker

Ondanks het ontslaan van hun lijsttrekker Maximilian Krah uit de delegatie, blijft de deur van de Europese ID-fractie gesloten voor de Alternative für Deutschland (AfD). Dit besluit werd genomen na overleg tussen prominente leden van de fractie, waar

Wilders Markuszower
Achtergronden

Prominente VVD'er hekelen beoogde PVV-ministers: 'Er lijkt geen ondergrens te zijn'

Binnen de VVD-gelederen is er veel consternatie ontstaan over twee beoogde PVV-ministers. De prominente VVD'ers maken zich 'grote zorgen' en hebben soms moeite om hun lidmaatschap niet op te zeggen, melden ze via sociale media. 'Er lijkt bijna geen o

Oekraïne
Achtergronden

Is dit de échte reden van oorlog Oekraïne? '12 biljoen dollar aan mineralen in grond'

De Amerikaanse senator Senator Lindsey Graham heeft opmerkelijk uitspraken gedaan over de rijkdom en natuurlijke hulpbronnen in Oekraïne. Volgens hem vormen de waardevolle mineralen van het land een centraal element in het conflict tegen Rusland. Ond

Klever
Nieuws

Hulporganisaties zien bui al hangen bij komst PVV-minister: vrezen voor zware bezuinigingen ontwikkelingshulp

Het voormalig Kamerlid Reinette Klever (PVV) wordt getipt als kandidaat voor de positie van minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp. Dit wordt gemeld door bronnen in Den Haag aan de NOS. Haar standpunt over deze mogelijke rol is nog ond

Milei
Nieuws

Milei's plannen goedgekeurd in Congres. Gevolg: extreemlinkse rellen

Het spande erom. Het zeer ingrijpende hervormingsplan van de Argentijnse president Javier Milei is toch door de Argentijnse senaat gekomen. Met aanvankelijk 36 stemmen voor en 36 tegen leek het er even op of de president achter het net zou vissen. Vi

Timmermans
Nieuws

Biomassa-voorstander Timmermans maakt draai: ziet verbranden van hout niet meer als duurzaam

Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft besloten dat het verbranden van houtige biomassa niet langer als 'duurzame energiebron' moet worden beschouwd. Dit besluit komt als een opmerkelijke ommekeer, aangezien zelfs PvdA/GL-voorman Frans Timmermans n

Leesmeeropinie
Leesmeerinterviews

Meerartikelen

Guterres
Nieuws

VN-chef wil verbod op vervuilende reclames vanwege klimaatcrisis

VN-chef António Guterres roept op tot een verbod op alle reclame-uitingen van de fossiele brandstoffenindustrie. Dit is naar aanleiding van een recent VN-rapport, waarin staat dat klimaatrecords het afgelopen jaar opnieuw zijn gebroken en dat 2023 na

In 't Veld
Achtergronden

Zoveel wachtgeld krijgen vertrekkende Europarlementariërs

Binnenkort vertrekken zestien Nederlandse politici uit het Europese Parlement. Hoeveel wachtgeld ze krijgen, hangt af van hoe lang ze in het EU-parlement hebben gezeten. In een enkel geval kan dit oplopen tot maar liefst 200.000 euro. Ontdek hier all

Zwemmen
Nieuws

Transgender zwemmer verliest rechtszaak en mag voorlopig niet tegen vrouwen zwemmen

Het Hof van Arbitrage voor Sport (CAS) heeft een klacht van transgender zwemster Lia Thomas afgewezen. Thomas had het Zwitserse hof gevraagd om een beleid af te wijzen dat haar verhindert deel te nemen aan vrouwenraces bij elite-wedstrijden. In haar

Moskee
Nieuws

Moskeeën vrezen voor komst premier Dick Schoof: 'Hij wantrouwt ons'

Het samenwerkingsverband van regionale moskeekoepels, de K7, uit ernstige zorgen over de mogelijke benoeming van Dick Schoof als minister-president. Volgens de K7 heeft Schoof een reputatie die moslims zorgen baart. Zij wijzen op misstanden zoals de

Demo
Nieuws

Antifa protesteert na rechtse verkiezingsuitslag in Vlaanderen

De rechtse verkiezingsuitslag in Vlaanderen maakt veel los bij linkse actiegroepen. Daarom zijn er in een paar dagen tijd al drie demonstraties tegen 'extreemrechts' aangekondigd in Brussel. Volgens de lokale Antifa-afdeling is het belangrijk om een

Blaauw
Achtergronden

PVV hekelt 'activistische woke-cultuur' in onderwijs

PVV-Kamerlid Reinder Blaauw maakt zich grote zorgen om de staat van het onderwijs. Volgens hem ligt de focus te veel op politiek activisme in de collegezalen, in plaats van leskwaliteit en wetenschappelijke integriteit.  Volgens Blaauw verkeert het o

azc
Nieuws

Arnhemmers schrikken zich rot van komst nieuw azc: 'We kregen het te horen via een briefje'

Bewoners rondom het NH Rijnhotel in Arnhem voelen zich volledig overvallen door de komst van tweehonderd asielzoekers. Ze eisen concrete afspraken met de gemeente Arnhem en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) over veiligheid en overlast. Da

Omtzigt
Peiling

Vertrouwen in Omtzigt blijft maar kelderen

Bij de oprichting van de partij Nieuw Sociaal Contract (NSC) waren de verwachtingen hooggespannen. De partij peilde aanvankelijk 27 zetels, en maar liefst 81 procent van alle kiezers had vertrouwen in partijleider Pieter Omtzigt. Een half jaar na de

Zelensky
Nieuws

Zelensky geboycot in Duits parlement

Dinsdag sprak de Oekraïense president Zelensky voor het eerst in de Duitse Bondsdag. Maar dit werd niet door iedereen gewaardeerd: leden van kritische oppositiefracties verlieten de zaal tijdens zijn redevoering. Dit gebeurde eerder al in Zwitserland

Martin Bosma
De Bom

De absurde cancelbrigade in Amsterdam Zuid-Oost

De Bom verbaast zich over de Amsterdamse Zuidoost-stadscommissie die Kamervoorzitter Martin Bosma wil cancelen bij Keti Koti. Hij is wat hen betreft niet welkom. Normaliter zijn dit dezelfde mensen die iedereen de les lezen over inclusiviteit, maar n

Wilders
Nieuws

Wilders reist naar Brussel af voor gesprek met Europese rechtse leiders

PVV-leider Geert Wilders, de Italiaanse Lega-voorman Matteo Salvini en de Franse verkiezingswinnaar Marine Le Pen reizen woensdag naar Brussel. Ze zullen daar spreken over de toekomst van hun gezamenlijke fractie in het Europees Parlement. Dit bevest

Bosma
Nieuws

Amsterdamse commissie wil Kamervoorzitter Bosma weren bij Keti Koti

Een meerderheid van de stadsdeelcommissie Amsterdam-Zuidoost wil voorkomen dat Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma (PVV) aanwezig is bij de Nationale Herdenking Slavernijverleden. Dit blijkt uit een aangenomen motie van BIJ1 en Denk. Commissielid Dyl