Column Hans van Tellingen: Is rechts het nieuwe links?

Nieuws5 maart 2022 Hans van Tellingen
Hans van Tellingen

Ik ben geboren in (december) 1966. Het jaar van ‘Pet Sounds’ van The Beach Boys, ‘Revolver’ van The Beatles. En ‘Aftermath’ van The Rolling Stones. Iconische albums. Ik ben groot fan. Nog steeds. Maar de jaren 60 representeerden meer dan alleen een decennium van briljante muziek. Het was het decennium van grote veranderingen. En in een aantal opzichten zeker ook ten goede. De luidkeelse roep om liefde, vrede, eerlijkheid, gelijkheid en vrijheid was fenomenaal. Nu zijn deze zaken soms wat met elkaar in tegenspraak, maar het streven daarnaar was mooi. Het ideaal was een ‘links’ ideaal. Links stond voor deze waarden. En het conservatieve ‘rechts’ stond erbij en keek ernaar. Links stond voor verandering, vrijheid van meningsuiting en de verheffing van het volk, de  ‘gewone man of vrouw’. En dat terwijl rechts stond voor de status quo, de onwil om te veranderen, de repressie, de intolerantie en het niet durven toestaan van meningen die niet ‘de juiste’ waren.

‘Vrijheid’ mijn levenscredo

De conclusie luidt, dat als ik zelf in de jaren 40 of 50 was geboren en mijn vormende jaren in de jaren 60 zouden zijn geweest, ik vast en zeker ook links was geweest. Logisch. Een andere keuze was er niet geweest voor iemand als ondergetekende. ‘Vrijheid’ is het centrale thema in mijn leven. Vrijheid van handelen. Vrijheid van ondernemen. En met name ook vrijheid van meningsuiting. 

Klassiek liberalisme

Maar goed, mijn vormende jaren waren de jaren 80. Ook een ‘interessant’ decennium. Een decennium van economische crisis. Een dreigende atoomoorlog. En een decennium van de mafste mode en kapsels. Het gesternte was somber. Neerslachtig. En naargeestig. Voor het eerst kwam er dan ook kritiek op het linkse gedachtegoed. Was dat niet een naïef gedachtegoed? Waren we niet te vriendelijk voor die Sovjets? Schoven we niet teveel de misdaden van communistische regimes onder tafel? En was een te grote overheid niet een veel te grote belemmering om goed te kunnen ondernemen en de crisis te bezweren? Er woei een nieuwe wind door de wereld. Een (klassiek)liberale wind. Vanaf eind jaren 80 brak dan ook een periode aan van grote bloei. De jaren 90 waren uitzinnig. In positieve zin. En in velerlei opzichten. ‘Rechts’ had gewonnen. Het socialisme was op sterven na dood. En links moest zich herbronnen. 

Links herpakte zich

Links moest zich herpakken. En aldus geschiedde. Links begon toen met een mars door de instituties. Media, onderwijs, ambtenarij en uiteindelijk ook het bedrijfsleven werden langzaamaan bevolkt door mensen met een links wereldbeeld. 

En tja, vanaf deze eeuw, dit millennium, lijkt de ongebreidelde vrijheid uit de jaren 90 steeds verder weg van ons weg te varen. Want links, hoewel een minderheid behalend bij de stembus, heeft het voor het zeggen. Elitair links welteverstaan. Op zich mag dat. Kan dat. Maar het wordt vervelend als er geen tegenspraak geduld wordt. Als het streven naar gelijkwaardigheid - een nobel streven waar ook ik volledig achter sta - zo doorslaat dat het ‘woke’ wordt. Zodat Westerse mannen vrijelijk gediscrimineerd mogen worden. Dat het streven naar ‘inclusie’ in feite een autoritair, discriminatoir en ‘exclusief’ karakter kent. Door mensen met andere meningen zonder pardon te ‘cancelen’.

Maar ook dat ‘het klimaat’ heilig wordt verklaard. Terwijl het maar zeer de vraag is of wij als mensheid daar ook maar iets aan kunnen veranderen. Dat stikstof als uiterst schadelijk wordt gezien. Terwijl de uitstoot al met zo’n 70% is gedaald ten opzichte van 1990. Terwijl stikstof, net als CO2 trouwens, een onschuldig en tegelijkertijd onmisbaar gas is op aarde voor al het leven. En dat de norm van wat ‘een overdaad aan stikstof’ is, in omringende landen soms honderden malen hoger ligt dan bij ons. 

Dat elke, rationele en onderbouwde kritiek op het coronabeleid in de kiem wordt gesmoord. Dat mensen die deze kritiek uiten, terwijl ze slechts de feiten benadrukken, worden weggezet als idioten. En ook worden bedreigd. Geloof me, ik weet waar ik het over heb.

En ja, op dit moment vindt de culminatie plaats van oorlogszuchtige taal jegens Rusland. Dat zwaar veroordeeld dient te worden door de aanval op een soevereine staat. Geen misverstanden. Er bestaat geen persoon met een grotere afkeer van geweld dan ondergetekende. Maar ‘olie op het vuur gooien’ is onverstandig lijkt mij. Links bepleit militair ingrijpen, bepleit raketten en tanks, wil het defensiebudget opeens verhogen en o ja, men klaagt over de hoge benzinekosten. En links doet tevens een oproep om Russen op alle fronten te cancelen. 

Links is rechts en rechts is links

Het is de omgekeerde wereld. Links is rechts geworden. En rechts is links geworden. 

En klopt dit ook altijd? Nee, natuurlijk niet, ik beschrijf een gemiddelde situatie. Ook aan de rechterkant zijn er sommige groeperingen dusdanig conservatief of reactionair dat ik mijzelf er niet in herken. En ook aan de linkerkant bestaan er gewoon mensen die anderen juist niet willen cancelen en die anderen in hun waarde willen laten. 

Verder is ‘rechts’ een brede term. Zelf beschouw ik mijzelf als gematigd rechts. In ieder geval op economisch terrein. Ik ben groot pleitbezorger van de (MKB-)ondernemer in Nederland. En ja, dan heb je het opeens over bijna 2/3 van de Nederlanders die werkt voor een MKB-bedrijf, dé banenmotor van Nederland. In feite vormt het MKB de essentieelste sector in het land. Verder beschouw ik mijzelf als cultureel (mild) conservatief, in die zin dat de soevereiniteit van Nederland en de Nederlandse waarden gewaarborgd dienen te blijven. Maar in alle opzichten ben ik uiterst liberaal. Het maakt voor mij niet uit welke seksuele oriëntatie iemand heeft, of iemand wel of geen kleurtje heeft en welke godsdienst men aanhangt. In de persoonlijke sfeer pleit ik voor 100% vrijheid en de mogelijkheid om het leven volledig in te vullen naar eigen inzicht. Maar bovenal beschouw ik mijzelf als een pleitbezorger van de gewone man of vrouw, het ‘volk’ zo u wenst. En ja, die neiging zie ik inmiddels meer bij rechts dan bij links.

Denk in medemenselijkheid

Dus, is rechts het nieuwe links en links het nieuwe rechts? Nou, in ieder geval in zekere zin. Links kan onmogelijk claimen dat zij de wijsheid in pacht hebben en dat alleen zij het ‘goede’ in de mensheid vertegenwoordigen. Dat klopt gewoon niet. Laten we proberen om begrip voor elkaar te hebben, naar elkaar te luisteren, elkaar niet te cancelen en elkaar te omarmen als medemens. Denk niet in bubbels, denk niet in ‘verzuiling’. Maar denk in samenwerking en medemenselijkheid. Dan komt het vanzelf goed met de samenleving. 

______________________________

Hans van Tellingen is sociaal geograaf en is auteur, spreker en publicist. Als sociaal wetenschapper is Hans tevens een dossiervreter en een fanatiek waarnemer van maatschappelijke, economische en politieke ontwikkelingen. Hans publiceert vrijwel wekelijks artikelen in De Ondernemer, EW (Elsevier Weekblad), OpinieZ, Retailtrends, Emerce, Stadszaken en anderen. Hans is tevens landelijk bestuurslid van het Belang van Nederland, BVNL. 

Meerartikelen

Verkiezingen
Fun

Teller onwel geworden tijdens stemmen tellen: kotst stapel met VVD-stemmen onder en gaat naar huis

Er vond tijdens het stemmen tellen in Weesp een opmerkelijke situatie plaats. Een van de tellers werd onwel tijdens het tellen en kotste over de stapel VVD-stemmen heen. Vervolgens ging de teller naar huis. In Weesp, during the counting of the votes

Asiel
Nieuws

VVD'er kritisch op rechterlijke uitspraak asielzoekers: 'Kans dat ze langer mogen blijven'

Asielzoekers hebben nu de toestemming om meer dan 24 weken te werken, volgens de uitspraak van de hoogste bestuursrechter in een zaak aangespannen door de Nigeriaanse asielzoeker Elvis en zijn werkgever MPeople, een detacheringsbureau voor asielzoeke

FVD
Nieuws

FVD-prominent gelooft niet in stemfraudeverhalen van zijn achterban: 'Geloof ik niet'

De Tweede Kamerverkiezingen liepen anders dan gehoopt bij Forum voor Democratie. De verwachtingen waren hooggespannen bij FVD en de achterban. De partij was maandenlang in de veronderstelling dat zij zwaar werd onderpeild. Uiteindelijk wist Forum dri

BIJ1
Nieuws

BIJ1 blikt terug op verkiezingsdebacle: 'Kamer verliest een geluid dat broodnodig is'

BIJ1 redt het niet om in de Tweede Kamer te blijven. Waardoor het hard-linkse geluid zal verdwijnen uit de landelijke politiek. Een groot gemis voor Nederland, aldus de partij zelf. Volgens BIJ1 komt het zetelverlies niet door de eigen koers maar doo

corona
Achtergronden

NRC-journalist blikt terug op eigen rol coronacrisis: 'Had kritischer moeten zijn op wegzetten van mensen'

NRC-journalist Wouter van Noort blikt op LinkedIn terug op de coronacrisis. In zijn terugblik kijkt hij vooral kritisch naar zichzelf. Volgens Van Noort had hij bepaalde bevolkingsgroepen niet zo moeten wegzetten.  In zijn post schrijft onder meer he

Wilders
Nieuws

Formatie officieel begonnen. Wilders wil om tafel met BBB, VVD en Omtzigt: 'Zonder taboes'

Verkenner Ronald Plasterk is woensdagochtend officieel begonnen met de verkennende gesprekken. PVV-leider Geert Wilders geeft te kennen dat hij graag een gesprek wil hebben met BBB, VVD en NSC. 'We moeten eindelijk aan tafel met elkaar en gaan praten

PVV
Fun

Rapnummer 'Linkse tranen' legt vinger op zere plek na PVV-winst

Er waait een flinke storm door Nederland sinds de PVV-verkiezingswinst. Overal worden er protestacties georganiseerd, en de linkse tranen vloeien rijkelijk. Nu legt rapper Duncan van Wijk de vinger op de zere plek in zijn nieuwe nummer, Linkse tranen

Hoofddoek
Nieuws

Europese rechter keurt hoofddoekverbod voor ambtenaren goed

Overheden mogen vanaf heden ambtenaren die 'onzichtbaar' werken, achter de schermen en niet voor het publiek zichtbaar zijn, een hoofddoekverbod opleggen, aldus de hoogste Europese rechter. De rechter stelt wel dat er consequent beleid moet zijn: als

Leesmeeropinie
Leesmeerinterviews

Meerartikelen

Ter Apel
Nieuws

Oud-COA-medewerker doet boekje open over Ter Apel: "Personeel mocht niet spreken over misstanden met buitenwereld"

Een oud-medewerker van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft zijn verhaal gedaan tegenover de redactie van Vandaag Inside. Commentator Johan Derksen was zo geschrokken van het verhaal, dat hij het verhaal live op televisie voorlas. "Hij

Timmermans
Nieuws

Populariteit Timmermans: minder dan de helft GL/PvdA-kiezers stemde op hem

Frans Timmermans heeft minder de helft van de stemmen gekregen die zijn partij ontving. Dat is opvallend aangezien een lijsttrekker meestal het stemmenkanon is van een partij. Echter bij GroenLinks/PvdA ging meer dan de helft van de stemmen naar pers

Politie
Nieuws

Vrijspraak voor 8 migranten die 15-jarig meisje verkrachtten in Duits stadspark

De rechter heeft vrijwel alle daders vrijgesproken in een omstreden zedenzaak te Hamburg. De negen daders met zes verschillende nationaliteiten zijn schuldig bevonden tijdens een urenlange groepsverkrachting van een 15-jarig meisje. Maar slechts één

Statushouders
Nieuws

Statushouders weigeren woning en worden azc uitgezet

Twee statushouders moeten binnenkort verplicht vertrekken uit een asielzoekerscentrum in Amersfoort. De rechter bepaalde dat ze geen recht meer hebben op een verblijf in het azc omdat ze een sociale huurwoning in Eemnes hebben geweigerd. Hiermee word

Van der wal
Nieuws

Woede om demissionaire VVD-minister die draai maakt over Natuurherstelwet EU

Demissionair minister Christianne van der Wal (VVD) heeft besloten om toch wel voor de Natuurherstelwet van de Europese Unie te gaan stemmen. Dit is tot grote verbazing van agrarische belangenorganisaties. De VVD-minister maakt namelijk een opmerkeli

Yesilgoz
Nieuws

VVD woensdag bijeen voor gesprek met leden: vrees voor partijscheuring en ruzie

De VVD komt woensdagavond bijeen in Utrecht. Partijprominenten roeren zich na het tegenvallende verkiezingsresultaat. Ook baalt een deel van de leden dat VVD-leider Dilan Yesilgöz niet in een kabinet wil. Volgens het AD moet de VVD-leider serieus "vr

Åkesson
Nieuws

Zweedse partijleider roept op om moskeeën te sluiten

De partijleider van de Zweedse Democraten, Jimmie Åkesson, wil de islamisering van Zweden een halt toeroepen. Daarom roept hij op tot een verbod op de bouw van nieuwe moskeeën en een sluiting van huidige moskeeën als ze "antidemocratische, anti-Zweed

Wilders
Nieuws

Haagse politici niet blij dat Wilders op bezoek gaat bij bezorgde burgers Kijkduin: "Bijzonder"

PVV-leider Geert Wilders was dinsdagavond afgereisd naar Kijkduin. Hier vond een informatieavond plaats over het recent geplaatste azc. Wilders wilde de bezorgde bewoners een hart onder de riem steken. Echter zijn andere politici niet te spreken over

Timmermans
Fun

Leest Timmermans ooit de columns van Ronald Plasterk? "Nee, nooit"

De nieuwe verkenner is bekend: Ronald Plasterk. In het verleden heeft diezelfde Plasterk Frans Timmermans wel eens voor de bus gegooid. Plasterk deed namelijk een boekje open over het drammerige en kinderachtige gedrag van de huidige PvdA-leider. Daa

Wilders
Onderzoek

PVV gaf 4.500 euro uit aan advertenties, Timmermans en VVD miljoenen

Uit onderzoek van RTL Z blijkt dat de PVV en NSC, de partij van Pieter Omtzigt, nauwelijks geld uitgaven aan advertenties. De VVD, GroenLinks/PvdA en D66 daarentegen spendeerden miljoenen euro's. Toch boekten die drie partijen zeer tegenvallende resu

Zelensky
Nieuws

VS en EU zijn klaar met oorlog Oekraïne: willen vredesbesprekingen

Volgens de Duitse krant Bild zijn Duitsland en de VS stiekem bezig om de Oekraïense president Zelensky ervan te overtuigen te gaan onderhandelen met Moskou. De bedoeling zou zijn dat Oekraïne vanuit de huidige situatie aan het front in gesprek zou ga

COA
Nieuws

COA dringt aan bij gemeenten om statushouders direct te huisvesten

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) gaat gemeenten bellen die niet genoeg zouden doen aan de huisvesting van statushouders. Officieel is dit niet de bevoegdheid van het COA, maar omdat de nood aan de man is, kunnen sommige gemeenten binnenk