65% aanranders in zwembad is buitenlander

De sfeer in Duitse zwembaden is volgens badmeesters de laatste jaren sterk verslechterd. Agressie, seksuele intimidatie en gebrek aan respect maken hun werk steeds moeilijker. De roep om strengere veiligheidsmaatregelen wordt luider. Opvallend is het hoge aandeel verdachten zonder Duits paspoort: bij zedendelicten gaat het zelfs om 65 procent.
Na 45 jaar als badmeester weet Peter Harzheim waar hij het over heeft. Tegenwoordig is hij voorzitter van de Duitse bond van zweminstructeurs, en hij maakt zich grote zorgen. “In de laatste twintig jaar zijn agressie en intimidatie in zwembaden enorm toegenomen,” zegt hij tegen RND.
Wat begon als incidenten hier en daar, lijkt nu een structureel probleem. Badmeesters krijgen vaker te maken met scheldpartijen, bedreigingen en in sommige gevallen zelfs fysiek geweld. Ook meldingen van seksuele intimidatie nemen toe.
Cultuurclash én opvoedproblemen
Volgens Harzheim ligt de oorzaak deels in de opvoeding. Veel jongeren leren thuis geen duidelijke grenzen. “Ze weten niet wat kan en wat niet,” zegt hij. Maar er speelt volgens hem meer. Het gaat ook om spanningen tussen verschillende culturen. “Er zijn groepen die simpelweg niet met elkaar overweg kunnen.”
Tegelijkertijd benadrukt hij dat er ook onder Duitse jongeren rotte appels zitten. “Maar het blijft een feit dat veel incidenten plaatsvinden in zwembaden waar meerdere culturen samenkomen, en dat zorgt voor spanningen.”
Cijfers liegen niet
De zorgen van Harzheim worden ondersteund door officiële cijfers. In 2024 werden in Duitse zwembaden 1.140 gevallen van mishandeling en 423 seksuele misdrijven geregistreerd. Vooral dat laatste baart zorgen. In maar liefst 65 procent van de zedenzaken waren de verdachten geen Duits staatsburger.
Een voorbeeld dat veel losmaakte, komt uit Gelnhausen. Daar zouden vier Syrische mannen tussen de 18 en 28 jaar acht meisjes van elf tot zestien jaar hebben betast. De zaak leidde tot grote verontwaardiging. De minister van Binnenlandse Zaken van Hessen, Roman Poseck, noemde het “onverdraaglijk” en pleitte voor hardere aanpak van criminele asielzoekers.
Zwemmen wordt stressvol
Niet alleen bezoekers, ook personeel voelt de druk. Door bezuinigingen tijdens de coronapandemie en de energiecrisis is er minder personeel, minder toezicht en minder schoonmaak. Veel ervaren badmeesters gaan binnenkort met pensioen. Dat maakt het probleem alleen maar groter.
“Er is vaak maar één iemand aanwezig voor een heel bad,” zegt Harzheim bij RND. “Die moet toezicht houden, schoonmaken, en ondertussen de boel in de gaten houden. Dat is ondoenlijk.”
De bond van badmeesters wil dat er snel wordt ingegrepen. Ze pleiten voor: meer personeel en beveiliging, duidelijke gedragsregels en onmiddellijke sancties, beter toezicht op bezoekers (vooral bij herhaald wangedrag) en de mogelijkheid tot een toegangsverbod. De badmeesters zijn het zat om als politieagenten te moeten optreden. “Wij willen mensen helpen zwemmen, niet elke dag conflicten oplossen,” zegt Harzheim.