Moslims bedreigen christenen in azc's: 'We weten waar je familie woont'

De interkerkelijke Stichting Gave slaat alarm: de discriminatie van Syrische christenen in Nederlandse asielzoekerscentra is het afgelopen halfjaar sterk toegenomen. De sfeer in sommige opvanglocaties is volgens de stichting dusdanig grimmig dat christenen zich genoodzaakt voelen hun afkomst te verzwijgen of zelfs hun geloof te verbergen. De SGP heeft inmiddels Kamervragen ingediend over deze trend.
Volgens Jan Pieter Mostert, directeur van Stichting Gave, is de toename van spanningen mede te verklaren door recente politieke ontwikkelingen in Syrië. In december viel het regime van president Assad, zelf een alawiet, definitief. “Soennitische moslims vormen de meerderheid in Syrië. Zij beschouwen christenen nu als bondgenoten van Assad, als verraders,” aldus Mostert tegenover Reformatorisch Dagblad.
Die houding komt volgens hem terug in de Nederlandse azc’s. Christelijke Syrische asielzoekers worden daar steeds vaker geïntimideerd door moslimmedebewoners. De stichting kreeg het afgelopen halfjaar minder dan tien officiële meldingen. “Maar dat komt vooral doordat het meldpunt moeilijk vindbaar is en mensen bang zijn,” legt Mostert uit aan RD. “Onze veldwerkers horen veel ernstiger signalen.”
Bedreigingen en angst
Zo is er het verhaal van een Syrische moeder van vier kinderen, die ernstig wordt bedreigd. “Moslims zeggen tegen haar: ‘We weten waar je familie woont’, en maken snijdende bewegingen langs hun keel,” vertelt Mostert aan RD. “Ze is doodsbang dat haar kinderen iets wordt aangedaan.”
Ook buiten de opvanglocaties voelen sommige Syrische christenen zich onveilig. Een woordvoerder van een Syrisch-christelijke gemeenschap in Nederland — die anoniem wil blijven — bevestigt tegenover RD dat de spanningen reëel zijn. “Maar niet alle moslims zijn agressief,” benadrukt hij. “Ik heb veel vrienden en buren die juist steunend zijn.”
SGP stelt Kamervragen
De SGP stelde naar aanleiding van het rapport van Stichting Gave schriftelijke Kamervragen aan de minister van Asiel en Migratie. Kamerlid Diederik van Dijk noemt het “onacceptabel” dat christelijke vluchtelingen in Nederland opnieuw gevaar lopen.
Hij wil onder meer weten welke maatregelen het kabinet neemt om deze groep te beschermen. Ook vraagt hij of asielaanvragen van daders van bedreiging en discriminatie kunnen worden afgewezen. Daarnaast pleit hij voor betere vindbaarheid van meldpunten voor christelijke asielzoekers.
Niet alleen christenen, maar ook homoseksuele asielzoekers kampen al jarenlang met intimidatie, geweld en bedreigingen in Nederlandse azc's. In 2023 deed de organisatie LGBT Asylum Support 640 meldingen over onveilige situaties naar het COA. In 2024 steeg dat aantal tot 832, een toename van meer dan 30 procent. In maart werd een homoseksuele asielzoekers zelfs neergestoken in een azc in Winschoten.