Asielfraude: meer dan twee ton verdwenen bij voogdijorganisatie

Bij de organisatie Nidos, die verantwoordelijk is voor de voogdij over alleenstaande minderjarige vreemdelingen, is voor meer dan 220.000 euro gefraudeerd. Dat schrijft demissionair minister Mona Keijzer (Woningbouw, Asielopvang) in een brief aan de Tweede Kamer. In twee gevallen is met een pinpas geld opgenomen dat niet bedoeld was voor persoonlijk gebruik.
De fraude kwam aan het licht bij interne controles. Volgens Keijzer zijn de betrokken medewerkers inmiddels ontslagen. In één geval is het bedrag teruggevorderd. In het andere geval loopt er nog een strafrechtelijk onderzoek, en is het wachten op de uitkomst daarvan.
Minister: ‘Adequate maatregelen genomen’
De minister benadrukt in haar brief dat Nidos inmiddels ‘adequate beheersmaatregelen’ heeft ingevoerd. Zo is er een speciale projectgroep opgericht die moet zorgen voor structurele oplossingen. Het gebruik van contant geld wordt waar mogelijk beperkt. Dit om herhaling van fraude te voorkomen. Keijzer meldt het incident aan de Kamer omdat er sprake is van een fraude van meer dan 100.000 euro. Boven die grens is de minister verplicht om melding te doen.
Nidos en het toezicht op jonge asielzoekers
Nidos is een semi-publieke instelling die zich onder andere richt op de opvang en begeleiding van minderjarige asielzoekers zonder ouders. De organisatie beheert onder andere het leefgeld en de dagelijkse uitgaven van deze jongeren. Medewerkers hebben toegang tot geld voor noodzakelijke kosten. Juist daarom is er extra controle nodig, zo blijkt nu.
De recente fraudezaak voedt de zorgen over controle op geldstromen binnen de asielketen. Het feit dat medewerkers ongemerkt met grote bedragen konden sjoemelen, roept vragen op over toezicht en verantwoording.
BBB-motie tegen contant leefgeld aangenomen
De onthulling komt op een gevoelig moment. Begin juli nam de Tweede Kamer een motie aan van BBB-Kamerlid Claudia van Zanten over het beperken van contante betalingen door asielzoekers. De motie verwijst naar beleid in Duitsland, waar strengere regels rond elektronisch betalen hebben geleid tot een stijging van het aantal vrijwillige terugkeerders.
De motie stelt dat het beperken van contant geld ‘misbruik van publieke middelen tegengaat’ en beter onderscheid maakt tussen ‘economische migratie en vluchtelingenmigratie’.
Van Zanten verzoekt de regering in de motie om een opnamelimiet in te stellen van bijvoorbeeld 50 euro per keer voor leefgeld. Ook moet er een verbod komen op geldtransfers naar het buitenland.