Yesilgöz reageert op NCTV-stukken: 'NCTV volgt geen Kamerleden, maar maakt omgevingsanalyses'
Afgelopen weekend bleek uit WOB-stukken dat de overheid informatie bijhoudt over Kamerleden en burgers. De verzamelde informatie stond allemaal op de naam van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Kamerleden Caroline van der Plas (BBB) en Fleur Agema (PVV) werden onder meer genoemd in de documenten. Zij wilden dan ook graag tekst en uitleg van de minister.
De minister van Veiligheid en Justitie, Dilan Yesilgöz, heeft dinsdag tijdens het Vragenuur in de Tweede Kamer gereageerd op de ontstane ophef. Volgens haar ligt de kwestie iets anders. De NCTV maakt omgevingsanalyses om de sentimenten in de samenleving te peilen, maar volgt niet zelf actief Kamerleden.
"Samengevat. Het is dus niet de NCTV. Die monitort en volgt geen Kamerleden. Dat is niet aan de orde en dat is hier ook niet gebeurd. Er worden omgevingsanalyses gemaakt. Dat is vanuit het crisiscommunnicatieteam gebeurd om de sentimenten in de samenleving op te vragen. Het kan zijn dat er dan ook accounts onder vallen van Kamerleden met een groot bereik, zodat je weet wat er leeft. Meer gebeurt er niet. Er worden dus niet mensen actief gevolgd. Er wordt op thema's gekeken wat er speelt in de samenleving", liet de minister de Kamer weten.
BBB-politica Caroline van der Plas vond dat de minister geen expliciet antwoord gaf op haar vraag. Van der Plas wil weten waarom de overheid informatie over uitlatingen van Kamerleden bijhoudt en wie die opdracht heeft gegeven. Daarnaast vindt Van der Plas het opmerkelijk dat Kamerleden op deze manier in de gaten worden gehouden: "Het komt er dus gewoon op neer dat het ministerie Kamerleden aan het controleren is. De Kamer controleert de ministeries en dat is niet andersom. Ik vraag mij überhaupt af waarom er omgevingsanalyses gemaakt moeten worden van wat ik doe op Twitter of van wat ik zeg in de media."
Waarna de minister antwoordde dat de NCTV, die boven alle stukken staat, geen opdracht uitvoerde: "Er lopen hier echt een paar dingen door elkaar. Ten eerste komt er geen opdracht. De NCTV heeft hier niets mee te maken. Hun logo staat erop, omdat het een coördinerende dienst is van alle integrale departementen en alle stukken die over besluitvorming en analyse gaan daarbij horen. Hun logo stond daar gewoon op."
De minister erkent aan het einde van het Vragenuur dat het verwarrend is dat gevoelige documenten het NCTV-logo krijgen: "Er is een reden waarom het logo van de NCTV op al die stukken staat: omdat het de coördinerende actor is op het moment dat er een crisissituatie is. (...) Ik realiseerde me: wacht eens even, op het moment dat de NCTV gaat coördineren omdat er sprake is van een crisis, staat dat logo overal. Ik heb gezegd dat we dat niet meer zo moeten doen, omdat het heel veel verwarring oproept. Dat begrijp ik ook. Het is wel fijn als ik vervolgens in de gelegenheid word gesteld om het toe te lichten."