Rabobank gaat transacties aan CO2-uitstoot koppelen: 'Daar is het persoonlijk CO2-budget al'
De Rabobank gaat starten met een nieuw experiment: transacties kunnen worden gekoppeld aan de geschatte CO2-uitstoot waardoor mensen meer inzicht krijgen in hun ecologische voetafdruk. De bank hoopt hiermee dat mensen hun koopgedrag gaan aanpassen en zich meer bewust worden over hun CO2-uitstoot. FVD-leider Thierry Baudet laat op Twitter weten hier al langer voor te waarschuwen.
De Rabobank gaat eerst starten met dit nieuwe project bij klanten die dit zelf willen. De bank heeft nu al inzage in wat voor transacties klanten doen en waar ze het doen. Mede op basis van deze gegevens kan de bank daaraan bepalen hoeveel CO2 met een aankoop is uitgestoten.
"Je kunt week op week kijken of je CO2-uitstoot van uitgaven verandert en dat is zo belangrijk. Je wil dat mensen door dat inzicht hun gedrag gaan veranderen. Dan is het belangrijker om de verandering te zien dan om te weten hoe achter de komma de uitstoot per uitgave is," vertelt Barbara Baarsma in gesprek met de NOS.
De bank benadrukt dat het om een schatting gaat, maar dat het mensen toch iets bewuster maakt over hun leefstijlkeuzes. Rabobank is niet het eerste bedrijf die dit gaat doen. Zowel Mastercard als Visa werken al met jonge bedrijven die dit idee hadden. Echter gaan deze bedrijven een stuk verder: wie met deze speciale bankkaarten uitgaven doen met een te hoge CO2-uitstoot kunnen plotsklap tegen een blokkering van hun pas aanlopen. Rabobank wil niet zo ver gaan, benadrukt Baarsma.
Volgens Forum-voorman Baudet is dit opnieuw een complottheorie die werkelijkheid is geworden. 'En daar is het persoonlijk CO2-budget al. De volgende “complottheorie” die gewoon bewaarheid wordt - precies zoals FVD al ruim een jaar voorspelt / vertelt. De volgende stap: koppeling van de vaccinatie-QR code aan je betaal-systeem,' schrijft hij op Twitter.