Uit onderzoek van bureau GfK blijkt dat de prijzen in de supermarkt gemiddeld met 18,5 procent zijn gestegen. Voor een gezin van vier personen betekent dit dat zij op jaarbasis bijna 1500 euro meer kwijt zijn aan boodschappen.
Ondertussen blijft de inflatie in Nederland ook ongekend hoog. De inflatie in de maand juli komt uit op 10,3 procent, waarmee de inflatie voor het eerst sinds september 1975 hoger uitkomt dan 10 procent.
De inflatie is in de maand juli vooral gestegen door de energieprijzen en de huurprijzen. Zo lag de gemiddelde energieprijs tweemaal zo hoog als in 2021 (108 procent hoger). Ook stegen de huren gemiddeld met drie procent.
Nibud-directeur Arjan Vliegenthart is van mening dat het kabinet met de huidige koers het tij niet kan keren.
"De overheid is onvoldoende in staat om het te dempen. Het is misschien ook een gebrek aan instrumentarium", vertelt Vliegenthart. De Nibud-baas wil dat er meer gaat gebeuren om huishoudens meer ruimte te geven. "Je ziet dat de overheid aanvankelijk koos voor generieke maatregelen rond de accijnzen en btw op energie en een gericht pakket voor mensen met een laag inkomen. Dat is alleen niet voldoende zodat mensen die financiële puzzel kunnen leggen. Het leven dreigt voor miljoenen mensen onbetaalbaar te worden."
JA21 heeft al een reeks aan maatregelen voorgesteld; zo wil de partij onder meer de accijnzen en btw op brandstof en energie naar 0 procent.