Dinsdag stelden Yves Gijrath en Erik de Vlieger in hun nieuwe podcast GYRATH & DE VLIEGER dat OMT-voorzitter Jaap van Dissel ruim zeven ton zou hebben ontvangen van Stichting Open Nederland. Deze stichting was tijdens de coronatijd actief met het programma Testen voor Toegang. Woensdag maakten de heren bekend dat de financieel bestuurder van Stichting Open Nederland (Chris Smulders) in het verleden is weggestuurd bij een firma vanwege kickback (smeergeld). 'Mister Kickback' was zijn bijnaam.
Of Smulders betrokken is bij de betaling aan Van Dissel, is nog onduidelijk. Ook zijn er nog talloze andere vragen. Al vanaf het begin hebben Gijrath en De Vlieger de oproep gedaan aan serieuze onderzoeksjournalisten om de zaak verder uit te zoeken. Ook heeft Gijrath het rekeningnummer in handen waarop de zeven ton is gestort. Hij zei dinsdag dat hij bereid is om dit rekeningnummer vrij te geven aan serieuze onderzoeksjournalisten die het verhaal willen natrekken. "Want dit is hun taak," zei Gijrath toen. Hij verwees naar de mondkapjesdeal met Sywert van Lienden. Toen hebben onderzoeksjournalisten ook grote misstanden naar buiten gebracht.
Maar tot op heden heeft geen enkele onderzoeksjournalist zich hiertoe bereid verklaard. Wel heeft Gijrath veel met hen gebeld, zo zei hij gisteren in een nieuwe aflevering van de podcast. "[Ik] ben zelf best wel veel gebeld door gewoon serieuze media. Ik heb niet iedereen te woord gestaan, maar ik heb wel met een paar gesproken. Ik vond dat dat goede gesprekken waren. [Maar] eigenlijk de kern van wat ik terug kreeg, Erik, is de worsteling van het vervolg."
Gijrath legt uit: "Wat bedoel ik daarmee? Ze zaten een beetje zo van: ja, oké. We geloven dit verhaal. We snappen ook de verbanden. [...] Maar ja, dan gaan we de Rabobank bellen, die zeggen: privacy. Dan gaan we bellen met Auréus Vermogensbeheer: privacy. We bellen met Jaap van Dissel: privacy. We bellen met VWS: privacy. We bellen met het Leidens ziekenhuis: privacy. Dus dat is hun worsteling. Dus om eindelijk de bevestiging te krijgen dat het zo is... in principe krijg je dat alleen maar tijdens de parlementaire enquête."
Maar De Vlieger heeft zijn twijfels. Zullen de journalisten alleen maar stuiten op het excuus van 'privacy'? De Vlieger denkt dat Van Dissel wellicht fel van leer zal kunnen trekken. Hij speculeert: "Maar, Yves, even voor de goede: als jij nou beschuldigd wordt [...] [van dat] er geld is overgemaakt op je privé-rekening: 7,5 ton, en je hebt vier ton naar Aruba overgemaakt. Als dat niet waar is, dan zeg je - niet alleen op social media - maar je zegt tegen de journalisten: 'Willen jullie ophouden met deze vlagrode beschuldigingen dat ik corrupt ben? Ik wil dat die mensen hun woorden intrekken, want dat zijn idioten die dat zeggen.' Dat zou ik doen. Ik zou niet gaan roepen 'privacy', als je het niet erg vindt."
Tot op heden hebben Gijrath en De Vlieger nog geen brief ontvangen van Van Dissel. Woensdag meldde De Vlieger op Twitter dat 'nog niet één journalist zich gemeld heeft voor de bankafschriften. Onthutsend.'
Volgens Gijrath is de enige manier om antwoorden te krijgen dus een parlementaire enquẽte. Eerder speculeerde NieuwRechts al over andere mogelijkheden: instanties als FIOD, De Nederlandse Bank, de Europese Centrale Bank en het Openbaar Ministerie kunnen ieder op eigen initiatief een onderzoek instellen naar Van Dissel en/of Rabobank en Auréus Vermogensbeheer. Zo'n onderzoek kan worden ingelast wanneer de schijn (van de facilitering) van fraude is gewekt.