Het kabinet heeft in nieuwe plannen weer extra belastingen gepland staan voor middeninkomens. Deze belastingen worden in het leven geroepen om koopkrachtreparaties voor lage inkomens te realiseren.
"De belastingdruk op elke extra verdiende euro loopt behoorlijk op voor middeninkomens. Dit treft onder meer verpleegkundigen, politieagenten en leraren", aldus Hugo Erken van de Rabobank. Ironisch genoeg sprak de Tweede Kamer zich tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen nog uit om fulltime werken meer te stimuleren.
Ondanks deze houding van de Tweede Kamer gaan de plannen van het kabinet voor een andere realiteit zorgen: meer werken gaat nauwelijks lonen. In de meest extreme gevallen ga je 87 procent belasting betalen op elke extra euro die je verdient.
Het kabinet moet het koopkrachtpakket, wat zo'n 17 miljard euro omvat, ergens van bekostigen; dit betekent dat het geld wordt geïnd bij de middenklasse. "Die belastingkortingen en toeslagen zijn inkomensafhankelijk en worden lager naarmate je meer verdient.Het probleem daarmee is dat je recht op kortingen en toeslagen verliest als je bruto meer salaris krijgt. Dat leidt tot een hoge belastingdruk op extra werken. Door nu aan al deze fiscale knoppen te draaien is dit probleem verergerd en doorgeschoven naar de middeninkomens", vertelt de expert van Rabobank.
Europarlementariër Rob Roos (JA21) meent dat dit een vorm van 'verdeel en heers' is door de Staat: 'Werken voor de Staat. Verdeel en heers door de Staat. Communisme is telkens een stapje dichterbij. Gaaf land.'