Wouter Koolmees (D66) zal per 1 november 2022 in dienst treden als de nieuwe president-directeur van de Nederlandse Spoorwegen (NS). Het is niet voor het eerst dat iemand van D66-huize een hoge functie bij de NS in de wacht sleept. Tussen 2015 en 2020 was voormalig D66-senator Rogier van Boxtel als de president-directeur van het bedrijf.
Niet iedereen is blij met de benoeming van Koolmees. FVD-Kamerlid Pepijn van Houwelingen stelt dat Koolmees onvoldoende logistieke kennis voor de functie, en spreekt van 'netwerkcorruptie'. Ook SP-Kamerlid Renske Leijten reageerde al cynisch op Koolmees' benoeming: 'Omdat hij zo ontzettend veel verstand heeft van treinen. [...] De top-baantjes liggen niet voor de toeslagenouders voor het oprapen.'
Dinsdag sprak Van Houwelingen premier Mark Rutte aan op de benoeming. Hij zei: "Het woord 'netwerkcorruptie' is net gevallen. Premier Rutte weet niet waar wij het over hebben. Hij vindt het zelfs beschamend als het woord valt. Maar mijn vraag is: beseft hij dat er geen land ter wereld is waar de baantjescarrousel zo snel draait als bij ons? Politieke benoemingen zijn aan de orde van de dag, burgemeesters worden politiek benoemd: Dijsselbloem wordt straks burgemeester in Eindhoven, Pechtold heeft een baantje gekregen bij het CBR, Dick Benschop zat bij Schiphol, Wouter Koolmees wordt dus straks bij de NS benoemd. Als dit geen netwerkcorruptie is, wat is het dan wel?"
Rutte reageerde afkeurend: "Wat de heer Van Houwelingen hier nu doet, gaat echt alle grenzen te buiten." Volgens Rutte zijn er zeker redelijke grondslagen voor zulke benoemingen. Hij legt uit: "We hebben gewoon goede bestuurders nodig. Dat geldt ook voor de NS en voor andere plekken. Het zijn niet altijd oud-politici, het zijn ook anderen. Maar het is natuurlijk niet gek, want dat zijn mensen die met grote organisaties te maken hebben gehad."
Van Houwelingen vroeg vervolgens wat de verdiensten zijn van Koolmees op logistiek gebied, maar hierop gaf Rutte geen direct antwoord. Wel vindt Rutte dat Koolmees in het vorige kabinet een goede minister van Sociale Zaken is geweest.
Met dit antwoord nam Van Houwelingen echter geen genoegen: "Dit is dus wat zo zorgelijk is: het probleem wordt door de premier totaal niet erkend. Het gaat zelfs verder: bij de benoeming in de energiesector van mevrouw Van Nieuwenhuizen zijn er interne kabinetsregels overtreden, waarvan tot op de dag van vandaag niet wordt erkend dat dat is gebeurd."
Hij besluit: "Er is netwerkcorruptie. Dat zien we overal om ons heen. [...] Er is in de Nederland een praktijk, en dat wordt ook experts beaamd, dat er politieke benoemingen zijn in sectoren waar je dat niet zou moeten willen hebben."