Een week eerder kwam het College van onderzoek integriteit met het voorstel om de Forum-politicus te schorsen voor een week. Dit naar aanleiding van het niet opgeven van zijn nevenfuncties. Daarnaast adviseerde het orgaan om Baudets collega's Gideon van Meijeren en Pepijn van Houwelingen te berispen vanwege hun gedrag en uitingen in het parlement.
Baudet weigert om zijn nevenfuncties op te geven net als zijn collega's Van Meijeren en Van Houwelingen. Omdat Baudet al meerdere malen hierop is aangesproken adviseert de Integriteitscommissie om het Kamerlid daarom maar te schorsen.
Daarnaast acht men het wijselijk om Van Meijeren en Van Houwelingen aan te spreken op hun gedrag en aanwijzingen mee te geven voor de toekomst. Dinsdag zal de Tweede Kamer over het voorstel stemmen.
Eerder wilde een Kamermeerderheid de Forum-leider al dwingen zich aan de regels van het parlement te houden. Acht Kamerfracties dienden toen een klacht in tegen Baudet. Het ging toen om de fracties van VVD, D66, CDA, ChristenUnie, GroenLinks, PvdA, PvdD en VOLT. De klacht werd echter niet ontvankelijk verklaard door de speciale commissie.
Schorsing is een unicum
Een schorsing van van de Forum-fractieleider gaat de boeken in als parlementaire geschiedenis. Niet eerder werd een Kamerlid verboden om tijdelijk niet deel te nemen aan vergaderingen - Baudet mag tijdens zijn week schorsing nog wel stemmen.
De PVV en FVD verlieten voor de stemming de zaal. Dit omdat ze uit principe niet wilden stemmen. "We moeten als gekozen volksvertegenwoordigers niet over elkaar gaan stemmen", aldus Geert Wilders.
Uitsluiting van een debat gebeurt overigens wel vaker. Recent werd bijvoorbeeld Baudet nog het woord ontnomen tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen. Dit naar aanleiding van zijn toespraak waarin hij stelde dat Sigrid Kaag op een spionnencollege in Oxford had gezeten.