In de Eredivisie stond de speelronde van afgelopen weekend in het teken van Coming Out Week. Dat betekende dat voetbalclubs en voetballers laten zien de LHBTIQ+-gemeenschap te steunen. Zo namen de verschillende aanvoerders al een campagnefilmpje op én droegen ze een regenboogaanvoedersband. Maar Orkun Kökçü, de Turkse aanvoerder Feyenoord weigert dat laatste echter.
Kökcü liet weten dat hij zich vanwege zijn geloofsovertuiging niet comfortabel voelde bij het dragen van een aanvoerdersband in de regenboogkleuren. “Ik vind het belangrijk om te benadrukken dat ik respect heb voor iedereen, ongeacht religie, achtergrond of voorkeur”, liet de middenvelder weten. “Ik vind dat iedereen vrij is om te doen wat diegene wil of voelt. Ik snap heel goed wat het belang is van deze actie, alleen voel ik mij door mijn geloofsovertuiging niet de aangewezen persoon om dit te supporten.”
Dominee Gremdaat: "Fijn dat het helder wordt"
Maandagavond reageerde ook Dominee Gremdaat bij SBS6-programma HLF8 op de rel van afgelopen weekend. Hij zegt juist opgelucht te zijn, omdat er volgens hem nu allerlei private homohaat naar de openbare ruimte komt.
Hij zegt: "Is het ook niet juist fijn dat het helder wordt waar homehaat vandaan komt? Dat we niet net doen alsof heel Nederland heel tolerant is, en dat ze allemaal een bandje dragen, en daarna homo's in elkaar slaan. Ik vind het juist wel goed dat hij het niet draagt, zodat je meteen weet: daar komt de homohaat vandaan. Laten we elkaar geen mietje noemen, en daar helder in zijn. Dat vind ik."
Voormalig voetballer Anouar Diba zit ook aan de tafel van HLF8. Hij vraagt aan Gremdaat: "Waar komt de homohaat dan vandaan, volgens jou?"
Gremdaat zegt: "Van jou, onder andere."
Diba reageert: "Van mij? Omdat ik geen band draag?" Gremdaat bevestigt dit, en vervolgens vraagt Diba: "Bent u zelf homo?"
Hierop reageert Gremdaat niet. In plaats daarvan zegt hij: "Van heel veel moslims komt de homohaat vandaan. En van streng-evangelische mensen komt de homohaat vandaan. Het is wijd-verspreide homohaat, en dat moet naar voren komen. En niet met bandjes en zo."
Diba concludeert: "We weten nu ook waar discriminatie vandaan komt."