In juli is er een interne brandbrief opgesteld door Amsterdamse ambtenaren, schrijft Het Parool. De brief is gericht aan het Gemeentelijk Managmentteam (GMT), dat geldt als schakel tussen bestuur en ambtenarij. In de brief roepen ambtenaren op om de 'enorme gaten te dichten die nu nog zitten tussen de bestuurlijke ambitie, daadwerkelijke resultaten en de fysieke werkelijkheid'.
De ambtenaren vinden dat de gemeente Amsterdam meer haast moet maken met de uitvoering van de klimaatplannen. Zo is de stad al jarenlang bezig om windmolens te plaatsen. Maar dit proces verloopt stroef, onder meer omdat de plaatsing op veel verzet stuit van omwonenden. Maar de ambtenaren vinden dat de hoofdstad nu daadkracht moet tonen. Volgens hen moet Amsterdam 'als één van de kwetsbaarste metropolen' beter worden beschermd tegen de opwarming van de aarde. Ook moet er meer worden gedaan om 'verdere escalatie van de klimaatcrisis te voorkomen'.
Deze maandag werd er een mail gestuurd met de oproep om de brandbrief te ondertekenen. De teller schoot hiermee omhoog van 250 ondertekenaar naar inmiddels 800. In totaal werken er zo'n 18.000 ambtenaren bij de gemeente Amsterdam. Volgens Het Parool is de brandbrief 'aangejaagd door adviseurs op het gebied van duurzaamheid'. Een gemeentewoordvoerder stelt dat de massale ondertekening blijk geeft van de grote betrokkenheid van medewerkers bij het stadsbeleid.
Felle kritiek van JA21-fractie
Toch is niet iedereen enthousiast over de interne brandbrief. Het Amsterdamse JA21-raadslid Kevin Kreuger schrijft: 'Ambtenaren die hun werk-mail misbruiken voor de verspreiding van een klimaat-petitie. Onwenselijk en tevens niet zo netjes.' Hij kondigt aan dat JA21 vragen gaat stellen over dit voorval.
Zijn fractiegenote, Annabel Nanninga, reageert hierop: 'Ambtenaren die actievoeren tegen het beleid?! Stelt u zich even voor dat ambtenaren een petitie zouden opstellen en delen voor een asielstop. Of tegen de politiedoek. Mind you, één van de aanjagers hiervan is klimaatactiviste.'