Frankrijk en Italië botsen frontaal over immigranten: nieuwe scheuring in Europa?

Nieuws12 november 2022 4 minuten Martinus Arend

Parijs is woedend uitgevallen tegen de rechtse regering in Rome, en dreigt de ambassadeur uit Rome terug te trekken. Italië dreigt op haar beurt een bom te leggen onder het EU-immigratiepact. Maar Italië komt ook met een voorstel.

“Italië onmenselijk en onprofessioneel”
Italië ligt in de clinch met Frankrijk over het Italiaanse weigeren van vluchtelingenschepen. “Onmenselijk en onprofessioneel” zegt Parijs, en vraagt de EU om Italië op de vingers te tikken. De regering in Rome reageert echter verontwaardigd: “We hebben dit jaar al 90 duizend vluchtelingen opgenomen, laat andere landen ook eens wat doen!”.

Meloni beloofde deze zomer al in aanloop naar de verkiezingen van eind september dat ze de grenzen van Italië wilde beschermen tegen illegale immigranten en om Italië zo Italiaans mogelijk te houden. Nu ze premier is van het land, lost ze die belofte in.

Ocean Viking door naar Frankrijk
Het strengere Italiaanse toegangsbeleid is direct merkbaar in de havens van het Zuid-Europese land. De afgelopen weken wilden diverse schepen Italië binnenvaren. Na lang aandringen lukte dit twee schepen. Maar een derde schip, van reddingsorganisatie SOS Mediteranée, werd gesommeerd maar naar Frankrijk te varen. De Fransen waren boos, maar toch stonden ze “bij hoge uitzondering” toe dat de Ocean Viking met 230 immigranten van Catania op Sicilië zou doorvaren naar het Zuid-Franse Toulon. Dit was onder Frans protest.

Tweespalt in Europa
In het conflict met Oekraïne koos de nieuwe Italiaanse premier Meloni nog onomwonden voor de lijn van de Europese Unie. Maar nu lijkt er toch een scheuring te komen tussen Brussel en Rome. Ten aanzien van de vluchtelingen kiest Meloni voor de harde lijn, net als eerder Polen, Hongarije, Tjechië en Slowakije al deden.

“Als het zo doorgaat, glijden we af naar de Visegrád-landen,” vreest Giuseppe Provenzano, partijbons van Partito Democratio (PD). Dit is de grootste linkse oppositie-partij in Italië.

De boosheid van Frankrijk lijkt de positie van Meloni in eigen land echter niet te verzwakken. Integendeel zelfs. “We moeten nu niet achter de Fransen aanhollen om Meloni te willen verzwakken,” schrijft oppositie-lid Carlo Calenda op Twitter. “Frankrijk moet wat betreft immigratie niemand de les lezen, laat staan proberen heel Europa tegen ons op te zetten!”

Niet de eerste keer
In 2018 en 2019 steunde de toenmalige Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken, Luigi di Maio, openlijk de Franse protestbeweging gele hesjes. Dit viel destijds slecht in Parijs. Di Maio beschuldigde Macron ervan in Afrika armoede te veroorzaken. Ook hekelde minister Salvini destijds de Franse politiek in Libië, waar de meeste bootvluchtelingen vandaan komen.

Deze ruzies leken geblust, maar nu Salvini weer in de Italiaanse regering zit en een streng migratiebeleid hanteert, laait de ruzie tussen de twee buurlanden weer op.

Op tellen passen
Premier Meloni dreigt met een veto in de Europese Raad als daar gestemd gaat worden over een nieuw immigatie- en asielpact. Maar ze moet wel op haar tellen passen, want Frankrijk is een belangrijke bondgenoot in de EU. De twee landen denken over veel onderwerpen hetzelfde.

Maar ook president Macron moet voorzichtig manouvreren. Met een derde van het parlement in handen van extreemrechts heeft de Franse president beperkte speelruimte. Als Macron teveel NGO-schepen binnenlaat, belandt hij in het vizier van de rechtse leiders Marine Le Pen en Jordan Bardella. Als Macron gaat onderhandelen met Meloni, zal uiterst links hem aanvallen onder leiding van Jean-Luc Mélenchon. De ruzie die zich nu afspeelt kan een manier zijn van Frankrijk om beide kampen tevreden te houden, en dus puur om binnenlandse politiek gaan.

Europese grenswacht
Meloni reageerde vanavond in een persconferentie: “Wie zegt dat Italië de enige aankomst in Europa moet zijn voor bootvluchtelingen? Waar staat dat?” Ze vervolgt: “Frankrijk zegt dat wij onverantwoordelijk zijn. Wat een onzin! De dag dat Frankrijk die 230 bootvluchtelingen van ons overnam, hebben wij er nog eens 600 binnengelaten.”

Meloni stelt voor: “We moeten de buitengrenzen van de EU samen verdedigen! Dit vraagt echt om een gezamenlijke aanpak. Aanmeldcentra openen in Noord-Afrika, en Afrika steunen zichzelf te ontwikkelen met ontwikkelingshulp. Zoals we een deal hadden met Turkije, waar ook Italië flink aan heeft bijgedragen, laten we nu ook een Europese oplossing vinden in dit conflict met landen in Afrika.”

Meloni kiest volgens analisten hier voor een middenweg. Ze houdt weliswaar voet bij stuk in het weren van bootvluchtelingen, maar kiest toch voor Europese samenwerking en het zoeken van oplossingen met andere landen in de EU. En wint zo op twee fronten: binnenlands houdt ze haar kiezers tevreden, en buitenlands zoekt ze de verbinding: “We hebben genoeg geruziet. De oplossing is dat de EU haar grenzen gaat bewaken.” Met Meloni in Italië zou de EU wel eens een nieuwe koers kunnen gaan varen.

Meerartikelen

Nieuws

PVV-motie voor directe invoer asielstop verworpen

Gidi Markuszower, Tweede Kamerlid namens de PVV, had een motie ingediend die opriep tot het invoeren van een algehele asielstop. De motie kon echter niet rekenen op een Kamermeerderheid.  De PVV-motie kon rekenen op steun van BBB, BVNL, JA21 en FVD.

Achtergronden

'Waar de EU beweert zich te beijveren voor democratisering van naties, schiet het zelf schromelijk tekort'

Waar de Europese Unie immer beweert zich te beijveren voor de democratisering van naties, schiet dit bestuursorgaan zelf schromelijk tekort op dit gebied. Het democratisch falen heeft  geleid tot aanzienlijke kritiek. Zo getuigde de Eurobarometer-enq

Nieuws

Wilders hekelt Kaag die stelt dat "extreem-rechts politiek kaapt": 'Ze heeft het land tot op het bot afgebroken'

Vicepremier en D66-leider Sigrid Kaag heeft in een interview met het Spaanstalige medium Elpais stevig uitgehaald naar "rechts-extremisten". Volgens Kaag heeft deze groep de politiek in Nederland gekaapt. PVV-voorman Geert Wilders heeft het interview

Nieuws

Eerdmans roept VVD-staatssecretaris op het matje: 'Waarom wordt aangenomen asielmotie niet uitgevoerd?'

JA21-voorman Joost Eerdmans heeft stevige kritiek geuit op het kabinetsbeleid rondom de asielcrisis. Het kabinet voert nog steeds niet de zogeheten "harde lijn" uit, ondanks het feit dat een motie van Eerdmans, die hiertoe opriep, door de Tweede Kame

Nieuws

Agent met migratieachtergrond vaker betrokken bij corruptiemisdrijf

Uit onderzoek blijkt dat agenten met een migratieachtergrond oververtegenwoordigd zijn bij corruptiekwesties. Ze maken 10 procent uit van het politiekorps, maar beslaan wel 40 procent van de geregistreerde gevallen van integriteitsmisdrijven. Het ond

Nieuws

Fidan Ekiz denkt dat BNNVARA haar talkshow annuleerde vanwege haar rechtse opvattingen

In een nieuwe documentaire stelt presentatrice Fidan Ekiz dat ze nooit te horen heeft gekregen waarom haar talkshow De Vooravond moest stoppen. Ze vermoedt dat BNNVARA haar opvattingen te rechts vond. Twee jaar geleden moest talkshow De Vooravond sto

Nieuws

PvdA-prominent weigert vraag ON-journalist te beantwoorden

Jonathan Krispijn, verslaggever bij Ongehoord Nederland (ON), was namens Ongehoord Nieuws in Tweede Kamergebouw waar hij een vraag wilde stellen aan PvdA-Kamerlid Henk Nijboer. Nijboer had echter weinig trek in een interview met Ongehoord Nederland.

Nieuws

Sydney Smeets sluit terugkeer naar Tweede Kamer niet uit

Het gevallen D66-Kamerlid Sydney Smeets sluit een terugkeer naar de Tweede Kamer niet uit. Met het vertrek van twee D66-Kamerleden komt Smeets weer in aanmerking voor een zetel, maar het is nog altijd niet duidelijk of hij deze kans gaat verzilveren.

Leesmeeropinie
Leesmeerinterviews

Meerartikelen

Nieuws

Amsterdamse ambtenaren mogen voortaan 10 procent van werktijd inzetten voor het klimaat

De gemeente Amsterdam maakt een handreiking naar activistische ambtenaren. Ambtenaren die werken voor de gemeente mogen vanaf nu 10 procent van hun werktijd inzetten voor het klimaat, dit na diverse oproepen van activistische Amsterdamse ambtenaren d

Nieuws

Regering schuift debat digitale euro voor zich uit: EU maakt ondertussen vaart

Terwijl de EU tempo maakt met de plannen voor de digitale euro, schuift de Nederlandse regering het debat juist voor zich uit. FVD-Kamerlid Pepijn van Houwelingen stelt dit aan de kaak. Het is nog onduidelijk wanneer de digitale euro precies zal kome

Nieuws

Oud-ingenieur rekent af met warmtepomp: 'Duur, schadelijk en minimale broeikasbesparing'

De warmtepomp wordt steeds meer aangeprezen als een duurzaam alternatief. Maar oud-ingenieur Maarten van Andel zet hier grote vraagtekens bij. Volgens hem is de warmtepomp allerminst efficiënt of duurzaam. De kogel is door de kerk. Vorige maand heeft

Nieuws

Nieuw probleem met zonneparken steekt de kop op: dieven stelen steeds vaker koper zonnepanelen

Zonneparken zijn de laatste maanden steeds vaker het slachtoffer van koperdieven. De koperprijs staat namelijk op een hoog niveau en dus zijn zonneparken een interessant doelwit geworden voor dieven.  Tegenover Hart van Nederland bevestigt Holland So

Nieuws

'Kindvriendelijk' Pride-festival verkoopt BDSM-spullen, dildo's en hiv-tests

Er is kritiek gekomen op een Pride-festival in de Amerikaanse stad Dallas. Vooraf werd het aangemerkt als 'kindvriendelijk', maar tijdens het evenement werden er BDSM-spullen en dildo's verkocht. Mensen liepen rond in leren pakjes en en er stonden ve

Nieuws

Noorwegen verbiedt genderbehandeling voor minderjarigen: 'Onvoldoende bewijs'

Na Finland, Zweden en het VK doet ook Noorwegen doet de genderbehandeling voor kinderen in de ban. Het gaat om geslachtsoperaties, hormonen en puberteitsremmers. Volgens de Noorse gezondheidsautoriteit is de genderbehandeling namelijk 'onvoldoende ge

Nieuws

Strijd met NPO kan Ongehoord Nederland ruim half miljoen euro kosten

De strijd met de NPO kan een dure exercitie worden voor Ongehoord Nederland. In het jaarverslag houdt de omroep zo'n 610.000 euro vrij voor boetes en juridische kosten om tegen deze boetes te procederen. Jaarlijks is er 3,6 miljoen euro beschikbaar a

Nieuws

Emotionele SP'er valt Rutte aan: "Waarom stapt u niet op?"

Dinsdagavond hield SP-Kamerlid Sandra Beckerman een emotionele rede over het rapport van de Parlementaire Enquêtecommissie Aardgaswinning Groningen. Tijdens haar bevlogen toespraak viel ze premier Mark Rutte hard aan, maar stond ze ook stil bij de ta

Nieuws

Vluchtelingen vallen door de mand: zeggen crimineel te zijn

De Telegraaf heeft een nogal opmerkelijke reportage gemaakt in Ter Apel. Een verslaggever raakt daar in gesprek met een groep asielzoekers die beweren uit Moldavië te komen. Wanneer de verslaggever vraagt waarom ze dat land zijn ontvlucht stellen ze

Nieuws

Voorstel ingediend om corona van A-lijst te halen: 'Zelfs WHO heeft noodstatus beëindigd'

Kamerleden Pieter Omtzigt en Nicki Pouw-Verweij (JA21) hebben een voorstel ingediend om corona wettelijk van de A-lijst af te halen. Volgens hen is hiervoor de tijd rijp. Eerder heeft de WHO heeft al de noodstatus beëindigd. De laatste coronamaatrege

Nieuws

Bloemendaal in verzet tegen komst azc; inwoners willen geen asielzoekers rondom hun dure auto's

In Bloemendaal is er flink wat ophef ontstaan nadat er bekend werd dat er een azc voor mogelijk 90 asielzoekers komt. De Telegraaf spreekt zelfs van 'kakkers tegen asielzoekers'. De inwoners van Bloemendaal willen namelijk niet dat het azc in dezelfd

Nieuws

Asielzoekers klagen over opvanglocatie Hendrik-Ido-Ambacht

Asielzoekers zijn niet te spreken over een opvanglocatie in het dorp Hendrik-Ido-Ambacht (Zuid-Holland). Volgens diverse asielzoekers zijn de omstandigheden in het azc beroerd: er zou te weinig privacy zijn en ook de hygiëne zou onvoldoende zijn.  Vi