55 rechtszaken lopen tegen VWS vanwege achterhouden coronadocumenten
Sommige journalisten proberen al tweeënhalf jaar lang in gesprek te gaan met het ministerie van VWS over het opvragen van bepaalde Woo-documenten betreffende het coronabeleid. Momenteel lopen er 55 rechtszaken tegen VWS vanwege de vertraagde vrijgave van Woo-documenten. In een interview met Follow The Money gaat de plaatsvervangend secretaris-generaal van VWS, Abigail Norville, hierop in. Zo spreekt ze haar wens uit dat journalisten zich onthouden van juridische procedures tegen het ministerie.
In de afgelopen tweeënhalve jaar zijn er erg veel Woo-verzoeken ingediend bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), voornamelijk door onderzoeksjournalisten. Het gaat hierbij om documenten betreffende de maatregelen, mondkapjesverstrekking, vaccinatiestrategie ende avondklok. Maar VWS heeft een enorme achterstand met het verwerken van de Woo-verzoeken. Daarover spreekt de op-één-na hoogste ambtenaar van VWS, Abigail Norville, nu met Follow The Money.
Norville erkent dat journalisten de afgelopen tweeënhalve jaar niet hun werk hebben kunnen doen, doordat zij niet op tijd de juiste documenten over het coronabeleid in handen kregen van VWS. Maar Norville zegt dat ze "hier niets meer aan kan doen", en dat er beter kan worden gekeken naar de toekomst.
'Bewust traineren'
Ondertussen is pas 15 procent van de ingediende Woo-verzoeken beoordeeld, en een miniem deel daarvan vrijgegeven. Norville zegt hierover: "We hadden meer snelheid verwacht." Wel benadrukt ze dat het "geen onwil" is, maar dat het gaat om een "een probleem in de uitvoering".
Maar bij de opmerking van 'geen onwil' vraagt Follow The Money door. Zo is er het geval met de Volkskrant. Het ministerie van VWS betaalt namelijk dagelijks met belastinggeld een dwangsom aan de Volkskrant, omdat het VWS ondanks twee rechterlijke besluiten niet het chatverkeer met Sywert van Lienden vrijgeeft. Inmiddels staat de teller al op tienduizenden euro's, maar nog altijd is het chatverkeer niet vrijgegeven. Volgens ministers Kuipers en Helder zou de wet onvoldoende rekening houden met crisissituaties
Norville zegt over de dwangsommen aan de Volkskrant: "Dat vind ik lastig. Dan ga je er vanuit dat we opzettelijk stukken achterhouden, dat we bewust traineren. Dat is niet zo. Maar alles wat ik erover zeg, versterkt de verdenkingen. De enige manier om deze suggestie tegen te gaan, is de stukken te leveren. En dat lukt nou net niet. Uiteindelijk begrijp ik jullie frustratie heel goed."
Veel rechtszaken tegen VWS
Sommige journalisten hebben genoeg van met het feit dat ze niet hun Woo-documenten krijgen van VWS. Daarom zijn ze de vrijgave gaan eisen via de rechter. Inmiddels lopen er om deze reden al 55 rechtszaken tegen het ministerie van VWS.
Norville zegt dat "het limiet wel is bereikt". Ook zegt ze: "Wat ook zou helpen, is als journalisten af zouden willen zien van nieuwe juridische procedures. Ik weet dat ik dit niet kan eisen, het is nadrukkelijk een wens. Maar als wij onze tijd niet meer hoeven te stoppen in allerlei rechtszaken, dan scheelt dat echt een slok op een borrel."