Het D66-voorstel kwam na de ophef van afgelopen zondag over de 'fluwelen revolutie'-uitspraken van Gideon van Meijeren. Van Meijeren sprak toen zijn hoop uit dat dat de Nederlandse bevolking in opstand zou komen tegen de regering, en zonder slachtoffers een nieuw bestuur zou afdwingen. Een paar dagen later, op woensdag, kwamen D66-fractievoorzitter Jan Paternotte en D66-Kamerlid Joost Sneller met een voorstel waardoor het OM makkelijker politieke partijen moet kunnen verbieden.
Middels een wetswijziging wil D66 ervoor zorgen dat een wet die nu alleen nog geldt voor criminele motorbendes, ook gaat gelden voor politieke partijen. Volgens Paternotte is dit nodig om de democratische rechtsstaat te beschermen.
Bij de aankondiging van het voorstel noemt Paternotte expliciet FVD: "Daar is de laatste tijd heel veel gezegd. Van: we willen de regering omverwerpen tot: geweld is mooi, want dat kan dingen veranderen. Dat moeten we serieus nemen. Democratie is te mooi om niet te beschermen."
Kritiek uit eigen partij, kabinet en oppositie
Nu klinkt er kritiek uit de eigen partij. De minister voor Rechtsbescherming, Franc Weerwind, zei donderdag tijdens een begrotingsbehandeling niets te zien in het voorstel van Paternotte. Hij ontraadt de motie die is ingediend door D66-Kamerlid Joost Sneller.
Hij zegt: "De positie van politieke partijen is voor mij als deelnemer aan het democratische proces van een andere orde dan die van andere organisaties. Zij moeten in het maatschappelijk debat meer ruimte kunnen nemen om standpunten uit te dragen." Wel benadrukt Weerwind dat deze ruimte niet "onbegrensd" is. Hij vervolgt: "De wetgever heeft overwogen dat de gronden waarop tot een verbod van een politieke partij kan worden gekomen, een eigen afweging vergen."
De motie wist donderdag geen Kamermeerderheid te halen. Coalitiepartijen VVD en CDA stemden tegen en toonden zich kritisch. De minister van Justitie en Veiligheid, Dilan Yeşilgöz-Zegerius (VVD), vindt zo'n partijverbod een te belangrijk thema "om met de korte bocht te fiksen". Ze noemt de discussie ervoer "nogal complex en fundamenteel".
Ook uit de oppositie klinkt kritiek SP-Kamerlid Michiel van Nispen noemt het voorstel "buitengewoon onzorgvuldig". Hieraan voegt hij toe: "Dat ben ik niet van D66 gewend. Ik heb de indruk dat het gaat om een stunt." PVV-Kamerlid Lilian Helder vindt het "helemaal niet democratisch" om middels een Kamermotie een Koninklijk Besluit af te dwingen. Ze noemt het zelfs principieel onjuist, aldus Hart van Nederland.