Op 19 december gaat Nederland zijn excuses aanbieden aan Suriname voor de slavernij. Maar sinds de aankondiging is er al grote onvrede ontstaan. Surinaamse maatschappelijke organisaties zijn namelijk niet blij met het feit dat Nederland excuses komt aanbieden half december. Deze organisaties hadden liever een andere datum gezien.
Daarnaast werd vorige week de huidskleur van de minister voor Rechtsbescherming, Franc Weerwind (D66), onderwerp van discussie. Weerwind zal namens het kabinet naar Suriname reizen om daar op 19 december excuses aan te bieden. Maar volgens sommigen kan beter een blank persoon het kabinet in Suriname vertegenwoordigen. Weerwind is zelf van Surinaamse afkomst.
Kaag reist naar Suriname
Vanwege de onvrede werpt de minister van Financiën, Sigrid Kaag (D66), zich op als bemiddelaar. Eind deze week, dus een week voor de excuses, zal zij naar Paramaribo afreizen om daar met maatschappelijke organisaties en de Surinaamse regering enkele plooien glad te strijken voor de excuses.
Maar hierop is woedend gereageerd. Zo vindt PVV-leider Geert Wilders het voor Suriname treurig dat uitgerekend Kaag op bezoek komt. Daarnaast stelt Wilders wel ferm dat het land geen slavernij-excuses verdient. 'Excuses aan Suriname dat Kaag komt aanvliegen deze week. Maar jullie verdienen geen slavernijexcuses, Zwarte Piet blijft, het woord neger wordt niet verboden en naar geld kunnen jullie al helemaal fluiten. Maar Kaag mogen jullie houden, we hoeven haar niet meer terug', schrijft Wilders op Twitter.
Ook de partijen BBB en JA21 zijn weinig gecharmeerd van Kaags reis naar Suriname. Woensdag dienen de partijen bij de Najaarsnota zelfs een voorstel in om de reis niet door te laten gaan. 'Het sorry-toerisme is een soap geworden,' vindt JA21-Kamerlid Derk Jan Eppink.