Het onderzoek 'Vrijheid Index Duitsland 2022', uitgevoerd door Allensbach Institute for Public Opinion (IfD) en het onderzoeksinstituut Media Tenor, onthulde dat slechts 45 procent van de bevolking van het land het gevoel heeft dat hun leven is "volledig" of "zeer" vrij is. In 2021, temidden van zware coronamaatregelen, lag dit cijfer op 36 procent.
Bovendien daalde de herkenning in het staatsbeleid het vertrouwen in een functionerende democratie op nationaal niveau tot het laagste niveau in tien jaar. Slechts 43 procent van de respondenten was het eens met de stellingen dat de regering iedereen vertegenwoordigt en dat de individuele burgers invloed hebben op de richting van het land, vergeleken met 47 procent in 2021.
Nederlands vertrouwen in de politiek
Ook kabinet Rutte IV kan rekenen op een extreem laag vertrouwen vanuit de samenleving, zo bleek uit een zomerse peiling van I&O Research in opdracht van NRC voorgaand jaar. Vier op de vijf kiezers in Nederland is ontevreden over het huidige kabinet, zelfs het kabinet Rutte III kreeg nog nooit zo'n lage tevredenheidsscore.
Nog maar 17 procent van de bevolking heeft vertrouwen in Rutte, zelfs tijdens vetrouwenscrisis in het vorige kabinet kon het kabinet nog rekenen steun van ongeveer een derde van de bevolking.
I&O keek ook naar de kiezersgroepen, en alle kiezersgroepen behalve de VVD-stemmers zijn in de meerderheid het vertrouwen kwijt in het kabinet. 70 procent van de VVD'ers is nog tevreden over het kabinet, dit terwijl maar 36 procent van de D66-achterban blij is met de huidige regering.
Als politieke leiders scoren zowel Sigrid Kaag (4,1) als Mark Rutte (4,5) en Wopke Hoekstra (4,3) een onvoldoende.