Voorlopig is er nog niets aan de hand, erkent TenneT. Maar dit zal vanaf 2025 zouden zomaar de eerste problemen de kop kunnen opsteken. Het netbeheer constateert namelijk dat de vraag naar elektriciteit steeds groter wordt, terwijl er steeds minder elektriciteit wordt opgewekt uit kolen-, gas- en kerncentrales. Landen maken zich in plaats daarvan steeds afhankelijker van duurzame energie. Maar omdat deze vorm van energie puur afhankelijk is van het weer, vreest TenneT dat de leveringszekerheid van elektriciteit steeds meer zal afnemen.
Na 2030 kan de situatie zelfs zo erg verslechteren, dat TenneT vanaf dan stroomtekorten zouden kunnen ontstaan. Hierdoor is het wellicht niet mogelijk om "op alle uren van het jaar volledig aan de gewenste elektriciteitsvraag in Nederland te voldoen", legt de operationeel directeur van TenneT, Maarten Abbenhuis, uit bij De Telegraaf.
Abbenhuis heeft al wel een aantal oplossingen. Zo vindt hij onder meer dat het beleid zich moet richten op 'de flexibilisering van de vraag naar elektriciteit', en de ontwikkeling van opslag. Daarnaast vindt hij dat Nederland moet kijken naar het uitbreiden van stroomverbindgen met het Verenigd Koninkrijk en Scandinavische landen. Deze landen kunnen volgens Abbenhuis "een belangrijke bijdrage leveren aan leveringszekerheid in de jaren die volgen op 2030".
Eerder werd bekend dat de Europese Unie vanaf 2035 de verkoop van benzine- en dieselauto's gaat verbieden. VVD-Europarlementariër Jan Huitema was enthousiast over dit plan: "Schoon rijden gaat betaalbaarder en toegankelijker worden voor iedereen." Het is nu echter onduidelijk hoe toegankelijk elektrisch rijden zal zijn, wanneer er op sommige momenten onvoldoende elektriciteit beschikbaar is.
Kritische reacties
Er wordt verontwaardigd gereageerd op TenneT's vrees voor een eventuele afkaveling van een basisvoorziening als elektriciteit. 'Wat ik met FVD al jaren betoog: de door de gevestigde partijen gewenste "energietransitie" o.b.v. zon en wind is technisch onmogelijk,' schrijft FVD-leider Thierry Baudet. 'Het zijn volstrekt onbetrouwbare energiebronnen. Maar het kabinet is nog steeds voornemens om ruim 1.000 miljard kapot te slaan op dit project.'
Ook PVV-leider Geert Wilders wil er niets van weten: 'Links-liberale gekkigheid en ideologische fixatie op wind- en zonne-energie zorgt er dus voor dat we dadelijk niet meer genoeg stroom hebben.' De partij JA21 reageert: 'Het moet echt anders.'
BVNL-Statenlid René Dercksen schrijft: 'Met weersafhankelijke energieopwekking zitten we in de kou en in het donker. Iedereen met een heel klein beetje gezond verstand weet dit al een jaar of 30.' Eerder uitte Dercksen in gesprek met NieuwRechts al felle kritiek op de energietransitie in Utrecht. Daar werden bewoners gedwongen van het gas afgehaald.