Overzicht klimaatuitgaven kabinet is een 'puinhoop': gat van honderden miljoenen euro's
Het is onduidelijk hoeveel geld het kabinet precies uitgeeft aan klimaatmaatregelen, meldt de Rekenkamer. Klimaatminister Rob Jetten (D66) controleert de informatie die hij krijgt niet, en schrijft daarom verschillende bedragen voor dezelfde maatregel op in de jaarlijkse klimaatnota. Dit verschil loopt in een enkel geval zelfs op tot ruim 200 miljoen euro. De Tweede Kamer kan hierdoor niet zijn controlerende functie uitoefenen. Jetten heeft inmiddels zijn fouten toegegeven.
Tijdens de klimaattop van afgelopen november in het Egyptische badplaatsen Sharm-el-Sheikh besloot premier Rutte veel geld uit te treken voor klimaatbeleid. Hij kondigde aan dat Nederland maar liefst 100 miljoen euro zal overmaken aan een ondersteuningsfonds voor Afrikaanse landen. Dit ondersteuningsfonds moet Afrikaanse helpen om zich aan te passen aan de gevolgen van klimaatverandering, zoals toenemende droogte en overstromingsrisico's.
Ook op veel andere manieren geeft het kabinet geld uit aan klimaatmaatregelen. Maar het overzicht van de uitgaven blijkt vervolgens een 'puinhoop', meldt de Rekenkamer. Klimaatminister Rob Jetten (D66) heeft de taak om alle uitgaven inzichtelijk te maken, maar gaat hierin regelmatig in de fout.
Jetten krijgt namelijk informatie aangereikt door de minister van Economische Zaken, Micky Adriaansens (Economische Zaken), maar deze informatie controleert hij niet. Daardoor schrijft hij in de klimaatnota meermaals verschillende bedragen op voor dezelfde maatregelen.
De voorbeelden liggen voor het oprapen. Zo schrijft de minister van Financiën, Sigrid Kaag (D66), in haar regeringsplannen dat de aansluiting van windparken op zee 150 miljoen euro minder kost dan wat Adriaansens vermeldt in de begroting. In een ander geval loopt dit verschil op tot ruim 200 miljoen euro per jaar, meldt de Rekenkamer. Dit is het geval bij de opschorting van de varkenshouderij (2020-2027), dat D66-fractievoorzitter Jan Paternotte wil gebruiken om de overlast van arbeidsmigranten mee terug te dringen. In het algemene overzicht staat namelijk dat deze opschorting 44 miljoen euro zal kosten, maar op de landbouwbegroting spreekt men van zo'n 259 miljoen euro.
Maar dit is niet het enige, schrijft de Rekenkamer. Doordat het kabinet geen goed overzicht geeft van alle klimaatuitgaven, kan de Tweede Kamer niet zijn controlerende functie uitvoeren: "Zonder een eenduidige registratie en een duidelijke definitie van klimaatbeleid en klimaatuitgaven wordt het lastig uw budgetrecht en controlerende taak goed uit te oefenen."
Jetten heeft inmiddels toegegeven dat er voor dezelfde maatregelen andere bedragen worden opgetekend. Hij belooft beterschap.