Onder de vorige regering nam het Deense parlement in 2021 een wet aan om om asielzoekers naar andere landen over te brengen. Er werd voornamelijk met Rwandese autoriteiten onderhandeld, maar dit zorgde niet voor een doorbraak. Maar in december 2022 is er een nieuwe regering aangetreden, onder leiding van kersverse premier Mette Frederiksen. Deze wil het over een andere boeg gooien. "We houden vast aan onze ambitie, maar we volgen een andere procedure," zegt Kaare Dybvad, de minster voor Immigratie en Integratie.
In het regeerakkoord staat dan ook dat er een asielcentrum buiten de EU-grenzen moet worden opgericht. Dit zal moeten gebeuren "in samenwerking met de EU of met een aantal andere landen", staat er. In het verleden is zulke Europese samenwerking veelal moeizaam verlopen. Maar de nieuwe Deense regering ziet nieuwe kansen, omdat volgens hen "veel Europese landen beginnen te bewegen" en nu "voor een strenger Europees asielbeleid ijveren", aldus Dybvad.
Klassiek Liberaal, een groep rechtse VVD'ers, reageert enthousiast op de Deense aankondiging. 'Mooi,' schrijft de groep VVD'ers. De groep roept de VVD-partijprominenten op om hieruit inspiratie te putten: 'Eric van der Bug en Mark Rutte, dit is een samenwerkingsaanbod met EU-landen die wél willen: aanzuigende werking stoppen, asiel buiten Europa en dáár asielzoekers duidelijk maken dat Nederland geen luilekkerland is. Aanpakken dat aanbod!'
Verenigd Koninkrijk
Denemarken is niet het enige land in Europa dat werk wil maken van zo'n asielcentrum op afstand. Vorig jaar, onder premier Boris Johnson, legde het Verenigd Koninkrijk al zelfs de laatste hand aan een deal met Rwanda voor een asielcentrum. Het betreft een proefproject waarbij Rwanda in ruil voor de opvang een totaalbedrag van meer dan 140 miljoen euro krijgt van de Britse overheid.
Vluchtelingen die het Britse Kanaal proberen over te steken om op illegale wijze het land te betreden, worden naar Rwanda worden gestuurd. Ze verblijven daar tot er duidelijkheid is over hun asielaanvraag in het Verenigd Koninkrijk. Het gaat volgens de Britse overheid voornamelijk om (jonge) alleenstaande mannen.