Raadslid Bert de Ruiter staat voor het tijdelijke raadhuis in Hoofddorp. Er hangt geen Nederlandse maar wel een Oekraïense vlag voor het raadhuis, en dat stoort hem. In een videoboodschap vertelt hij: "Ik vraag mij af wat die vlag daar doet. Ik vraag mij af hoe betrokken de gemeente nog is bij Oekraïne, als blijkt dat ook Oekraïense eenheden zich aan oorlogsmisdaden schuldig maken. Ik vraag mij überhaupt af of er in de andere - pakweg vijftig - gewapende conflicten in de wereld ook een vlag voor het raadhuis moet komen hangen. Wat is dat gedweep met Oekraïne?"
Hij vervolgt: "Ik heb vragen gesteld, en ik wacht de antwoorden van het college geduldig af. Maar ik vind in de tussentijd dat die vlag niet voor ons raadhuis thuishoort."
BVNL Haarlemmermeer merkt ook op een Oekraïense vrijwilligersgroep momenteel scherven van neergehaalde gevechtsvliegtuigen verkoopt om zo nog meer drones voor de Oekraïense soldaten te kunnen kopen. 'De gemeente Haarlemmermeer hangt er de Oekraïense vlag voor uit. Deze gemeente is het MH-17 monument onwaardig, laten we het alstublieft verplaatsen,' schrijft de fractie.
Kritiek op sancties
De Ruiter is niet de enige in zijn partij met gelijksoortige kritiek. BVNL-leider Wybren van Haga noemde de Europese sancties tegen Rusland al eerder "catastrofaal voor het Nederlandse bedrijfsleven". "De hardwerkende Nederlander wordt armer dankzij een kabinet dat inzet op contraproductieve sancties en oorlog in plaats van te werken aan het belang van Nederland," zei hij afgelopen zomer tijdens een Kamerdebat.
Ook PVV-leider Geert Wilders ageert al langere tijd tegen de grote kabinetssteun aan Oekraïne. De sancties tegen Rusland raken namelijk vooral de Nederlandse burger en niet Rusland, stelt hij: "Wees lekker solidair met de rest van de wereld. Ik ben solidair met de Nederlandse kiezer die niet meer zijn rekeningen kan betalen. [...] Ik ben niet ingehuurd om die problemen op te lossen, het spijt me echt. Het gaat mij erom dat die Nederlander kan eten, kan drinken en een verarming heeft, en niet de geopolitiek van de hele wereld."
Wilders vervolgt: "Morgen is er een probleem tussen Mozambique en Zuid-Afrika, wil hij daar ook wapens en geld naar sturen? Of morgen tussen India en Pakistan, wil hij daar ook geld en wapens naar sturen? Ik vind het allemaal prachtig, maar eerst de belangen van de Nederlander. Die staan nu voorop, en die hebben last van uw spelletjes en sancties."
De Europese sancties tegen Rusland hebben grote economische gevolgen gehad voor de Nederlandse burger, vooral qua gasprijzen. Als reactie hierop is rechtsfilosofe Raisa Blommestijn al meermaals de hashtag 'Niet mijn oorlog' begonnen op Twitter. Kamerlid Pieter Omtzigt heeft opgemerkt dat Nederland zelfs de hoogste gasprijs van heel Europa heeft.
De Hongaarse Premier Viktor Orbán pakt het ondertussen heel anders aan. Het land doen niet mee aan de Europese sancties tegen Rusland, en heeft hierdoor momenteel de laagste gasprijs in heel Europa.