Dit weekend vonden de partijcongres van PvdA en GroenLinks plaats. GL-Kamerleden reisden in de eerste klas hierheen, en konden vervolgens op flinke kritiek rekenen. Maar er gebeurde nog meer. Op het partijcongres van GroenLinks werd er namelijk een motie besproken om een strijd tegen het 'extremer wordende fascisme' te voeren.
'De afgelopen jaren is radicaal rechts in Nederland en daarbuiten echter steeds extremer geworden. De rechtstaat wordt aangevallen, er wordt gedreigd met tribunalen en zelfs met geweld. Rassen- en antisemitische complottheorieën worden, nog geen tachtig jaar na de Tweede Wereldoorlog, opnieuw gepropageerd,' staat er te lezen.
De namen van PVV en FVD worden expliciet genoemd. In de motie staat dat deze partijen 'progressieve en emancipatoire verworvenheden en doelen, zoals vastgelegd in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, willen terugdraaien of tegenhouden'.
In de motie wordt voorgesteld om een cordon sanitaire 'naar Belgisch voorbeeld' tegen PVV en FVD uit te bouwen. Ook wordt er voorgesteld om 'de radicaal-rechtse, reactionaire en/of fascistische ideologie van deze partijen en hun politici te benoemen'.
De motie werd op het partijcongres aangenomen met een ruime meerderheid van de stemmen. "We zien partijen met fascistische kenmerken in ons eigen parlement. Daar zullen wij keihard tegen strijden. Nooit gaan wij dit normaal vinden," aldus GroenLinks-Kamerlid Corinne Ellemeet.
Vergelijking met Pim Fortuyn
PVV-Kamerlid Léon de Jong heeft kennis genomen van dit taalgebruik, en maakt zich zorgen. 'De geschiedenis is zich dit weekend met valse "fascisme" en "extreemrechts" beschuldigingen aan het herhalen,' schrijft hij. 'Laten we niet vergeten waar dat toe kan leiden. Dat het De Graaf (D66) en Rosenmöller (GL) waren die Pim Fortuyn met dit soort uitspraken richting 6 mei 2002 demoniseerden!'
De Jong deelt op zijn sociale media twee fragmenten van de toenmalige Kamerleden Thom de Graaf en Paul Rosenmöller. In het eerste fragment citeert De Graaf een dagboekfragment van Anne Frank. Hierin spreekt ze haar hoop uit dat "deze haat van voorbijgaande aard zal zijn".
Maar volgens De Graaf is dit niet gebleken: "Vanochtend in een kranteninterview heeft Pim Fortuyn laten zien wat hij wil; het masker afgeworpen. Een land waar mensen met een bepaald geloof, een zekere cultuur, een andere achtergrond gediscrimineerd mogen worden. Hij wil daartoe artikel 1 van onze grondwet schrappen. Dat is het fundament van onze rechtsstaat dat de integriteit van iedereen beschermt."
De Graaf eindigde zijn toespraak met de zin: "Hij weet wat hij wil. Ik weet waar wij tegen vechten." Vervolgens kon hij rekenen op een luid applaus.
Paul Rosenmöller ging er in zijn toespraak niet minder hard in. Over Fortuyns politiek zei hij: "Het is de bijl aan de wortel van de grondwet en de beschaving. Dit is niet 'gewoon' rechts, dit is extreem-rechts. [...] Ik hoop dat Fortuyn in zijn eigen vingers gesneden heeft, en dat de wond zo diep is, dat het bloeden voor 15 mei niet ophoudt."