Verbazing alom: Boeren Meijegraslanden krijgen plotsklaps te horen dat ze moeten stoppen
Boeren in het Zuid-Hollandse Meijegraslanden kregen deze week de schrik van hun leven. De boeren waren op het gemeentehuis ontboden voor een spoedbijeenkomst. Daar kreeg men opeens te horen dat de provincie Zuid-Holland zich heeft voorgenomen dat er in het Natura 2000-gebied ten zuiden van de Nieuwkoopse Plassen geen plek meer is voor veehouderij. Concreet betekent dat in 2030 alle boeren daar weg moeten zijn. Einde verhaal.
Tegenover Omroep West zegt veehouder Richard Vergeer: "Het fragiele vertrouwen dat wij in de overheid hadden, is nu helemaal weg." Volgens LTO zijn de ontboden boeren in Zuid-Holland de eerste die te horen hebben gekregen dat zij verplicht moeten stoppen met hun werk. Oorzaak: de stikstofcrisis.
De boeren uit de Meijegraslanden kregen vorige week donderdag een mail. Of ze maandag naar het gemeentehuis konden komen. Tijdens de bijeenkomst werd lang om de hete brei heengedraaid, volgens Vergeer. Toen kwam uiteindelijk toch de aap uit de mouw. "De hele polder wordt leeg geveegd."
"Dat zagen we niet aankomen. Daarnaast voel je ook heel boos over de manier waarop het gecommuniceerd wordt."
Zowel burgers als boeren en politici reageerde woedend op de gang van zaken. Inmiddels heeft de provincie pas op de plaats gemaakt en excuses aangeboden. Of dat uiteindelijk iets zal veranderen aan de uiteindelijk boodschap valt nog te bezien.
De wethouders van de omliggende gemeenten Nieuwkoop, Alphen aan den Rijn en Bodegraven-Reeuwijk hebben een brief gestuurd aan de provincie Zuid-Holland. Daarin valt te lezen: "Helaas moeten wij constateren dat de communicatie rondom de bijeenkomst op 13 februari en het te elfder ure annuleren van de grote bijeenkomst op 14 februari niet hebben bijgedragen aan het vertrouwen in het proces bij de agrariërs en andere betrokkenen in het gebied. Wij betreuren dat."
Enkele reacties
Maarten Bakker: "Boeren krijgen te horen dat ze moeten vertrekken van provincie Zuid-Holland. Zomaar een hele polder achter de Nieuwkoopse plassen moet leeg. Zo gaat een overheid niet met haar burgers om."
Tanay Bilgin: "Jarenlang zijn de boeren financieel uitgekleed omdat ze moesten voldoen aan steeds strengere eisen. Het resultaat? Alsnog te horen krijgen dat je weg moet. Schandalig. Een overheid die zo met de boeren omgaat zal binnenkort ook met jou zo omgaan."
Jan Hendriks: "Dit raakt me diep."
Onderzoek CBS
Het stikstofoverschot van de landbouw blijkt overigens op zijn laagst in bijna tien jaar tijd, meldt het CBS. Ook is het overschot sinds 1990 aanzienlijk afgenomen.
In 2021 nam het overschot zelfs met 5,0 procent af, vergeleken met het jaar ervoor. In vijf jaar tijd is het stikstofoverschot gedaald met ruim tien procent, concludeert het CBS.
Volgens het CBS hangt het lagere stikstofoverschot vooral samen met lagere stikstofgehaltes in het gras en met een afnemende veestapel. Een belangrijke veroorzaker van stikstofoverschot zijn namelijk de uitwerpselen van vee. Maar de dierlijke mest is sinds 2020 afgenomen. De stikstofuitscheiding in de melkveehouderij nam zelfs met 4,7 procent af. Dit kwam voornamelijk door het lagere stikstofgehalte van kuilgras.
JA21-Kamerlid Derk Jan Eppink reageerde op het onderzoek opgelucht: "En de 'bedriegertjes' maar roepen dat 'de natuur omvalt'. Het gaat juist beter. De stikstofwet kan herzien worden."