'Wat gisteren gebeurde - welke gedachten ik daar ok bij heb - gaat niet over mij alleen. We dreigen in Nederland iets essentieels te verliezen. Het respect dat we hopen van anderen te krijgen durven we steeds minder aan elkaar te geven. De waarden die ons verbinden staan onder druk. Niet alleen politici maar ook politieagenten, verpleegkundigen, wetenschappers en journalisten worden geconfronteerd met aangewakkerde verdachtmakingen en complotten. Dat is gif voor onze democratische rechtsstaat. Laten we de normen en waarden waar Nederland groot mee is geword in ere herstellen', schrijft Kaag.
Ze vervolgt: 'Ik zal altijd het gesprek aan blijven gaan. Met iedereen. Overal. Het blijft mijn overtuiging dat luisteren beter is dan schreeuwen en dat we van elkaar kunnen leren met oprechte belangstelling voor elkaar. Maar laat er geen misverstand over bestaan: ik laat me niet intimideren of afleiden van de inhoud. Het werk voor Nederland is te belangrijk en te urgent om te laten liggen.'
Fakkelincident
Kaag was zondag aanwezig in Diepenheim om campagne te voeren. Er stond een debat op te planning met onder meer de lijsttrekkers Erwin Hoogland (VVD) en Lucas Brinkhuis (GroenLinks). Maar voordat Kaag het gebouw kon binnenlopen, werd ze opgewacht door een groep bezorgde burgers, met brandende fakkels.
"D66 maakt het hele land kapot," zegt een vrouw. Kaag vraagt aan haar of ze zich nader kan verklaren, en dat doet ze: "De boeren worden kapot gemaakt, de burger wordt op de kosten gejaagd om allerlei infantiele bezuinigingen aan zijn huis aan te brengen die voor een normaal mens niet te betalen zijn. Denkt u dat wij het kunnen betalen? Ons hele pensioen is naar de kloten geholpen door jullie."
"U bent niet voor Nederland. Rutte ook niet. GroenLinks en Partij van de Arbeid zijn er niet voor de gewone Nederlanders," vult een man aan.
"Ik hoor heel veel boosheid," zegt Kaag. "Ik beantwoord eerst even die vrouw, want zij maakte een opmerking. Er wordt juist heel veel geld aan subsidies vrijgemaakt..."
"Ik wil geen subsidies," antwoordt de vrouw, "want dat maakt mij afhankelijk van de overheid en dan kan ik gemanipuleerd worden. Ik wil dingen zelf betalen. Mijn hele leven lang heb ik mij kapot gewerkt, samen met mijn man, om te betalen wat wij kunnen."
Na het korte gesprek besloot Kaag haar weg te vervolgen naar De Pol, waar het verkiezingsdebat zou plaatsvinden. Tijdens het hele gesprek waren er politieagenten en beveiligers aanwezig.