BVNL en Richard de Mos presenteren speciaal ouderenplan
De Haagse politicus Richard de Mos, die als lijstduwer voor BVNL op de kieslijst van Zuid-Holland staat, heeft dinsdag een speciaal ouderenplan gepresenteerd. Richard de Mos en BVNL, de partij van Wybren van Haga, maken zich zorgen om de toenemende vergrijzing en zijn van mening dat ouderenbeleid een speciaal speerpunt moet worden in provinciaal beleid.
"Ouderen die ons land met bloed, zweet en tranen hebben opgebouwd, worden keihard vergeten. BVNL komt daarom met een heel palet aan maatregelen die wij na de Provinciale Statenverkiezingen in de twaalf provincies willen gaan invoeren. Zo moeten we stoppen met het wegbezuinigen van spoedeisende hulp afdelingen, specialistische hulp en hele ziekenhuizen. BVNL wil eenzaamheid, een sluipmoordenaar onder ouderen, op provinciaal niveau stroomlijnen. Nu wordt er op allerlei plekken van alles gedaan, maar er is nu teveel versnippering van goed bedoelde initiatieven", vertelt Richard de Mos over de noodzaak van zijn plan.
BVNL heeft daarom een speciaal Plan van Aanpak gemaakt:
'Omdat onze ouderen ertoe doen'
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft in haar bevolkingsprognose 2022-2070 gesteld dat in 2040 een kwart van de Nederlandse bevolking 65 jaar of ouder is. Het aandeel 65-plussers in de bevolking stijgt van 20 procent eind 2022 naar 25 procent rond 2040. Het aantal 80-plussers verdubbelt naar verwachting de komende twintig jaar, van 0,9 miljoen eind 2022 naar 1,7 miljoen in 2043. Daarna loopt het aantal volgens de prognose verder op tot een maximum van 2,1 miljoen rond 2054. BVNL vindt het haar plicht om zorg te dragen voor de generatie die Nederland na de Tweede Wereldoorlog heeft opgebouwd. Ook op provinciaal niveau. Daarom komen wij met een Plan van Aanpak om alle twaalf provincies van Nederland seniorvriendelijk te maken. In iedere provincie moet een gedeputeerde verantwoordelijk worden voor ouderenbeleid
BVNL wil:
In elke provincie een gedeputeerde ouderenbeleid;
Spoedeisende hulp en ziekenhuizen
Het ziekenhuislandschap verandert snel. Schaalvergroting, fusies, rucksichtlose bezuinigingen, ze zijn aan de orde van de dag.
Zulke maatregelen zijn niet in het belang van patiënten en cijfers wijzen uit dat zorgkosten bij ziekenhuisfusies niet dalen, integendeel. Het wegbezuinigen van goed werkende, specialistische afdelingen is een directe aanval op de leefbaarheid. Met de gezondheid en veiligheid van mensen mag nooit worden gesold.
BVNL wil:
- Spoedeisende hulp afdelingen en ziekenhuizen behouden en daar waar het kan heropenen;
- Specialistische afdelingen behouden en uitbreiden;
Veiligheid ouderen en de kwetsbare medemens
Met name senioren vormen een gemakkelijk doelwit voor oplichters. Door het stijgen van de leeftijd reageert het brein van ouderen minder sterk op signalen die erop wijzen dat iemand onbetrouwbaar is. Misleidende verkooptrucs, internetcriminaliteit, beroving en mishandeling treft vooral deze kwetsbare groep.
BVNL wil:
- Een brede maatschappelijke discussie op gang brengen met betrekking tot oplichting en misbruik van ouderen en aandacht hebben voor betere veiligheidsmaatregelen, zowel thuis als in openbare ruimtes;
- Betere veiligheidsmaatregelen bij geldmaten en betaalsystemen om 'meekijken' door geboefte te voorkomen. (voor deze doelgroep moet contant geld beschikbaar blijven)
De gemeenschap toegankelijker maken
Mensen met een handicap willen, net als iedereen, zo zelfstandig mogelijk hun leven leiden en zich vrijelijk in het openbaar bewegen. Helaas kunnen velen, door allerhande knelpunten, niet meedoen aan allerlei maatschappelijke activiteiten.
BVNL wil:
- Knelpunten beter in kaart brengen waar mensen met een handicap zoal tegenaan lopen;
- Voldoende bankjes, drinkwatervoorzieningen, pin- en brievenbusvoorzieningen en voldoende toiletten in de openbare ruimte.
65 plus gratis met metro, tram en bus
Het openbaar vervoer is de laatste jaren flink duurder geworden. De portemonnee van met name senioren is, door bijvoorbeeld hogere prijzen voor energie, huren, zorg en boodschappen, fors geslonken. Door onder andere decentralisatie van de gezondheidszorg en andere voorzieningen moeten grotere afstanden worden overbrugd die een extra aanslag vormen op de vaak toch al zo lege portemonnee. Minder mobiel zijn, is meer eenzaamheid als gevolg van een sociaal isolement.
BVNL wil:
- 65 plus gratis met metro, tram en bus;
- Meer inspanningen om provinciebreed een voorziening in het leven te roepen met als doel gratis ziekenhuisvervoer mogelijk te maken, ook voor partnerbezoek.
Ouderenzorg
Nederland wordt grijzer. De zorg- en welzijnsmarkt moet vernieuwen om eenzame ouderen beter te kunnen ondersteunen, te coachen en te activeren. BVNL wil eenzaamheid onder ouderen op provinciaal niveau stroomlijnen, omdat je daarmee een veel krachtiger en meer eenduidige aanpak kunt bewerkstelligen. Het overheidsbeleid is gericht op zelfredzaamheid bij ouderen, doch veel ouderen vinden het steeds moeilijker om aan te haken bij het digitale tijdperk en de stroomversnelling waarin nieuwe ontwikkelingen zijn terechtgekomen. Alsof het allemaal niet lastig genoeg is, krijgen ze vrouw of laat te maken met beperkingen of geraken ze in een isolement wanneer bijvoorbeeld een partner overlijdt. Een kwetsbare gezondheid mag een waardevol leven niet in de weg staan.
BVNL wil:
- Eén portaal voor hulpinstanties. Mensen weten uit de wirwar van telefoonnummers vaak niet waar ze naartoe moeten bellen;
- Een integraal actieprogramma opstellen om eenzaamheid onder ouderen te herkennen en tegen te gaan. BVNL denkt op deze manier een krachtiger aanpak te kunnen realiseren die minder versnipperd is, meer middelen tot zijn beschikking heeft en daarmee tot meer effect leidt om de sluipmoordenaar eenzaamheid aan te pakken;
- Binnen de zorg mee aandacht vragen voor het sociale aspect. Hulpbehoevenden hebben recht op normaal menselijk contact en daar hoort een praatje of een kopje koffie bij;
- Aandringen op vaste gezichten voor cliënten van thuiszorgorganisaties;
- Een focus op zorgtaken, met minimale aandacht voor bureaucratie.