De uitbater van het ouderenverpleeghuis te Berlijn heeft tot 2031 een huurcontract lopen bij de kerkelijke eigenaar van het pand, de Johannesstif Diakonie. Maar nu blijkt uit interne papieren dat de Johannesstift-diakonie al sinds 2021 voornemens is om zijn bejaardentehuis 'Wonen en verpleging Schillerpark' geen toekomst meer te laten hebben. Vanaf 'eind 2022/2023' zal het verzorgingstehuis worden gebruikt voor 'meerdere getraumatiseerde mensen die bescherming nodig hebben', blijkt uit papieren.
De uitbater van ouderenverpleeghuis is inmiddels 'in onderling overleg' ermee akkoord gegaan om het huurcontract vroegtijdig te laten beëindigen, staat in de interne papieren. De Johanesstift Diakonie wil niet op de vragen van het Duitse nieuwsmedium Focus antwoord geven waarom het huurcontract vroegtijdig gaat worden beëindigd.
Maar Focus denkt de werkelijke reden wel te kennen. Volgens het nieuwsmedium is het 'in kerkelijke kringen een publiek geheim dat het runnen van een vluchtelingenhuis financieel onvergelijkbaar veel aantrekkelijker is dan het runnen van een verpleeghuis. De reden: het land betaalt zoveel subsidies voor vluchtelingenhuizen dat ze, in tegenstelling tot duurdere verpleeghuizen, al snel winst maken.'
Nu moeten 110 inwoners van het verpleeghuis het veld ruimen. De helft is al eind 2022 vertrokken; de andere helft moet eind 2023 weg zijn. Alle inwoners krijgen de mogelijkheid om per direct te verhuizen naar een andere zorgvoorziening van de Johanesstift Diakonie. Van deze optie is echter weinig gebruik gemaakt, vooral vanwege het "daaruit voortvloeiende gebrek aan fysieke nabijheid van familieleden", laat Lilian Rimkus weten. Wel ondersteunt de Diakonie de bewoners in hun zoektocht naar voorzieningen van andere aanbieders.
Eerder moesten in het Duitse stadje Lorräch veertig jarenlange huurders gedwongen hun huis verlaten, om plaats te maken voor vluchtelingen. Dit werd doorgevoerd door het linkse stadsbestuur. Ook in het Zwitserse plaatsje Seegräben is het inmiddels raak. In Nederland hangt de bui al eveneens: de gemeente Haarlem wil privé-panden kunnen onteigenen voor vluchtelingenopvang.