Met de komst van de asieldwangwet moet de gemeente Haarlemmermeer maar liefst 607 asielzoekers gaan opvangen van Den Haag. Om deze reden is Haarlemmermeer dringend op zoek naar geschikte opvanglocaties, het liefst zo groot mogelijk. Zo heeft de gemeente al voor 28 miljoen euro het leegstaande Crowne Plaza Hotel in Hoofddorp gekodcht om 250 asielzoekers te kunnen huisvesten.
Maar de klok tikt door, en dus worden er in deze zoektocht steeds meer taboes doorbroken, meldt Haarlems Dagblad. Niet alleen gemeentelijke panden worden nu bekeken door het Haarlemmermeerse projectteam, maar ook privé-panden van ondernemers en particulieren. De eigenaren, inclusief de gemeenteraad, worden hierbij bewust onwetend gehouden, om zo 'geen onnodige onrust' te veroorzaken bij de eigenaren of omwonenden.
Als de eigenaren besluiten mee te werken aan de huisvesting, neemt de gemeente ze in gebruik. Maar zelfs als de eigenaren dat niet doen, wil de gemeente Haarlemmermeer geen dwang schuwen. 'Als eigenaren niet mee zouden willen werken, zou hun bezit zomaar onteigend kunnen worden,' schrijft Haarlems Dagblad.
Recent werden jarenlange huurders in het Duitse stadje Lorräch gedwongen om hun sociale huurwoning te verlaten. Dit was vanwege de komst van vluchtelingen, voornamelijk uit Oekraïne. Hoewel in Lorräch een links stadsbestuur aan de touwtjes trekt, kan niet hetzelfde worden gezegd over Haarlemmermeer: de VVD is daar de grootste partij, gevolgd door lokale partijen.
Boeren uitgekocht
Panden willen innemen voor asielopvang is niet het enige vlak waarop onteigening van privé-bezit geen taboe meer. Ook beboeren vrezen steeds meer dat zij in de toekomst gedwongen hun privé-grond gaan moeten afstaan.
In november kondigde het kabinet aan versneld de piekbelasters van de stikstofuitstoot te willen aanpakken. "Met pijn in het hart" zag het kabinet zich daarom genoodzaakte te zien om boeren te gaan uitkopen. Alleen op deze manier kunnen de stikstofdoelen worden gehaald, aldus het kabinet.
In december kocht vliegveld Schiphol al de eerste boeren uit om meer stikstofruimte voor zichzelf te verkrijgen. Ook in Overijssel zijn inmiddels de eerste boeren uitgekocht.