Opnieuw blijken vrouwen en lhbt'ers vorig jaar last te hebben gehad van ongewenst gedrag op straat, meldt Het Parool. De percentages liggen opvallend hoog, met driekwart van de jonge vrouwen en ruim de helft van alle lesbische, homoseksuele en biseksuele Amsterdammers.
Bij de vrouwen gaat het in de meeste gevallen gaat het om afsluiten of seksuele opmerkingen. In 5 procent van de gevallen werden vrouwen in het nauw gedreven, en bij 2 procent van de ondervraagden was er sprake van ongewenste betasting. Bij homoseksuelen daarentegen gaat het vaak om beledigingen op straat.
Uit de meting blijkt dat vier op de tien daders handelden als onderdeel van een groep. Het ging dan meestal om groepen van drie personen of meer.
Achtergrond van daders
Filosoof Mattijs Glas heeft het rapport van Dienst Onderzoek & Statsistiek nagelezen. Hij vertelt dat hem iets hieraan is opvallen: '[De onderzoekers] hebben van alles en nog wat nagevraagd en geturfd, behálve de achtergrond van de daders, daar is geen statistiek of cijfer over te vinden.'
Uit een rapport in februari 2021 bleek dat Amsterdamse slachtoffers van geweld tegen lhbt'ers vaak jonge mannen met een Marokkaanse achtergrond aanwezen als dader. Ook sprak het rapport van 'tienerjongens met een niet-Nederlandse achtergrond die in groepsverband discriminatoire acties uitvoeren'.
Het rapport werd echter maandenlang onder de mat geschoven door GroenLinks-wethouder Rutger Groot Wassink. Burgemeester Femke Halsema gaf vorig jaar nog 'corpsjongens en conservatieve jongeren' de schuld van incidenten tegen lhbt'ers in Amsterdam.
Kort erop probeerde Halsema echter wel Amsterdamse moskeeën een steunverklaring voor lhbt'ers te laten ondertekenen, maar dit weigerden de moskeeën.
Nieuwe campagne
Halsema gaat nu op een andere manier proberen om straatintimidatie tegen te gaan, meldt Het Parool. Er gaat een nieuwe publiekscamagne 'Stop Seksuele Intimidatie' van start. Een week lang wordt er via schermen in de stad en video's online de oproep gedaan om niet meer te intimideren.
De campagne is een idee van VVD-raadslid Claire Martens. 'Ik wil met deze campagne een stevig signaal afgeven dat er voor vrouwenhaat, intimidatie en seksisme in Amsterdam geen plaats is,' aldus Martens in een brief naar de gemeenteraad.