Een opvallend voorbeeld is de vooraanstaande televisie-journaliste Linda Zervakis, die nog recent de Duitse bondskanselier Olaf Scholz het vuur aan de schenen mocht leggen bij de digitale conferentie Republica. Nu blijkt dat Zervakis maar liefst 1.130,50 euro heeft overgehouden aan haar interview-karwei met Scholz, meldt Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Zervakis blijkt niet de enige die geld krijgt van de overheid voor haar diensten. Maar liefst tweehonderd journalisten blijken wel eens geld te hebben gekregen van de Duitse overheid. Dit komt naar voren in de beantwoording van de Kamervragen, die waren ingediend door de rechtse oppositiepartij Alternative für Deutschland.
In deze beantwoording is een uitgebreide lijst opgesteld van de journalisten, hoewel wel geanonimiseerd. De conclusie: verslaggevers van grote publieke zenders als ARD, ZDF, WDR, Phoenix en Deutsche Welle werkten voor diverse ministeries, van Financiën, Werkgelegenheid, Verkeer, Justitie, Milieu en Ontwikkelingssamenwerking, alsmede voor de douane.
'Vorstelijk betaald'
Het gaat om losse klusjes, dus schnabbels. In de meeste gevallen betreft het een presentatie- of mediatraining. In totaal gaat het om zo'n 1,5 miljoen euro. De Telegraaf schrijft over deze tweehonderd Duitse journalisten: 'Terwijl ze bij publieke omroepen en andere media voor onafhankelijke berichtgeving moeten zorgen, worden ze door dezelfde overheid die ze zelf moeten controleren vorstelijk betaald.'
"De Bondsregering en de ministeries schijnen uiterst graag te betalen," concludeert de Duitse sportreporter Jens Weinreich uit de opgestelde namenlijst.
Er is echter wel onduidelijkheid over de hoogte van de tarieven. Royale vergoedingen als bij Zervakis lijken 'zeer zeldzaam' te zijn, stelt Weinreich. De Telegraaf, daarentegen, meldt dat journalisten gemiddeld zo'n vijfduizend euro per persoon betaald zouden krijgen.
Hoe dan ook is de conclusie duidelijk: tweehonderd journalisten krijgen geld van de overheid die ze horen te concluderen. Weinreich besluit: "De feiten zijn zoals ze zijn: irriterend, zorgwekkend. Zowel de hoogte van de beloningen als het aantal van journalisten die zich voor deze bijverdiensten goed laten betalen."