Sinds de monsterzege van BBB bij de Provinciale Statenverkiezingen toont vooral het CDA zich bereid om standpunten te heroverwegen. Zo stelde CDA-leider Wopke Hoekstra bij De Telegraaf: "We kunnen niet doen alsof er niets is gebeurd. Dat zullen we moeten bespreken. We moeten sowieso naar de grote dossiers kijken." CDA-gedeputeerde in Limburg, Madeleine van Toorenburg, heeft zelfs gemeld dat zij niet van plan is om 2030 als stikstofdoel te realiseren.
Ook de VVD lijkt inmiddels gedraaid na aanvankelijk een laconieke reactie. Vlak na de verkiezingsuitslag zei premier Mark Rutte nog dat "het kabinet de komende jaren stabiel kan blijven". Ook Stikstofminister Christianne van der Wal (VVD) leek aanvankelijk weinig onder de indruk van de BBB-zege. Maar inmiddels is ze hierop teruggekomen. Rutte noemt de verkiezingsuitslag "een heel duidelijke schreeuw naar de politiek", meldt WNL. De BBB-zege speelt "een rol van betekenis" bij de stikstofbesluiten, erkende Rutte.
In gesprek met VVD en CDA
Volgens BBB-lijsttrekker Ilona Lagas hebben VVD en CDA inmiddels zich bereid getoond om hun standpunten betreffende stikstof te heroverwegen. Daarom wil zij met de partijen in gesprek hierover gaan, vertelt ze bij WNL Op Zondag.
Wel heeft BBB twee voorwaarden: het jaartal 2030 voor de halvering van de stikstofuitstoot én de gedwongen uitkoop van boeren moeten van de baan. BBB wil dat het 2035 wordt, en vindt dat boeren de mogelijkheid moeten behouden om zich vrijwillig te laten uitkopen. Hierover was Van der Plas erg duidelijk op de verkiezingsavond.
"Hebben kiezers dit voldoende door?"
Politiek duider Arjan Noorlander erkent bij Nieuwsuur dat BBB niet met de hakken in het zand staat betreffende stikstof en migratie. "Deze verlosser is wel van plan om zaken te gaan doen met het kabinet," vertelt hij. "Deze partij erkent de stikstofproblematiek, wil bepaalde data wel halen."
Volgens Noorlander zijn niet alle BBB-stemmers zich hier goed van bewust. Hij vervolgt: "Dan is het de vraag of al die kiezers die het vakje van BBB hebben aangekruist dat eigenlijk wel voldoende doorhebben. Hebben zij niet gedacht: 'Met een stem op BBB stem ik de stikstof- en migratieproblemen uit mijn regio weg'? Caroline van der Plas heeft gezegd dat zij dat niet zomaar van plan is, want zij wil in gesprek gaan."
Noorlander ziet een grote spagaat aankomen tussen BBB en de kiezer. Hij vreest dan ook dat BBB voor een grote uitdaging staat: "De kiezer is vlijmscherp en hartstikke hard en zo weer vertrokken. Dus als Caroline van der Plas hen teleur gaat stellen en niet gaat leveren wat die mensen nu denken te krijgen - namelijk een einde aan de stikstofdiscussie -, dan kan het ook snel afgelopen zijn. Er wordt met argusogen naar gekeken. Ik denk dat dit een worsteling is voor BBB, maar ook voor de politiek, zovan: hoe moeten we dit de komende periode ons gaan aantrekken?"