"Het is niet zo moeilijk om de ambities op te schroeven. Het is wel moeilijk om de kraanschepen en installatiecapaciteit en turbineproductiecapaciteit bij te bouwen om die doelstellingen te realiseren," zegt energie-expert René Peters van TNO bij RTL Nieuws.
Momenteel staat er 4,5 gigawatt aan windmolens in Nederland. Maar volgens de plannen moet dit zijn opgeschroefd naar 21 gigawatt in 2030, 50 gigawatt in 2040, en 70 gigawatt in 2050. Maar hier blijken helemaal niet de materialen voor te zijn, waardoor naar verwachting over vier jaar de witprojecten gaan vastlopen.
Volgens RTL Nieuws zullen de gevolgen van deze tekorten dan ook groot zijn. "We moeten eigen mijnen en windmolenfabrieken opeen hier in Europa, of we het nou leuk vinden of niet. Al duurt het nog zeker tien jaar voordat we iets uit die mijnen en fabrieken kunnen halen," aldus de verslaggever.
Analist vloert energietransitie
Vorig jaar maakte een analist, Kees de Kort, nog gehakt van de ambities om meer windmolens te gaan bouwen. "Je denkt toch niet dat de moderne economie kan draaien op windmolens, zonnecelen en hout?" zei hij bij BNR Nieuwsradio.
Hij vervolgde Luisteraars, knoop het in je oren: een moderne economie draait op betaalbare en voorspelbare energie. Als dat er niet meer is, dus als energie heel duur wordt en minder voorspelbaar, dan gaan we echt heel grote economische problemen krijgen. Dat wordt een buitengewoon onprettige situatie."
Volgens De Kort kunne windmolens en zonnepanelen betrouwbare energie leveren voor slechts "vijf procent van de economie". "De rest moet gewoon komen van andere bronnen," voegt hij hieraan toe. "Op duurzame energie kan een economie echt geen schijn van kans draaiend blijven. Echt niet."