In 2011 werd definitief besloten om de Duitse kerncentrales uit te zetten, meldt De Telegraaf. De sluitingen werden vertraagd in verband met de energiecrisis die was ontstaan na de Russische inval in Oekraïne, maar vinden nu toch doorgang.
In totaal was kernenergie verantwoordelijk voor een kwart van de energie-toevoer in Duitsland. Het Duitse ministerie van Economische Zaken verlangt dan ook dat bedrijven concrete plannen gaan opstellen voor hoe zij stroomverbruik gaan verminderen.
Om energietekorten te voorkomen, gaat Duitsland investeren in zon- en windenergie, vloeibaar gas (lng) en kolencentrales. Kolen zijn echter minder klimaatvriendelijk dan kernenergie, merkt De Telegraaf op. Eerder dit jaar waren er nog dagenlange demonstraties van klimaatactivisten in het Duitse dorpje Lützerath, omdat de regering daar bruinkool wilde gaan.
Op de sluiting van de laatste kerncentrales wordt wisselend gereageerd. 'Knettergek,' vindt Europarlementariër Rob Roos (JA21). 'Het is alsof je wandelend de Sahara gaat oversteken en halverwege je watervoorraad leeg kiept. Duitsland zet kerncentrales uit! De schoonste, veiligste en betrouwbaarste vorm van energie-opwekking.'
Ondertussen investeren omringende landen juist steeds meer investeren in kernenergie. Zo heeft de Nederlandse coalitie besloten om twee kerncentrales te bouwen en de bestaande te vergroten. In Limburg komt er een grootschalig onderzoek naar hoe er kleine kerncentrales in de provincie gerealiseerd kunnen worden.
In Zweden wordt er ook flink ingezet op kernenergie. Zo maakte de regering in januari bekend dat er nieuwe kerncentrales gebouwd moeten worden. Om dit te vergemakkelijken, wordt er speciale wetgeving ontworpen. Zo wordt het makkelijker om vergunnigen af te geven, en moet de administratieve rompslomp worden teruggedrongen. De nieuwe wetgeving is gepland maart 2024.