De bouw van nieuwe kerncentrales is nodig om te voldoen aan de grotere elektricitieitsbehoefte in Zweden, stelt Kristersson deze week in een conferentie over defensie en veiligheid. Het energieaanbod in Zweden moet dus omhoog, stelt de regering, maar duurzame energie zien ze hiervoor niet als reële optie. Een verdere afhankelijkheid van windmolens zou namelijk leiden tot te veel prijsschommelingen en een verhoogde kans op stroomstoringen. Vanwege deze onzekerheid moet er een betere balans in het energieaanbod komen, stelde de regering.
De regering stelt 400 miljard Zweedse kronen (omgerekend 36 miljard euro) beschikbaar om deze bouw mogelijk te maken. De nieuwe wetgeving is gepland maart 2024. Met de wetgeving moet het onder meer makkelijker worden om vergunnigen af te geven, en moet de administratieve rompslomp worden teruggedrongen, schrijft Financieel Dagblad. Wel moet het Zweedse parlement nog instemmen met het wetsvoorstel.
Momenteel zijn er al zes kerncentrales in Zweden, allemaal gestuurd door energiebedrijf Vattenfall. Maar al in oktober, voor zijn officiële aantreden, maakte de aanstaande regering bekend meer te willen bijbouwen. Ook wilde de aanstaande regering kijken of twee recent gesloten kerncentrales in Ringhals opnieuw kunnen worden geopend.
De nieuwe rechtse regering schopt veelvuldig aan tegen de klimaatkoers van zijn linkse voorgangers. Eind oktober werd zelfs bekend dat de regering het ministerie van Klimaat en Milieu helemaal heeft geschrapt. Ook verklaarde de regering dat de klimaatdoelen niet meer heilig voor hen zijn: "Als we ze niet halen, doen we het niet."