Het onderzoek zal zich toespitsen op zogeheten SMR's: kleine modulaire reactoren. Dat zijn klein type kerncentrale, want voor grotere is er in Limburg geen plek. Ze zouden moeten worden gebouwd op plekke waar veel industrie is. Ook zijn ze enkel bedoeld voor de energievoorziening van bedrijven, aldus het AD.
Het onderzoek moet uitwijzen op welke locaties de SMR's het beste kunnen worden gebouwd. Eén van de mogelijkheden is het industrieterrein Chemelot in Geleen.
Het onderzoek wordt niet voor niets ingesteld. Eén van de samenwerkende partners is namelijk netbeheer TenneT. In januari sprak TenneT nog de vrees uit dat er vanaf 2030 stroomtekorten zullen ontstaan, omdat Nederland steeds afhankelijk wordt van windmolens en zonnepanelen. Deze groene oplossingen zijn echter erg wisselvalling in hun energievoorzienig vanwege de weersomstandigheden. Als het dan niet genoeg waait of zonnig is, vreest TenneT in de toekomst niet meer altijd te kunnen voldoen aan de vraag naar elektriciteit.
Daarnaast wordt het steeds meer een probleem dat het Nederlandse elektriciteitsnetwerk overbelast raakt. Kernenergie ziet TenneT daarom als een ideale oplossing om Nederland ook in de toekomst van voldoende stroom te kunnen voorzien.
"Door de industrie aan te sluiten op SMR’s kan het elektriciteitsnet ontlast worden”, aldus de provincie Limburg bij AD. "De leveringszekerheid voor huishoudens blijft dan beter gewaarborgd. Ook kan de restwarmte van een SMR ingezet worden voor het verwarmen van de gebouwde omgeving."
Vorig jaar opperde de nieuwe rechtse regering in Zweden al het plan om flinke vaart te maken met kernenergie. In januari was de regering al bezig met het ontwerpen van nieuwe wetgeving die de bouw van nieuwe kerncentrales moet vergemakkelijken.