Klimaatminister Rob Jetten (D66) heeft een reusachtig klimaatpakket gepresenteerd van maar liefst 28 miljard euro. Zo moet er grote schaal CO2-belasting worden ingevoerd en allerlei verboden komen om zo burgers aan te sporen tot juist gedrag. Op deze manier moet Nederland de klimaatdoelen van 2030 ruimschoots gaan halen, aldus Jetten.
"Meer CO2-heffingen op alle sectoren, het koppelen van de btw aan CO2-uitstoot, hogere energiebelasting, verbod op reclame voor zaken die CO2-intensief zijn, belasting op huisdieren, een belasting per stuk vee in de agrarische sector, een CO2-heffing op vlees, zuivel en vis, hogere brandstofaccijnzen, beprijzing van auto's met verbrandingsmotoren, verbod op vluchten van minder dan 500 kilometer, een zuiveltaks, accijns op dierlijke producten," somde JA21-leider Joost Eerdmans eerder op.
De plannen kunnen rekenen op bijval van Jettens partijgenoten Sigrid Kaag en Raoul Boucke. Maar er is ook veel kritiek, vooral op de rechterflank. Zo wordt er openlijk afgevraagd of het pakket enig nut gaat hebben. Ook wordt er gevreesd voor een verarming van Nederlandse burgers.
Ook de overheidsinstantie Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) toont zich kritisch. Na een kort onderzoek concludeert PBL dat slechts 12 van de 82 bekeken maatregelen (14 procent) effectief zouden zijn.
'Vijfjarenplan'
Ook De Telegraaf-columniste Nausicaa Marbe wil niets weten van Jettens klimaatplannen. Marbe is geboren in Boekarest en heeft zelf nog het communistische regime in Roemenië meegemaakt. Aldus ziet zij een aantal gelijkenissen tussen de toenmalige Roemeense én de huidige Nederlandse regering.
Beide regeringen zouden worden gedreven door een streng idealisme. Middels een planeconomie willen beide regeringen een revolutie ontketenen om zo het paradijs op aarde te brengen, redeneert Marbe. Ze doen alsof er 'geen alternatief' is, om zo hun onhaalbare plannen door te drukken. Maar volgens Marbe zal het totale gebrek aan realitieitsbesef van de politici de samenleving uiteindelijk meer kwaad dan goed doen.
Als ervaringsdeskundige is Marbe erg kritisch op de communistische planeconomie. Maar niet iedereen deelt deze scepsis, stelt ze: 'Kennelijk inspireerden zulke politieke misdrijven de klimaatkwispelaar Jetten: ongeacht de werkelijke ontwikkelingen, de fouten, de blunders, de miscalculatie, de tegenslagen, de ontdekking dat iets niet werkt en gestopt moet worden, brengt de staat u straks gegarandeerd goed nieuws.'