Klimaatminister Rob Jetten (D66) heeft een reusachtig klimaatpakket gepresenteerd van maar liefst 28 miljard euro. Zo moet er grote schaal CO2-belasting worden ingevoerd en allerlei verboden komen om zo burgers aan te sporen tot juist gedrag. Op deze manier moet Nederland de klimaatdoelen van 2030 ruimschoots gaan halen, aldus Jetten.
"Meer CO2-heffingen op alle sectoren, het koppelen van de btw aan CO2-uitstoot, hogere energiebelasting, verbod op reclame voor zaken die CO2-intensief zijn, belasting op huisdieren, een belasting per stuk vee in de agrarische sector, een CO2-heffing op vlees, zuivel en vis, hogere brandstofaccijnzen, beprijzing van auto's met verbrandingsmotoren, verbod op vluchten van minder dan 500 kilometer, een zuiveltaks, accijns op dierlijke producten," somde JA21-leider Joost Eerdmans eerder op.
De plannen kunnen rekenen op bijval van Jettens partijgenoten Sigrid Kaag en Raoul Boucke. Maar er is ook veel kritiek, vooral op de rechterflank. Zo wordt er openlijk afgevraagd of het pakket enig nut gaat hebben. Ook wordt er gevreesd voor een verarming van Nederlandse burgers.
14 procent effectief
Het Planbureau voor de Leefomgeving besloot een snelle scan uit te voeren op het klimaatpakket van 28 miljard euro. Maar de conclusie is weinig geruststellend. Zo hebben de maatregelen 'geen zelfstandig effect' en is het verwachte effect 'niet plausibel' of 'niet te valideren', vat Financieel Dagblad samen.
Slechts 12 van de 82 onderzochte maatregelen blijken op voorhand effectief. Het klimaatfonds zou vooral gebruikt worden als distributiewijze van 'smeergeld om het doorvoeren van EU-beleid te vergemakkelijken', aldus FD.
'Zorgelijk,' noemt Welmoed Vlieger de conclusie. Econoom Lex Hoogduin vult aan: 'Vooral ook, omdat de reactie vermoedelijk is: "dan moeten we meer doen".'
FVD'er Tanay Bilgin merkt op: 'Ik zei toch dat het klimaatbeleid geldverspilling is?'