De KNIL-militairen hebben voor de Nederlandse staat gediend; in de meeste gevallen waren het Molukkers. Vanwege de Japanse bezetting hebben ze echter niet hun volledige salaris uitbetaald gekregen. Daarom was er, 78 jaar na dato, alsnog een compensatievoorstel ingediend voor de weduwen van de overleden militairen.
De afwijzing van de compensatieregeling leidde tot veel rumoer bij het aanwezige publiek op de tribune. Kamervoorzitter Vera Bergkamp legde de vergadering tijdelijk stil, maar het publiek kreeg een applaus van onder meer BBB, BVNL, FVD en PVV die wél voor de backpay-regeling hadden gestemd.
Sinds 2015 geldt er al een terugbetalingsregeling voor nog levende militairen, maar hun weduwen werden hiervan uitgesloten. Daarom werd er een initiatief genomen om dit ook voor weduwen te regelen. In het voorstel werd een bedrag van 25.000 euro genoemd dat aan elke weduwe zou worden uitbetaald.
'Valt niet uit te leggen'
Maar dinsdagavond werd bekend dat dit niet doorgaat. De Federatie Indische Nederlanders voelt zich enorm in de kou gezet, laat het weten op sociale media.
De federatie wijst erop dat in dezelfde week is aangekondigd dat Surinaamse uitkeringsgerechtigden 5.000 euro krijgen ter compensatie van hun AOW-gat. Volgens het kabinet gaat het hierbij om "gebaar van erkenning maken vanwege het leed en het onrecht dat deze groep ervaart", meldt NOS.
Voor de weduwen van KNIL-militairen is dit nu weggestemd. 'Dat andere groepen nu van alles krijgen, maar Indische Nederlanders al meer dan 78 jaar moeten bedelen voor hetgeen hun gewoon rechtens toekomt, valt niet uit te leggen. Zeker niet aan een groep die tijdens WOII en Bersiap voor hun Nederlandse achtergrond de hoogste prijs heeft betaald,' schrijft de Federatie Indische Nederlanders.
Volgens de Federatie wordt er gemeten met twee maten: 'Door niet te betalen houdt Nederland de twijfelachtige eer hoog het enige land ter wereld te zijn dat, over de periode tijdens WOII nooit loon of soldij heeft betaald aan al haar ambtenaren en militairen.'
Eerder schreef Willy Pieter een column bij NieuwRechts over deze kwestie: 'Waarom kabinet Rutte aan geschiedvervalsing doet over de KNIL en de Indische gemeenschap.' Klik hier om het te lezen.