Er wordt steeds vaker gezegd dat het publieke debat gepolariseerd zou zijn. Daarom besloot De Groene Amsterdammer het deurbeleid bij het prominente debatcentrum De Balie onder de loep te nemen. Er wordt gekeken naar welke politici mogen aanschuiven bij de debatavonden die De Balie organiseert over actuele maatschappelijke thema's.
Uit het onderzoek komt een opvallend beeld naar voren. Zo bestaat de top drie volledig uit linkse partijen: GroenLinks, PvdA en D66. Zij mogen dus het vaakst opdraven bij debatten in De Balie: respectievelijk 101, 99 en 84 keer. Op de vierde en vijfde plek staan de middenpartijen VVD (65 keer) en CDA (40 keer). Daarna volgen SP (38 keer) en Christenunie (17 keer).
De achtste plek is echter opvallend: BIJ1, met 15 optredens. In de Tweede Kamer heeft de partij van Sylvana Simons echter maar één zetel. Bij de meest recente peiling van I&O Research stond Bij1 zelfs op nul zetels.
Rechtse en conservatieve partijen staan daarentegen helemaal onderaan. SGP en BVNL hebben nul optredens. PVV en BBB mochten allebei één keer opdraven. Daarna komt JA21 met zes optredens. Forum voor Democratie is überhaupt niet opgenomen in de lijst.
Rechtse politici zijn niet alleen ondervertegenwoordigd in debatcentrum De Balie, maar ook in prominente talkshows. Uit statistieken blijkt dat programma's als Op1 en Jinek rechtse politici massaal links liggen. In het buitenland is eenzelfde trend te zien. Emeritus hoogleraar Paul Cliteur vraagt zich af of dit wel democratisch is.