Minister Jetten wil de belasting op gas verhogen, om zo de klimaatdoelen van 2030 te halen. Maar de provincie Groningen stuurt nu een brandbrief naar de minister, met hierin de oproep om dit niet te doen. Volgens de provincie kunnen bedrijven momenteel nog niet zonder fossiele brandstoffen, omdat er geen alternatieven zijn.
"Als je wilt elektrificeren dan is de elektriciteit niet aanwezig," vertelt Statenlid IJzebrand Rijzebol (CDA) bij RTV Noord.
Het stroomnet zit momenteel overvol omdat bedrijven sinds vorig jaar massaal investeren in warmtepompen en zonnepanelen. Vorig jaar sloot netbeheerder TenneT het stroomnet in Noord-Brabant, Limburg en Flevoland al af vanwege overbelasting. Momenteel gebeurt hetzelfde in Overijssel door netbeheerder Enexis. Dit betekent dat bedrijven hun pas gekochte warmtepomp, zonnepanelen en laadpalen niet kunnen aansluiten op het stroomnet, waardoor ze voorlopig onbruikbaar zijn.
Daarnaast wijst Groningen erop dat er voorlopig geen warmte- of waterstofnetwerk is. Hieraan wordt weliswaar gewerkt, maar op korte termijn kunnen de bedrijven hiervan nog geen gebruik maken.
"Dan kan het niet zo zijn dat je de belastingen massaal gaat verhogen, terwijl je als bedrijf wel wil investeren in dat alternatief," stelt Rijzebol bij RTV Noord. Hij spreekt van een 'brute belastingverhoging'. Rijzebol vreest grote gevolgen van de D66-belastingverhoging, zoals een annulering van bedrijfsinvesteringen in bijvoorbeeld verduurzaming.
Eerder haalde MKB Nederland al flink uit naar de aanstaande belastingverhoging. "Het kabinet denkt met de voorgenomen belastingverhoging op gas extra klimaatwinst te behalen. Een prijsprikkel als deze werkt echter uitsluitend als ondernemers een alternatief hebben en dat hebben velen niet. Dan is dit dus niets meer dan een gewone lastenverzwaring," aldus voorzitter Jacco Vonhof bij NOS.