Van 2010 tot 2016 zat Hachchi in de Tweede Kamer namens D66. Ze stond opeenvolgend op de zesde en de twaalfde plaats in de kandidatenlijst. In januari 2016 verliet Hachchi per direct Den Haag om voor het campagneteam van Hillary Clinton in de Verenigde Staten te gaan werken. Ze kreeg echter geen betaalde baan en kwam niet verder dan het vrijwillig uitdelen van flyers, meldde De Telegraaf destijds.
Toenmalig partijleider Alexander Pechtold was erg in onmin over Hachchi's plotselinge vertrek. Ook was er onvrede over het feit dat Hachchi recht kreeg op wachtgeld. Hierop besloot ze haar D66-lidmaatschap op te zeggen. In 2018, toen Pechthold vertrok als partijleider, meldde Hachchi zich weer aan als D66-lid.
Trump en Baudet
Twee jaar later, in oktober 2020, verraste Hachchi vriend en vijand door haar voorkeur uit te spreken voor politici als Donald Trump en Thierry Baudet. Ze zei dat ze op Trump zou stemmen als ze Amerikaans was, en op Baudet in Nederland.
'Ontwaken is wat we nodig hebben om een paradigmaverschuiving te omarmen en onze democratie en haar politiek te transformeren. Pijnlijk als Democraat dit te moeten zeggen - een buitenstaander is onze beste kans op democratische vernieuwing', schreef Hachchi destijds.
Nieuwe lijsttrekker?
Nu wil Hachchi zich kandidaat stellen voor het lijsttrekkerschap van D66, maakt ze bekend op haar website. Ze is inmiddels een nieuwe koers ingeslagen en heeft zich gekeerd tegen de partijpolitiek.
Volgens Hachchi is de partijpolitiek de oorzaak van belangenverstrengeling en vriendjespolitiek. Daarom heeft ze een duidelijk doel voor als ze lijsttrekker wordt: D66 zo snel mogelijk opheffen. Hiervoor verwijst ze naar Hans van Mierlo, die middels de "oploffingstheorie" hetzelfde voor ogen zou hebben gehad met D66.
'Het afschaffen van politieke partijen en herinvoering van onafhankelijke volksvertegenwoordigers, zorgt voor verbetering van (controle op) macht, (het spel van de) politiek en (de rol van de) media. Niet zoveel mogelijk zetels halen wordt het doel, maar een echte volksvertegenwoordiger zijn is wat gaat tellen', aldus Hachchi.
Steunverklaringen
Ze wil de democratie hervormen, maar hiervoor heeft Hachchi nog wel een lange weg te gaan. Allereerst moet ze binnen D66 voldoende steunverklaringen krijgen, zodat ze zich officieel kandidaat kan stellen voor het lijsttrekkerschap.
Recent heeft Rob Jetten, de demissionair minister voor Klimaat en Energie, zich kandidaat gesteld als lijsttrekker. Deze week zei hij, in tegenstelling tot Hachchi, FVD en PVV juist te willen uitsluiten bij de vorming van een nieuwe regering. Ook D66'er Ton Visser wil graag lijsttrekker worden.
Als Hachchi in anderhalve week tijd 250 steunverklaringen krijgt onder D66-leden, wordt haar kandidaatstelling officiel. Dan zullen er D66-lijsttrekkersverkiezingen komen tussen Rob Jetten, Ton Visser en Wassila Hachchi.
Tot slot is op recente foto's te zien dat Hachchi inmiddels een hoofddoek draagt. Vorige maand bekeerde ze zich namelijk tot de islam, aldus haar website.