16 miljoen bomen gekapt voor plaatsing windmolens in Schotland

De Schotse regeringspartij SNP heeft toegegeven dat er maar liefst 16 miljoen bomen zijn gekapt om plaats te maken voor windmolens. Dit gebeurde op land dat in handen is van de overheid.
De onthulling is gedaan door de staatssecretaris van Landbouw, Mari Gougeon. Zij schat dat er 15,7 miljoen bomen sinds 2000 zijn gekapt om plaats te maken voor windmolens, meldt Telegraph. Het land is in handen van de overheidsinstantie FLS, die landgronden beheert en onderhoudt.
Omgerekend zijn er in de afgelopen 23 jaar gemiddeld zo'n 1.700 bomen per dag gekapt. In totaal gaat het om 7.858 hectare land dat is vrijgemaakt. Gougeon benadrukt wel dat de eigenaren van windparken ter compensatie ergens anders bomen dienen te planten. Of dit ook daadwerkelijk gebeurt, is vooralsnog onduidelijk.
Bovendien is het einde nog niet in zicht. Momenteel levert Schotland al ruim de helft van de totale hoeveelheid windenergie in het Verenigd Koninkrijk, maar de huidige Schotse regering wil het aantal windmolens in het land nog verder opschroeven. Daarnaast wil de regering oude windmolens gaan vervangen met nieuwe, nog grotere windmolens. Dit proces heet 'repowering'. Eerder dit jaar werd er gesproken over nieuwe windmolens van wel 260 meter hoog.
Hoe dan ook is het conservatieve parlementslid Liam Kerr zich een ongeluk geschrokken. Hij stelt dat het publiek "verbijsterd" zal zijn om het totaal aantal gekapte bomen. "Ik ben vele malen gecontacteerd door plattelandsgemeenschappen in het hele land die twijfels hadden over de plaatsing van deze windmolens. Ze hadden legitieme zorgen, niet alleen om de visuele impact, maar ook om de schade aan dieren in het wild en het bedrijfsleven. Nu zien we dat bij deze bomen aanzienlijke schade", stelt hij tegenover Gougeon.
De natuurorganisatie van de overheid, FLS, beweert sinds 2000 meer dan 500 miljoen bomen te hebben geplant. Ook stelt een woordvoerder tegenover Telegraph dat meer dan 600.000 Schotse huishoudens draaien op windenergie.