Eerder deze maand verraste premier Mark Rutte vriend en vijand door zijn vertrek als premier aan te kondigen. In dezelfde week stapte ook Sigrid Kaag op, evenals Kamerleden als Mahir Alkaya (SP), Corinne Ellemeet (GroenLinks) en Peter Kwint (SP). Ook stoppen veel fractievoorzitters en oud-ministers ermee: Wobke Hoekstra, Carola Schouten, Pieter Heerma en Farid Azarkan en Sylvana Simons.
Al deze politici maken kans op een flinke som wachtgeld. Dit is een uitkering voor politici die ontslag hebben genomen, zijn ontslagen, aan het einde van hun termijn zitten of niet worden herkozen. Maar hoeveel slepen alle volksvertegenwoordigers binnen?
De hoogte van het wachtgeld is afhankelijk de functie die de politicus in het Binnenhof heeft gehad, meldt Rijksoverheid. De premier en ministers verdienen 186.414 euro per jaar. Staatssecretarissen verdienen 174.085 euro per jaar, en Tweede Kamerleden verdienen 124.000 euro per jaar.
Als een politicus langer dan drie maanden zijn functie heeft vervuld, krijgt hij minimaal twee jaar en drie maanden wachtgeld, en maximaal drie jaar. In het eerste jaar is dit 80 procent van zijn voormalige inkomen, in het tweede jaar 70 procent. Als de politicus korter dan drie maanden heeft gewerkt, krijgt hij slechts een half jaar wachtgeld. Wel hebben alle politici een sollicitatieplicht tot hun 65e levensjaar.
Natuurlijk mogen politici ook weer aan het werk. Dan kan wachtgeld worden gebruikt om hun salaris aan te vullen. Maar dit mag alleen als de politicus bij zijn nieuwe baan minder verdient dan bij zijn voormalige politieke functie. Dus stel dat de politicus eerst minister was en bij zijn nieuwe baan 100.000 euro per maand verdient, dan heeft hij aanspraak op jaarlijks nog 86.414 euro wachtgeld.
In de afgelopen jaren zijn de regels rondom wachtgeld flink aangescherpt. Voor 2010 was er zes jaar wachtgeld zonder sollicitatieplicht. Maar inmiddels is dit tijdsbestek teruggebracht naar twee à drie jaar, en is de sollicitatieplicht ingevoerd.
Mark Rutte en Sigrid Kaag strijken, als voormalig premier en minister, dus ieder nog zo'n 280.000 euro op in de komende twee jaar. Sylvana Simons zal, als voormalig Kamerlid, zo'n 186.000 euro ontvangen.